Hoe werkt click PVC? Uitgebreide uitleg 

Click PVC vloeren zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden vanwege hun gebruiksgemak en duurzaamheid. Maar hoe werkt click PVC nu precies? In deze uitgebreide uitleg ontdek je alles wat je moet weten over het leggen en onderhouden van click PVC vloeren. Ook vertellen we meer over de voordelen. 

Wat is click PVC?

Click PVC is een type vloerbedekking dat bestaat uit PVC-stroken of -tegels die voorzien zijn van een kliksysteem. Dit systeem maakt het mogelijk om de vloer eenvoudig in elkaar te klikken, zonder gebruik van lijm. Het resultaat is een zwevende vloer die direct op een geschikte ondervloer geplaatst wordt. Hieronder zie je een voorbeeld van een click PVC vloer. 

PVC vloer waar een klein katje op ligt

Waarom kiezen voor click PVC?

Click PVC biedt verschillende voordelen die het een aantrekkelijke keuze maken voor veel huiseigenaren:

  • Eenvoudige installatie: Dankzij het kliksysteem is click PVC eenvoudig zelf te leggen, zelfs zonder veel ervaring.
  • Duurzaamheid: PVC vloeren zijn bestand tegen slijtage en gaan bij goed onderhoud 10 tot 20 jaar mee.
  • Waterbestendigheid: Click PVC is waterbestendig, waardoor het geschikt is voor vochtige ruimtes, zoals badkamers en keukens.
  • Comfort: PVC vloeren voelen warmer aan dan bijvoorbeeld tegels en zijn comfortabel om op te lopen.
PVC vloer die geschikt is voor vloerverwarming. Op de vloer zit  een jonge vrouw

Hoe leg je een click PVC vloer?

Het leggen van een click PVC vloer vergt enige voorbereiding, maar met de juiste stappen kan iedereen dit zelf doen.

1. Voorbereiding van de ondervloer

Een vlakke ondervloer is belangrijk voor een goede installatie van click PVC. Oneffenheden groter dan 2 millimeter moeten geëgaliseerd worden om te voorkomen dat de vloer gaat beschadigen of loskomt.

2. Gebruik van een ondervloer

Bij click PVC heb je meestal een ondervloer nodig die de vloer beschermt tegen beschadigingen en zorgt voor extra comfort. 

3. Het leggen van de vloer

Begin met het leggen van de eerste rij in een hoek van de kamer, met de groef naar de muur gericht. Gebruik afstandhouders om een ruimte van 4 tot 5 millimeter tussen de vloer en de muur te creëren. Dit voorkomt dat de vloer gaat werken. Ook voorkom je zo dat er spanning op de naden komt te staan. Bekijk ook onderstaande video. Hierin laat Harry precies zien hoe je dit doet. 

Veelgestelde vragen over click PVC (FAQ)

We lichten graag een aantal veelgestelde vragen uit. 

Is click PVC makkelijk zelf te leggen?

Ja, het kliksysteem maakt het leggen van click PVC eenvoudig, zelfs voor doe-het-zelvers zonder veel ervaring. Met basisgereedschap en een goede voorbereiding kun je zelf aan de slag.

Hoe lang gaat click PVC mee?

Bij goed onderhoud kan een click PVC vloer gemiddeld 10 tot 20 jaar meegaan. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en de mate van slijtage.

Wat is beter: plak of click PVC?

Dit hangt af van je specifieke situatie. Plak PVC is beter voor vloerverwarming omdat het de warmte efficiënter doorlaat. Click PVC is daarentegen eenvoudiger te installeren en kan makkelijk worden verwijderd of vervangen.

Kan click PVC op een bestaande vloer worden gelegd?

Ja, click PVC kan vaak over een bestaande vloer worden gelegd, mits deze vlak is en de vloer in goede staat is. Dit bespaart tijd en kosten bij de installatie.

Is click PVC geschikt voor vochtige ruimtes?

Ja, click PVC is waterbestendig en daarom geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.

Lees ook:
3 belangrijke tips bij verkoopstyling

Onderhoud van click PVC

Het onderhoud van click PVC vloeren is relatief eenvoudig. Regelmatig stofzuigen en dweilen met een mild schoonmaakmiddel zorgt ervoor dat de vloer er jarenlang goed uitziet. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, zoals bleekmiddel of ammoniak. Deze middelen kunnen de afwerking van de vloer aantasten.

Hoeveel kost een click PVC vloer?

De prijs van een click PVC vloer kan variëren, afhankelijk van de kwaliteit en het merk. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €20 en €50 per vierkante meter. Hoewel dit misschien duurder lijkt dan sommige andere vloertypen, moet je bedenken dat je geen professionele installatie hoeft te betalen als je het zelf legt. Dit kan de totale kosten aanzienlijk verlagen.

Kan click PVC verkleuren door zonlicht?

Ja, zoals veel vloermaterialen kan click PVC na verloop van tijd verkleuren door blootstelling aan direct zonlicht. Om dit te voorkomen, kun je gebruikmaken van gordijnen of zonwering in kamers met veel zonlicht. Daarnaast kun je kiezen voor PVC vloeren met een UV-bestendige toplaag om verkleuring te minimaliseren.

Hoe zorg je ervoor dat click PVC niet gaat werken?

PVC kan uitzetten en krimpen door veranderingen in vochtigheid en temperatuur. Om te voorkomen dat je vloer gaat werken, is het belangrijk om tijdens de installatie voldoende ruimte te laten tussen de vloer en de muren. Gebruik afstandhouders en volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig. Dit zorgt ervoor dat je vloer de ruimte heeft om te bewegen. 

Wat is de ideale dikte voor een click PVC vloer?

De dikte van click PVC vloeren varieert meestal tussen de 4,5 en 7,5 millimeter. De juiste dikte hangt af van de ruimte waar je de vloer legt. Een dikkere vloer kan meer comfort en duurzaamheid bieden, terwijl een dunnere vloer beter kan zijn voor ruimtes met vloerverwarming. Meer weten over click PVC vloeren? Dan raden we het ook aan om de website van Vloerenmarkt te bekijken. In hun blogs delen experts alles wat je moet weten over de verschillende typen vloeren. 

Stephanie Hopmans
Stephanie Hopmans

Ik ben Stephanie Hopmans en ik werk al meer dan 25 jaar in de marketing voor diverse bedrijven. Veel van deze bedrijven waren actief op de huizenmarkt, waardoor ik altijd een sterke band heb gehad met de woonsector. Dit heeft mijn passie voor interieurontwerp en het creëren van sfeervolle, uitnodigende ruimtes aangewakkerd. Ik geniet ervan om mensen te inspireren en te helpen hun droominterieur te realiseren. Lees verder op: Wooninfluencers

Artikelen: 50