Prijsverschillen in verf, wat is de reden?

Als iemand tegen je zegt dat je verf moet gaan kopen, dan gok ik dat je direct aan de bouwmarkt denkt. Waar of niet?

Toch kun je beter nog even verder denken en vooral kijken. Want er zitten namelijk een aantal verschillen tussen verf van de bouwmarkt en verf van een speciaalzaak zoals verfhuysbreda.nl.

Kwaliteitsverschil in verf

Waarom dan hoor ik je denken. Verf is toch verf? Ja natuurlijk is alle verf, gewoon verf. Maar er zijn wel degelijk verschillen. Ten eerste is er een prijsverschil. En dan heb ik het even niet over aanbiedingen. Maar een groter verschil is de kwaliteit van de verf. Bouwmarkten mogen hun eigen huismerk verkopen, en in deze verf zitten lang niet alle goede bouwstoffen voor kwalitatief goede verf. De levensduur is één van de punten waar je het verschil aan kunt zien. Alleen is het jammer dat je dit pas na een aantal jaar ziet, en niet direct.

Maar ook de dekking van de verf is een punt wat verschilt. Dit kun je gelukkig wel direct merken.

Verf voor buiten

kozijn schilderen - klusjes in huis

Afgelopen zomer heb ik samen met mijn vader ons hele huis aan de buitenkant geverfd. Dat was een flinke klus, maar wel één waar ik heel erg dankbaar voor ben. En waar ik ontzettend veel van heb geleerd.

De vorige bewoners hadden al het houtwerk in de olie laten zetten. Als je hout in de olie zet, dan blijf je het hout en de nerf van het hout zien. Alleen de kleur van het hout wordt wat bruiner/roder.

Ontzettend natuurlijke uitstraling geeft dat, en het beschermt het hout goed. Enig nadeel is dat je dit alleen maar kunt bijwerken en onderhouden, door er steeds weer olie op te blijven smeren. En dit was precies niet wat ik voor ogen had qua uitstraling van ons huis.

Dus de olie moest eraf! Een vriend van mijn vader is schilder, en van hem mochten wij zijn spullen gebruiken. Op een zonnige ochtend werd er een twee tal steigers, een afbrander, afkrabbers, schuurapparaat, schuurpapier, heel veel kwasten in alle soorten en maten, inzetbakjes, lege verfemmers, afplaktape, plamuur, plamuurmessen en ladders gebracht. Wij konden van start.

Een afbrander is een soort föhn die je dicht tegen het hout aan moet houden, zodat het heel heet wordt. En daarna kun je met een afkrabber de verf, of in ons geval de olie , eraf schrapen. Stukje voor stukje. Centimeter voor centimeter. Althans zo voelde het. Ik was nog nooit zo bruin aan de achterkant van mijn benen want die kant stond steeds in de zon. En eerlijk is eerlijk, het gaf wel een goed gevoel hoor dat afbranden. Want je ziet direct verschil, en het knapte al heel erg op. Ondanks dat er nog geen verf op zat.

Sikkens als verfmerk

renovlies of glasvezelbehang?

Na een aantal dagen afbranden, konden we beginnen met verven. Dit moet wel in de schaduw, omdat de verf anders zo snel opdroogt dat je kwast vast zit. Eerst grondverf om precies te zijn. We hebben grondverf van Sikkens gebruikt. Sikkens is één van de merken die ze bij Verfhuysbreda verkopen en ook één van de merken die aan de top van de verfwereld staan. En waar dus ook een prijskaartje aan hangt. Maar wel een prijskaartje die zijn naam dubbel en dwars waar maakt. Want deze verf smeerde als een tierelier, het dekte in één keer. Zelfs zo goed, dat ik gekscherend zei dat we helemaal geen aflak meer nodig hadden. Met een kwast, met de roller, alles ging even lekker.

Lees ook: Onze nieuwe woonplek van bovenaf bekeken

Verf die goed dekt

Nog een voordeel van het kiezen van goede kwaliteit verf is dat je zowel de aflak als de grondverf, in dezelfde kleur kunt laten mengen. Daardoor dekken alle lagen nog beter. Standaard zijn er vaak maar twee of drie kleuren grondverf te koop. Grijs, wit en soms ook zwart. Maar als je dus voor een merk zoals Sikkens kiest, kun je nagenoeg alle kleuren kiezen als grondverf.

