Je eerste koophuis? Houdt hier rekening mee!

Heb jij je eerste eigen huisje weten te kopen? Gefeliciteerd, want met de huidige huizenmarkt is dat best een prestatie! Het bezitten van je eerste eigen koophuis is een mooie nieuwe stap in je volwassen leven. Wel kent een koophuis iets meer verantwoordelijkheden dan een huurhuis. In dit artikel vertellen we alles waar je rekening mee moet houden als je voor het eerst een eigen huis hebt.

Verzekeren

Wanneer je een koophuis hebt, is het jouw verantwoordelijkheid om een woonverzekering af te sluiten. Misschien had jij in je huurhuis al een inboedelverzekering, maar nu ook het gebouw zelf jouw eigendom is, is het slim om daarnaast ook een opstalverzekering af te sluiten, waar je alle vaste onderdelen aan het huis ook meeverzekerd voor bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden, inbraak of vandalisme. Ook kan het slim zijn om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

en reeks van eenvoudige witte huisjes, zorgvuldig gevouwen uit karton, staan bij elkaar op een witte achtergrond met een zachte verloop. Boven één van de huisjes hangt een helderrode paraplu, die symbolisch bescherming biedt, verwijzend naar een woonverzekering

Onverwachte kosten

Wanneer je een eigen huis hebt, moet je altijd voorbereid zijn op onverwachte kosten. Met je hypotheek alleen kom je er niet. Lees meer details over verzekeringen voor je huis en de bijbehorende kosten. Verder moet je er rekening mee houden dat wanneer je jouw huis opgeleverd krijgt, het nog niet in de staat is waar jij waarschijnlijk in wil leven. Spaar dus niet alleen voor je hypotheek, maar ook voor de kosten van verbouwing. Wanneer je een huis op het oog hebt is het verstandig om op voorhand al een begroting te maken over wat verbouwing of inrichting je zal gaan kosten.

LEESTIP:
Hoe een makelaar kan helpen bij het verkopen van je huis 

Jouw verantwoordelijkheid

Jouw huis is nu jouw eigendom, wat betekent dat het ook jouw verantwoordelijkheid is. Bij schade kun je niet langer een appje sturen naar de huisbaas, maar zul je zelf de handen uit de mouwen moeten steken of een monteur moet bellen. Houd er dus rekening mee dat je de kosten hiervan ook uit eigen portemonnee zult moeten betalen. Ook wanneer bepaalde ruimtes in het huis op termijn gerenoveerd moeten worden, is dat helemaal jouw verantwoordelijkheid.

Jouw plek

Hoewel een eigen huis een hoop verantwoordelijkheden en daarmee ook flink meer kosten oplevert, moet je wel blijven onthouden dat er ook een hoop voordelen kleven aan het bezitten van je eigen plekje. Het is namelijk helemaal JOUW plek en jij kan er mee doen wat je wilt. Waar sommige mensen zelfs aan de huisbaas moeten vragen of ze een spijker in de muur mogen slaan, kun je als je wilt zelfs een complete muur wegslopen. Geniet er dus van dat je jouw eigen plekje hebt en maak er ook gebruik van door het in te richten als het huis waar je vroeger altijd van hebt gedroomd. Het is nu van jou, dat is toch een fantastisch gevoel?

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 262