Een vrijstaand bad, dè eyecatcher van je badkamer!

Een vrijstaand bad… de droom van velen… voor mij beslist ook! Liefst met pootjes en graag aan een raam met zicht op de natuur…  Of je nu kiest voor een klassiek model of gaat voor modern, dit stijlvol object geeft je badkamer meteen extra allure. Of waarom geen bad in je slaapkamer of op de zolderkamer wanneer de ruimte zich er toe leent? Er is ruime keuze in design, maatvoering en kleur.

Soorten baden

Naast het klassiek ovaal witte bad zijn er nog tal van mogelijkheden van geheel vrijstaande baden.  Zo heb je gekleurde baden (waaronder zwart maar ook leuke pastelkleurtjes voor een Scandinavische of retro look), organische baden (waarbij de korte zijden hoger zijn dan de lange zijden) en baden met welness-functie (zoals massagestralen en bubbelfunctie).

geheel vrijstaande bad

Deze baden zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materialen. De meeste losstaande baden worden gemaakt van acryl. Acryl kan in standaard glans uitvoering maar ook in matte afwerking. Kies je voor de vermalen steensoort materiaal Solid Surface, dan kies je voor het meest duurzame en hygiënische materiaal omwille van zijn porie- en naadvrije afwerking. Deze baden zijn wel erg zwaar.

De plaatsing van het bad

Allereerst is het belangrijk uit te zoeken of je vloer het bad kan dragen en of de leidingen op de juiste plaats lopen. De leidingen moeten bij deze baden namelijk via de vloer aangesloten worden.

Een vrijstaand bad komt het best tot z’n recht wanneer er voldoende loopruimte rond is. Zowel voor het uitzicht als voor het schoonmaken is een minimum van 55 cm nodig. Maar er zijn ook baden voor een kleine badkamer beschikbaar. Ze hebben met hun 160 cm uiteraard minder ligruimte. Wil je toch een deels vrijstaand bad, kies dan voor half vrijstaande baden. Deze baden komen met één zijde tegen de muur en nemen dus minder ruimte in omdat ze in een hoek van de ruimte geplaatst worden.

De plaatsing van het bad

Voor elke stijl een bad

Stem af op de rest van je woonstijl en smaak. Een pastelkleurig bad met een gouden kraan past perfect in een Scandinavisch interieur. Verkies je de industriële look, ga dan voor een stoer zwart bad. Is retro helemaal je ding, plaats dan een transparant bad in een leuke kleur. Het bad op pootjes maakt je romantisch interieur dan weer helemaal af.

De kostprijs

De prijs van een vrijstaand bad ligt hoger dan van een ingebouwd exemplaar omdat dit bad uit één geheel bestaat en dus naadloos is. De bijhorende vrijstaande kraan maakt het uiteraard ook iets duurder. Maar door te kiezen voor een vrijstaand bad, kies je voor luxe en ruimtelijkheid. En is dat niet wat we willen in onze badkamer die hedendaagse luxe. De badkamer is dè plek waar je tot rust kan komen en net daarom is het zo belangrijk dat deze ruimte je behoefte aan ontspanning kan vervullen. Om je badkamer helemaal dat luxe en zen-gevoel te geven, zijn er nog een aantal andere tips waarmee je kan rekening houden:

  • Schenk aandacht aan de materialen: kies marmer, natuursteen, kranen uit zwart, goud of koper, tegels met marmerlook of houtlook.
  • Kies een badkamermeubel dat matcht bij de rest van je badkamer .
  • Verwarm de ruimte met vloerverwarming, een designradiator of mooie handdoekradiator.
  • De final touch creëer je met luxe badkameraccessoires.

Kies voor badderen in luxe in je eigen huis in de ruimte waar je dag begint en eindigt.

Conny van Eylen
Conny van Eylen

Gepassioneerd door schrijven en interieur maar ook door mensen en sociale media, tracht ik mijn weg te vinden.

In mijn wit en strak interieur voeg ik met veel liefde Scandinavische elementen en pastelkleuren toe.

Als interieurjunkie en alleenstaande mama is en blijft het een uitdaging deze te combineren door middel van designstuks & budgetkoopjes en interieurtrends & nostalgische erfstukken.

Op mijn instagrampagina schrijf ik vol liefde over mijn passies en droom ik van eventueel een bij job in de interieurwereld en als contentschrijver.

Artikelen: 11