Veilig een tussenmuur slopen

Om een kamer groter te maken of een open keuken te creëren, moet je soms een tussenmuur slopen. Gelukkig lijkt deze klus vaak lastiger dan het is. Met de juiste voorbereiding is het slopen van een niet-dragende muur een fluitje van een cent. Hieronder lees je hoe je het goed en veilig kunt aanpakken.

Controleer of de muur dragend is

Het is essentieel om eerst te controleren of de muur die je wil slopen dragend is. Een dragende muur is namelijk een constructie element, waardoor je het niet zomaar kunt verwijderen. Je kunt een dragende tussenmuur herkennen aan de volgende eigenschappen: de muur is dikker dan 20 centimeter, de muur loopt door naar boven, het klinkt massief als je erop klopt en/of er rusten balken op de muur. Is dit allemaal niet van toepassing? Goed nieuws! Dan is het waarschijnlijk een niet-dragende tussenmuur die je veilig kunt slopen. Bij twijfel raden we aan om het te laten controleren door een professional.

Gebruik het juiste gereedschap

Hoe beter het gereedschap, hoe sneller en gemakkelijk je de tussenmuur kunt slopen. Zorg er dus voor dat je het juiste gereedschap in huis hebt. Denk aan een sloopbeitel voor het kleinere werk (zoals tegels) en een breekhamer, sloophamer, vuisthamer of grote voorhamer. Tip: Bestel online Mastertools gereedschap om zeker te zijn van hoge kwaliteit.

Houd rekening met elektra

Check ook of er elektriciteitsleidingen door of rondom de tussenmuur lopen. Dit kun je controleren door middel van een leidingzoeker. Schakel daarnaast altijd de stroom uit voordat je begint met slopen.

Verwijder eerst de tegels

Is de tussenmuur bekleed met tegeltjes? Dan is het verstandig om deze eerst te verwijderen voordat je de hele muur sloopt. Als je dat niet doet, vliegen de scherpe stukken door de hele kamer heen.

Draag altijd bescherming

Bescherm jezelf zo goed mogelijk. Ook als je de muur heel rustig en gecontroleerd wil slopen, kan er zomaar een steen wegschieten. Draag dus een veiligheidsbril, een stofkapje, stevige werkkleding, stevige schoenen en een helm. Ook oordopjes of oorkappen zijn geen overbodige luxe.

zelf een huis bouwen

Regel een container voor het puin

Zelfs het slopen van een hele kleine tussenmuur zorgt al voor een hoop puin. Bedenk dus van tevoren waar je al het steen en sloopmateriaal kwijt kunt. Het is veiliger en praktischer om het puin zo snel mogelijk te verwijderen. Vaak is het handig om een container te regelen of het puin direct zelf weg te brengen met een grote aanhangwagen.

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 96