Hoe een makelaar kan helpen bij het verkopen van je huis 

Natuurlijk is het verkopen van je huis meer dan alleen het te koop zetten. Je wilt je woning laten inspecteren en gereed maken voor bezichtiging. Je hebt ook iemand nodig die open huizen organiseert of het huis op zijn minst aan potentiële kopers laat zien. Wat als je meerdere biedingen hebt? Wie zal die onderhandelingen afhandelen? En wat moet de prijs van je huis zijn? Als je je woning zelf verkoopt, zijn dit moeilijke vragen om te beantwoorden. We raden je daarom aan om samen te werken met een makelaar, die je op de volgende manieren helpt. 

Een lachende vrouw fietst door een Amsterdamse straat met grachtenpanden op de achtergrond, symbool voor het zoeken naar een huis om te kopen in Amsterdam.

Ze zorgen voor een hogere verkoopprijs 

Huizen die direct door de eigenaar verkocht worden, worden niet zo snel verkocht en ook niet voor zo veel. Een makelaar Amsterdam is een expert in de lokale markt, en ook in actuele verkoopgegevens. Dit zijn enorme voordelen als het gaat om het verkopen van je huis. En hier is het ding: verkoopgegevens van populaire websites voor onroerend goed zijn lang niet zo betrouwbaar als de gegevens die makelaars kunnen krijgen. Websitegegevens kunnen averechts werken als ze je inspireren om je huis te koop te zetten voor meer of minder dan het waard is op de huidige markt. 

LEES OOK:
Hoe verdeel je de verkoopopbrengst van een huis bij scheiding?

Ze kennen het proces

Makelaars kunnen meer dan alleen de prijs onderhandelen. Ze kennen alle terminologie en kunnen helpen bij het onderhandelen over de tientallen knelpunten die transacties tegenhouden, waaronder reparaties, afsluitkosten, tijdlijnen, huur teruggaven, inspectie problemen en meer. Ze zijn ook gebonden aan een ethische code, wat betekent dat ze weten wat ze aan een potentiële koper moeten vertellen, en hoe ze dat moeten doen. Hun beroep vereist ook dat ze een verzekering hebben voor het geval er iets misgaat. Een huiseigenaar die zelf probeert te verkopen, kent en heeft dit allemaal niet.

Man en vrouw zittend aan een tafel in een woonkamer, samen kijkend naar een laptop. De vrouw houdt een notitieboekje en een pen vast, wat suggereert dat ze iets bespreken of plannen, mogelijk gerelateerd aan financieel of juridisch advies.

Ze kunnen kopers screenen

Een makelaar Hoofddorp kan eisen stellen van geïnteresseerde partijen die je huis willen bezichtigen. Dit vermindert het aantal bezichtigingen (op een goede manier!), wat de last voor jou vermindert, vooral als je nog in het huis woont. Je zult verbaasd zijn hoeveel nieuwsgierigen – buren, buurtbewoners, mensen die overwegen om in de toekomst een huis te kopen, huiseigenaren die onlangs een huis hebben gekocht en het willen vergelijken, mensen die gewoon langsrijden – opdagen als ze een bordje ‘Te Koop’ of ‘Open Huis’ zien! Particuliere verkopers hebben niet de mogelijkheid om te eisen dat kopers worden gescreend voordat ze een huis bezichtigen.

Ze brengen je huis meer op de markt

Hier is de koude, harde waarheid: slechts een klein deel van de huizenkopers vindt hun nieuwe huis door het nummer te bellen op een bord dat ze zien terwijl ze rondrijden. De overgrote meerderheid vindt hun huis met de hulp van een makelaar, omdat ze toegang hebben tot huidige en toekomstige aanbiedingen. Een vastgoedprofessional weet hoe hij succesvol eigendommen kan vermarkten. Als je een makelaar in de hand neemt, weet je dus zeker dat meer mensen je woning te zien zullen krijgen. Dit is bijvoorbeeld online het geval. 

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 261