Tips voor het goed monteren van plinten

Het monteren van plinten is een belangrijke stap in de afwerking van je interieur. Goed geplaatste plinten geven niet alleen een nette uitstraling, maar beschermen ook je muren tegen stoten en vuil. Hieronder vind je een aantal handige tips om je plinten op de juiste manier te monteren.

1. Voorbereiding is het halve werk

Voordat je begint met het monteren van plinten, is het belangrijk om de ruimte goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat de vloer en muren schoon en droog zijn. Meet de lengte van de muren nauwkeurig op zodat je weet hoeveel plinten je nodig hebt. Het is altijd handig om iets meer materiaal in huis te hebben dan je denkt nodig te hebben. Wij houden altijd rekening met 10% zaagverlies en nemen daardoor altijd 30% extra plinten mee, zodat we nooit te weinig hebben.

2. Kies de juiste plinten

Plinten zijn er in verschillende modellen, kleuren en afmetingen. Elk geven zij hun eigen uitstraling. De moderne plint heeft een strakke uitstraling, terwijl een sierplint zoals de Barok een klassieke uitstraling geeft. Kies voor een plint die past bij uw interieur.

3. Gereedschap

Goed gereedschap om te klussen

Er is relatief weinig gereedschap nodig om plinten te plaatsen. Voor het in verstek zagen van uw plinten gebruikt u een afkortzaag. Verder heeft u nodig een potlood, rolmaat, kitspuit.

4. Meten & zagen

Om de plinten op de juiste lengte af te zagen is het van belang dat u een goede methode gebruikt. Gebruik bij voorkeur alleen een rolmaat als het niet anders kan, om fouten te voorkomen.

Er ontstaan de minste fouten als u de plint zelf gebruikt om op te meten en direct een lijn aftekent op de plint en een pijl zet voor welke richting de verstekhoek moet worden gezaagd. Ook voorkomt u fouten door de verstekhoeken te zagen als de plint op zijn kop ligt. Hierdoor krijgt u tevens mooiere zaagsnedes.

5. Montage

Er zijn verschillende manieren van plint montage. Hieronder ziet u de meest voorkomende:

  • Clip systeem
  • spijkers of schroeven
  • lijm
Moderne woonkamer met een comfortabele witte stoel, een houten vloer en een strakke witte plint langs de rode muur.

Er zitten voor en nadelen aan elke variant. De meest populaire en tevens meest efficiënte manier is het vast lijmen van de plinten, dus hier gaan we wat dieper op in.

Het voordeel van de plint vast lijmen is dat het weinig werk is en dat er geen schroef gaten in de plint komen. Ook kunt u de plint goed stellen zodat de naden mooi op elkaar aansluiten.

Het lijmen van plinten is het best om te doen met een speciale lijm kit. In dit geval kunt u het beste de kit High-Tack gebruiken. Dit is een extra dikke kit met een hoge aanvangshechting. Dit houd in dat de plint vrijwel gelijk goed vast zit. Je kunt de plint gedurende 20 minuten nog wat bewegen om de naden mooi op elkaar te laten aansluiten. Hierna zit de plint goed vast.

Leestip:
Wat is de beste vloer voor in de badkamer?  

6. Afwerking


De laatste stap van de montage is de afwerking. Je zult zien dat zodra ja alle plinten netjes hebt gemonteerd op de muren, er meerdere naden te zien zijn. Voornamelijk de naad tussen plint en muur zijn goed zichtbaar bij witte plinten op witte muren. Om dit netjes af te werken kunt u dit afkitten met een overschilderbare acrylaatkit. U brengt de kit aan met een kitpistool en daarna kan je de kit gladstrijken met een natte vinger.

7. Onderhoud

Een lachend stel dat samen de vloer schoonmaakt, waarbij de plinten en vloer netjes en schoon worden gehouden.

Plinten hebben niet veel onderhoud nodig, maar het is belangrijk om ze regelmatig schoon te maken met een vochtige doek om stof en vuil te verwijderen. Controleer ook af en toe of alle plinten nog stevig vastzitten en repareer waar nodig.

Plinten inclusief montage

Voor een perfecte afwerking en het gemak van een professionele installatie kun je terecht bij Plinten Professional, experts in het leveren én monteren van hoogwaardige plinten. De montageservice is gratis. Zo ben je altijd verzekerd van een perfect afgewerkte ruimte.

Stephanie Hopmans
Stephanie Hopmans

Ik ben Stephanie Hopmans en ik werk al meer dan 25 jaar in de marketing voor diverse bedrijven. Veel van deze bedrijven waren actief op de huizenmarkt, waardoor ik altijd een sterke band heb gehad met de woonsector. Dit heeft mijn passie voor interieurontwerp en het creëren van sfeervolle, uitnodigende ruimtes aangewakkerd. Ik geniet ervan om mensen te inspireren en te helpen hun droominterieur te realiseren. Lees verder op: Wooninfluencers

Artikelen: 44