Een gezondere leefstijl dankzij een goed uitgeruste keuken

Zelf koken is eigenlijk altijd gezonder dan naar een restaurant gaan of eten laten bezorgen. Maar vaak gaan we alsnog voor de gemakkelijkste optie. Een goed uitgeruste keuken helpt om gezonde keuzes te maken en zelf lekkere maaltijden te bereiden. Het motiveert je om gevarieerd te koken, voedzame ingrediënten te gebruiken en bereidingsmethodes in te zetten die weinig tot geen calorieën toevoegen. Volg onderstaande tips op zodat je keuken een inspiratiebron wordt om gezonder te leven.

Zelf koken is leuker met voldoende ruimte

een ruime keuken met veel werkblad

Het is lekker werken wanneer je voldoende ruimte hebt. Zorg ervoor dat er een ruim werkoppervlak in je keuken is. Daarvoor heb je geen gigantisch aanrecht nodig. Alles netjes opruimen en goed organiseren is meestal al voldoende. Hierdoor raak je niet geïrriteerd door potjes, rondslingerende schilmesjes en vieze glazen die in de weg staan. Bovendien is het hygiënischer en kook je dus ook automatisch gezonder in een goed opgeruimde keuken.

Genoeg ruimte voor ingrediënten

Variatie hoort bij gezond eten. Dat betekent dus ook dat jij als kok wat te kiezen hebt als het op ingrediënten aankomt. Nieuwe gerechten proberen is bovendien veel makkelijker als je al het een en ander in huis hebt. Denk in ieder geval aan een ruime voorraadkast. Wederom is het handig wanneer je die overzichtelijk indeelt. Verder helpen stevige containers voor de opslag. Doorzichtige varianten werken vaak het beste. Want dan zie je direct wat erin zit en hoef je niet te zoeken. Het is trouwens geen gek idee om er alsnog labels op te plakken.

keukenkastjes met voldoende ruimte

Kruiden en specerijen voor smaakvariatie

Veel kruiden hebben amper tot geen calorieën en geven je gerechten smaak. Probeer daar mee te experimenteren. Want hierdoor smaken ook gezonde maaltijden erg lekker. Je hebt lang niet altijd veel zout en vet nodig om te genieten van een maaltijd. Probeer een mooie variatie aan te leggen met specerijen uit verschillende contreien, zoals de Italiaanse, Indiase en Zuid-Amerikaanse keukens.

Gezonde snacks bereiden en bewaren

Het helpt om gezonde tussendoortjes achter de hand te houden voor de snelle trek. Voldoende opslagruimte is wederom de sleutel. Daarnaast is het ook erg leuk om zelf snacks te maken die je een paar dagen kunt bewaren. Want door zelf aan de slag te gaan weet je precies wat je eet. In veel snacks uit de supermarkt zitten namelijk allerlei overbodige ingrediënten waardoor het echte caloriebommetjes zijn.

Keukenmachines die gezond koken aanmoedigen

Er zijn ongelooflijk veel machines en hulpmiddelen om koken eenvoudiger te maken. Daarvan is een aantal niet al te gezond, maar veel helpen om gezonder te koken. Een frituurpan is dat natuurlijk niet. Een airfryer is dan een veel beter alternatief. Nog gezonder is wanneer je kiest om maaltijden te stomen of te roosteren.

Kwalitatief hoogstaand keukengereedschap gebruiken

hoogstaand keukengereedschap voor in de keuken

Het is prettiger koken als je eenvoudig door tomaten heen snijdt en een pan gebruikt waarbij niet alles onmiddellijk aanbakt. Goede hulpmiddelen gaan bovendien een stuk langer mee. Door vaak zelf te koken ben je trouwens ook een stuk flexibeler. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om van de ene op de andere dag anders te gaan eten, bijvoorbeeld wanneer je het inmiddels populaire en effectieve 8 uur dieet volgt.

Je hebt namelijk alles al in huis om gezond te koken. Een goed uitgeruste keuken is overigens ook erg handig wanneer je onverwacht bezoek hebt. Met voldoende ingrediënten en hulpmiddelen in huis zet je snel een paar lekkere en gezonde snacks op tafel.

Stephanie Hopmans
Stephanie Hopmans

Ik ben Stephanie Hopmans en ik werk al meer dan 25 jaar in de marketing voor diverse bedrijven. Veel van deze bedrijven waren actief op de huizenmarkt, waardoor ik altijd een sterke band heb gehad met de woonsector. Dit heeft mijn passie voor interieurontwerp en het creëren van sfeervolle, uitnodigende ruimtes aangewakkerd. Ik geniet ervan om mensen te inspireren en te helpen hun droominterieur te realiseren. Lees verder op: Wooninfluencers

Artikelen: 30