De beste zonwering kiezen doe je zo!

We zijn allemaal blij als de zon schijnt. Vitaminen D zijn niet alleen goed voor het lichaam, de zon heeft ook een positief effect op je humeur. Maar er is ook zoiets als te veel zon. En in je tuin of op je balkon is daar makkelijk iets aan te doen, namelijk zonwering (laten) installeren. Maar welke zonwering kies je? We delen onze inspiratie graag met je!

Kunststof lamellen

Een frame met kunststof lamellen is erg populair op dit moment. Het is meestal niet de goedkoopste zonwering, maar je hebt nog keuzen. Behalve de kleuren en materialen, zijn er nog vaste en flexibele lamellen. Vooral de flexibele variant zie je steeds vaker. Zonwering is daarmee naar jouw persoonlijke wensen in te stellen. Bij behoefte aan meer licht, draai je de lamellen iets verder open. En zit je met je kinderen onder de zonwering buiten te eten, dan draai je de lamellen helemaal dicht.

Kunststof lamellen

Natuurlijke zonwering

Dit type zonwering is er in veel verschillende materialen. Je hebt hout, rotan, bamboe, maar ook een houten frame met klimplanten of platanen met een dicht bladerdak zijn een fraaie oplossing om zonlicht te filteren. Het voordeel is dat je de zon nooit helemaal buitensluit, waardoor je altijd iets van lichtinval blijft houden. Kleine tuinen houden hun natuurlijke uitstraling op deze manier.

Zonwering met doek

Hier kun je voor een hele eenvoudige oplossing kiezen, zoals een driehoekig zeil dat je over je terras of balkon spant. Met een paar haken die stevig bevestigd zijn en carabiners (van die haakjes met een clip die terugveert) door de ogen van het zeil of doek, ben je klaar. Gaat het waaien? Dan haal je het doek in een paar tellen weg. Komt de zon weer tevoorschijn? Dan hang je het zo op.

Een iets uitgebreidere, permanente doekoplossing is een zonnescherm met knikarm of uitrolsysteem. Deze krijg je in handmatige of automatische bediening.

Mechanische onderdelen

zonwering trends

Wanneer je voor optimaal comfort gaat, kies je voor zonwering met automatische bediening. Met een druk op de knop rolt, vouwt of buigt je gekozen systeem het doek in en uit. En het voordeel van automatische systemen voor de consument is dat je tegenwoordig losse onderdelen ook heel makkelijk zelf kunt bestellen. Je hoeft dus niet altijd naar een monteur of terug naar de oorspronkelijke installateur van je zonwering. Een Somfy buismotor online bestellen of een ombouwset kopen als je van handmatig naar automatisch over wilt stappen, kan je zelf prima! Nu alleen nog even kijken of je het ook zelf kunt vervangen.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 216