Kies voor een duurzame investering met keramische tegels

Om lekker aan de wereld te kunnen ontsnappen is het fijn om een tuin te creëren waar u volledig tot rust kunt komen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe ziet zo’n tuin eruit? Dit is natuurlijk helemaal aan u, maar met de aanleg van keramische tegels weet u zeker dat u buiten een fijn plekje creëert met een nette uitstraling. Daarnaast is het ook nog eens een duurzame keuze, maar wat maken keramische tegels dan duurzaam? In dit blog ontdekt u de voordelen!

Wat maakt keramiek duurzaam?

Wanneer u keramische tegels buiten gebruikt, heeft u de zekerheid dat uw tuin een leven lang mee kan. Keramiek wordt gemaakt van gebakken klei. Daarna worden de tegels geglazuurd, waardoor ze een harde glans krijgen en beschermt zijn tegen allerlei invloeden.

Het harde, sterke materiaal is volledig recyclebaar en het productieproces is niet schadelijk voor het milieu. Daarnaast is keramiek volledig vrij van schadelijke stoffen en kan het materiaal worden hergebruikt, waardoor er ook op de lange termijn geen nieuwe grondstoffen nodig zijn.

keramische tegels buiten bij een zwembad

De voordelen op een rijtje

Of u nou van een moderne uitstraling in uw tuin houdt, of een klassieke, natuurlijke tuin prefereert, keramische tegels voor buiten zijn voor elke tuinstijl geschikt. U kunt de buitentegels aanleggen als terras, maar ook gebruiken als looppad of bloemperk. Er zijn talloze mogelijkheden te realiseren met keramische buitentegels, net als dat er vele voordelen zijn ten opzichte van andere tuintegels:

  • De tegels zijn kleurvast. De kleur van keramiek blijft ook na jaren gebruik mooi.
  • De tegels zijn krasbestendig en slijtvast. Door het sterke materiaal is keramiek niet gevoelig voor krassen.
  • De tegels zijn vormvast. Ze behouden hun vorm en er zitten weinig maatverschillen tussen de tegels, waardoor het mogelijk is om een strak afgewerkt terras aan te leggen.
  • De tegels zijn onderhoudsvriendelijk. Er trekt geen vuil of vocht in de tegels. Dit maakt dat ze goed schoon te maken zijn, helemaal in vergelijking met andere tuintegels.

Een duurzame investering

Al deze voordelen maken dat keramische tegels een extreem lange levensduur hebben. U legt de tegels niet voor een paar jaar, maar voor uw hele leven. Met keramische tegels in uw tuin creëert u een onderhoudsvriendelijke plek met een luxe uitstraling.

Keramiek is in vergelijking met betontegels en natuursteen in de aanschaf een stuk prijziger. Ook wanneer u ervoor kiest om de tegels te laten leggen door een stratenmaker, zullen de kosten hoger uitvallen dan bij andere tuintegels. Dit komt omdat de verwerking langer in beslag neemt, doordat de voegen tussen de tegels moeten worden opgevuld. Echter verminderen deze voegen wel de kans op onkruid.

De tegels zijn dus wel een investering, maar daarna bent u ervan verzekerd dat u jarenlang kunt genieten van uw tuin. Keramiek blijft nou eenmaal een stuk langer mooi dan andere soorten buitentegels.

Welke keramische tegels voor buiten moet ik kiezen?

Er zijn verschillende formaten, diktes en kleuren keramische tegels voor buiten beschikbaar.

Welke keuzes u hierin maakt is puur een kwestie van smaak, budget en aanlegwerk.

Het meest gangbare formaat is de 60×60 uitvoering, maar ook formaten zoals 80×80 en 100×100 zijn tegenwoordig populair. De grootte van de tegels creëert een gevoel van ruimte.

Ook in de dikte van de tegel kunt u verschillende keuzes maken. De ondergrond van uw oppervlak en de functie van de tegel zijn daarbij een doorslaggevende factor om een keuze te maken. Het werkt daarbij heel logisch: hoe dikker de tegel, hoe sterker de tegel is. Met deze twee factoren kunt u gemakkelijk inschatten welk formaat en dikte keramische tegels geschikt zijn bij u buiten.

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 101