Wat te doen als je een lekkage in je dak en/of plafond ontdekt?

Als je een dak of plafond lekkage ontdekt, moet je snel handelen om verdere schade te voorkomen. Sluit direct de waterleiding af om ervoor te zorgen dat de lekkage niet erger wordt. Controleer vervolgens waar het lek precies vandaan komt en probeer de bron van het probleem te identificeren. Neem contact op met een professional om de lekkage te repareren en zorg dat je de schade goed in kaart brengt voor je verzekering. Repareer daarna de schade aan het dak of plafond en kijk of er andere plaatsen zijn die ook risico lopen op lekkage.

Illustratie van twee handen die rode paraplu's vasthouden boven een rood huis, terwijl het regent. De paraplu's beschermen het huis tegen de regen, wat symbool staat voor bescherming of verzekering van een woning.

Directe acties bij waterlekkage

Bij een waterlekkage in je dak of plafond is het belangrijk om snel te handelen om verdere schade te voorkomen en de bron van de lekkage te lokaliseren.

Beperk de schade

Om de schade te beperken, begin je met het verwijderen van al je waardevolle spullen uit het getroffen gebied. Zet emmers neer om het water op te vangen en leg natte meubels of tapijt op een droge plaats. Zorg ervoor dat er geen elektrische apparaten in contact komen met het water. Open ramen om ventilatie te bevorderen en schakel de hoofdkraan uit om de watertoevoer te stoppen. Dit voorkomt dat de lekkage erger wordt. Maak foto’s van de schade voor je verzekering.

Lokaliseer de bron van de lekkage

Probeer de exacte bron van de lekkage te vinden. Dit kan lastig zijn, vooral als het water langs balken en muren stroomt. Als je de bron niet kunt vinden, moet je misschien een lekdetectie specialist inschakelen. Schade waarnemen kun je meestal bij de plek waar het water zichtbaar wordt. In sommige gevallen kan het water echter verderop naar beneden komen dan waar het werkelijk zijn oorsprong heeft. Controleer het dak, leidingen, en aansluitingen grondig.

Hoe kan je een lekkage tijdelijk oplossen

Om een daklekkage tijdelijk op te lossen, kun je verschillende noodreparatie middelen en tips toepassen om verdere schade te voorkomen. Hieronder worden enkele belangrijke methoden besproken.

Gebruik van noodreparatie middelen

  • Gebruik een reparatiepasta of afdichtingskit om scheuren en gaten te dichten. Deze middelen zijn eenvoudig aan te brengen en bieden een tijdelijke oplossing totdat een permanente reparatie kan worden uitgevoerd.
  • Plaats zeil of een ander waterdicht materiaal over de lekkage. Bevestig het goed, zodat er geen water onder kan komen.
  • Gebruik plastic folie om vochtige plekken af te dekken. Dit beschermt de aangetaste delen tegen verdere waterschade.
  • Breng dakleer aan over beschadigde stukken van een plat dak. Dit is een snelle noodoplossing voor grotere lekken.

Lees ook:
Wat is beter op het dak: bitumen of EPDM?  

Tips voor tijdelijke oplossingen

  • Verplaats waardevolle spullen en gips platen uit de buurt van de lekkage om schade te voorkomen. Vocht kan gips snel aantasten, dus verwijder dit zo snel mogelijk.
  • Gebruik emmers of bakken om water op te vangen en verdere schade aan vloeren en meubels te vermijden.
  • Ventileer de ruimte goed om vochtproblemen zoals schimmel te verminderen. Zet bijvoorbeeld ramen open of gebruik een ventilator.
  • Inspecteer en maak dakgoten schoon om te zorgen dat water goed kan weglopen en zich niet ophoopt. Verstoppingen kunnen lekkages verergeren.

Schakel een expert in

Man en vrouw zittend aan een tafel in een woonkamer, samen kijkend naar een laptop. De vrouw houdt een notitieboekje en een pen vast, wat suggereert dat ze iets bespreken of plannen, mogelijk om een expert in te schakelen voor bijvoorbeeld waterschade.

Bij een dak- of plafond lekkage is het vaak noodzakelijk om een expert in te schakelen. Dit zorgt ervoor dat de lekkage snel en goed wordt opgelost.

Kies een dakdekker met goede referenties en ervaring in dakreparaties. Controleer of de dakdekker gecertificeerd is en gespecialiseerd in het type dak dat je hebt, of het nu een plat dak of een schuin dak betreft. Vraag om aanbevelingen van buren of familie, of zoek online naar reviews. Een goede dakdekker moet een grondige inspectie uitvoeren en een duidelijke diagnose stellen voordat hij begint met reparaties.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ik ben Ronald Barends, directeur en eigenaar van Huislijn.nl, een platform dat maandelijks door 800.000 woningzoekenden wordt bezocht. Dankzij de samenwerking met vele makelaars bieden we een actueel en overzichtelijk aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen, waarmee Huislijn.nl een waardevolle bron is voor zowel makelaars als huizenzoekers. Naast mijn werk bij Huislijn.nl geef ik graag advies over het kopen en verkopen van een woning. Ook vind ik het leuk om af en toe wooninspiratie te delen en mensen te helpen bij het vormgeven van hun ideale woonomgeving. Mijn brede interesse in alles rondom wonen – van interieurtrends tot duurzame oplossingen – maakt me een veelzijdige partner voor iedereen met een passie voor wonen.

Artikelen: 309