Verfbenodigdheden

woning verbouwen of verhuizen

Uiteindelijk kwam ook de zijkant van het huis aan de beurt, en die ramen zitten hoog. Erg hoog. Dus kwam er een hoogwerker aan te pas. Dan leer je wel om praktisch na te denken, en vooral een goede planning te maken. Want even op en neer met een hoogwerker omdat je iets vergeten bent, doe je niet zo snel. Dus ging ik naar boven, gewapend met een afbrander, een schuurapparaat om het kale hout na te schuren, een afgesloten emmer met verfontvetter. Ik gebruik al jaren St Marc als verfontvetter, en eigenlijk ook als allesreiniger in huis. Het is heel erg fijn in gebruik, zacht voor je handen en het ruikt heerlijk! Na het schuren, nam ik gelijk het hout af. En zodra dat droog was ging de grondverf erop. Daarna weer naar beneden en de volgende dag begon het weer opnieuw. Ik kan je vertellen, je wordt steeds handiger in alle handelingen. En ook in kleine dingen, zoals wanneer gebruik je een kwast en wanneer een roller.

Lees ook: Hoe maak je van een sfeerloze tuin een groen paradijs?

Verf op terpentinebasis

Het verschil tussen de verf voor buiten en de verf voor binnen zit hem in de basis. Binnenshuis mogen we in Nederland geen verf meer op terpentinebasis gebruiken. Buiten nog wel. Deze verf smeert beter uit, hij vloeit als het ware meer. Maar het nadeel is dat het een langere droogtijd heeft. En buiten kun je beter ook niet tussen 1 oktober en 1 april aan een verfklus beginnen. Er zit dan teveel vocht in de lucht wat je verfwerk niet ten goede komt. Het is niet onmogelijk om in die periode te verven, maar de meeste schilders raden het af. Al heeft Sigma wel een speciale lijn in hun assortiment wat te verwerken is bij lage temperaturen.

Traplak

Wij gaan in ieder geval zodra het 1 april is, weer aan de slag. Ik kan niet wachten. Verven geeft ook een soort ontspanning voor mij. Het geeft veel voldoening om iets te zien opknappen, en daarbij is het rustgevend.

Nu heb ik binnen ook nog een aantal klussen bedacht, dus voorlopig zit ik niet stil. De trap is als eerste aan de beurt, deze zit ook in de olie. Zodra deze eraf is, komt er een speciale trapverf op. Deze is voorzien van een antislip laag.

Silvia Schouten
Silvia Schouten

Hi! Mijn naam is Silvia. Op label-18.nl neem ik je mee op weg naar jouw droominterieur.

Vanaf mijn 10e mocht ik zelf de kleuren voor mijn kamer kiezen, EN erop smeren. Wat een feest was dat! Sindsdien ben ik elke dag bezig met mijn interieur. Toen ik oud genoeg was om een MBO opleiding te gaan volgen, ben ik terecht gekomen op het Hout en Meubilerings College. Hier heb ik in 2008 een opleiding voor afgerond als Interieurstylist. Nu volg ik regelmatig cursussen om up-to-date te blijven. Ik heb gewerkt in een woninginrichtingswinkel (als adviseuse om woningen in te richten met de artikelen die wij verkochten), bij een groot accessoire merk (als styliste door de hele Benelux) en een meubelzaak (als styliste in een aantal vestigingen door heel Nederland). Op dit moment ben ik zelfstandig ondernemer en help ik mensen aan hun droominterieur.

Advies geven aan mensen geeft zo’n voldoening en doe ik met zoveel passie dat ik het liefste iedereen wil helpen. Zorgen dat anderen in hun mooiste droominterieur wonen, daar wordt ik blij van. Ik hoop dat ik jou inspireer met mijn blogs, social media (@label18) en je advies mag geven als je er zelf niet uitkomt.

Smile and enjoy your day!

Artikelen: 8