Zonnepanelen aanschaffen? Hier let je op

Tegenwoordig is de aanschaf van zonnepanelen een slimme investering. Een die zich uiteindelijk goed terug betaalt. Ben je aan het overwegen ze aan te schaffen maar wil je eerst een aantal zonnepanelen vergelijken? In deze blog bespreken we een aantal punten waar je het best op kan letten om een goede keuze te maken. Denk aan de analyse van prijzen, typen, formaat en merk. Lees met ons mee!

De opbrengst en het rendement van zonnepanelen vergelijken

De opbrengst en het rendement van zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen, gemeten in kWh per jaar, is belangrijk om te weten voordat je ze aanschaft. Deze opbrengst bereken je door het totale vermogen van de zonnepanelen in Wp te vermenigvuldigen met 0,85. Dit is het aantal dat in Nederland is bepaald als optimaal te behalen in zonuren. Naast de opbrengst is het financiële rendement van zonnepanelen belangrijk. Dit geeft aan wat de zonnepanelen financieel opleveren over hun resterende levensduur. En je wil natuurlijk weten wat de investering waard is. Je kunt het financiële rendement berekenen door de resterende levensduur in jaren te vermenigvuldigen met de gemiddelde besparing per jaar. Door het rendement van zonnepanelen te vergelijken voordat je ze koopt, krijg je inzicht in welke zonnepanelen het meest opleveren en dus het beste bij jouw situatie passen.

De prijs van de zonnepanelen

Het is belangrijk om niet alleen naar de prijs per zonnepaneel te kijken, maar ook naar de prijs per Wp (wattpiek). Wp geeft het totaal vermogen aan energie aan dat een zonnepaneel kan produceren door zonlicht om te zetten. De prijs per Wp varieert gemiddeld tussen € 1,40 en € 2,50. Het is daarnaast verstandig te totale kosten te berekenen van de zonnepanelen. Hiermee bedoelen we dat je rekening moet houden met de installatie. Dan kom je al gauw uit op een totaalprijs tussen € 4.100 en € 14.500 (inclusief installatie, exclusief btw) of zelfs meer. De exacte kosten voor zonnepanelen zijn afhankelijk van de installatie, het vermogen, het aantal panelen, enzovoort.

Verschillende soorten zonnepanelen

Verschillende soorten zonnepanelen

Je hebt de polykristallijn zonnepanelen en monokristallijn zonnepanelen. Deze zijn het meest gangbaar. De monokristallijn panelen zijn zwart, en de polykristallijn panelen zijn blauw. Beide worden gemaakt van silicium, maar bij monokristallijn zonnepanelen worden de kristallen na het stollingsproces in één richting gelegd, wat uiteindelijk een hoger rendement oplevert. Dan heb je nog de dunnefilm zonnepanelen. Deze zijn flexibel en gemaakt van koper, indium en selenide. Ze hebben een lager rendement dan kristallijne panelen, maar zijn goedkoper en minder temperatuurgevoelig. Tot slot kan je kiezen voor hybride zonnepanelen. Deze combineren elektriciteitsopwekking met waterverwarming. Ze zijn duurder en hebben een lager rendement dan andere panelen, maar presteren beter bij hoge temperaturen. Ideaal voor kleinere daken, maar minder geschikt voor grotere oppervlakken vanwege de hogere kosten.

De afmetingen van de zonnepanelen

Het totaal aantal zonnepanelen wordt beïnvloed door een aantal factoren. Het energieverbruik, paneelvermogen en het beschikbare dakoppervlak. Zonnepanelen zijn verkrijgbaar in verschillende maten: groot, standaard, klein en CIS-panelen.

LEES OOK:
De beste omvormer kiezen voor jouw zonnepanelen: Een uitgebreide gids

Bij een ruim oppervlak zijn grote zonnepanelen gunstig vanwege het hoge rendement en vermogen. Dit zorgt voor minder panelen voor dezelfde opbrengst. Het is in de praktijk alleen vaak niet mogelijk om enkel grote panelen te gebruiken. Ga op zoek naar een mix die past bij de beschikbare ruimte en de energiebehoeften.

Stephanie Hopmans
Stephanie Hopmans

Ik ben Stephanie Hopmans en ik werk al meer dan 25 jaar in de marketing voor diverse bedrijven. Veel van deze bedrijven waren actief op de huizenmarkt, waardoor ik altijd een sterke band heb gehad met de woonsector. Dit heeft mijn passie voor interieurontwerp en het creëren van sfeervolle, uitnodigende ruimtes aangewakkerd. Ik geniet ervan om mensen te inspireren en te helpen hun droominterieur te realiseren. Lees verder op: Wooninfluencers

Artikelen: 30