Voorjaarskriebels: De woonkamer inrichten of het huis verkopen?

De lente komt eraan. Ik voel de voorjaarskriebels al, met bijpassende behoefte om een voorjaarsschoonmaak te houden. En ik blijk niet de enige. Een groot deel van de bevolking heeft in deze periode van het jaar last van een bepaalde vorm van opruimwoede. Ik besluit een belrondje te doen naar mijn vrienden en kennissen om hen te vragen of ze dit herkennen. De resultaten zijn verrassend en lopen uiteen van de drang om nieuwe meubels te kopen tot het willen verkopen van het huis. Lees je mee?

Onderzoeksresultaten

De reacties op de vrolijke kriebels die het voorjaar met zich meebrengt, blijken nogal uiteen te lopen. In een groot deel van de gevallen krijgt mijn onderzoeksgroep vooral de drang om nieuwe spullen te kopen. Denk hierbij aan de aanschaf van nieuwe stoelen of een kast. Een ander percentage van mijn doelgroep heeft zin om te verhuizen of om het eigen huis op te knappen. Slechts een klein deel van de ondervraagden heeft, net als ik, de neiging tot het poetsen van de woning.

Nieuwe stoelen kopen? Hoezo?

Verfrissende interieurideeën voor de lente

Laten we ons eens richten op de vraag waar de drang tot het herinrichten van een woonkamer vandaan komt. Deze oorzaak blijkt te liggen in het feit dat een huis vroeger een minder belangrijke rol speelde dan dat het tegenwoordig doet. Er werd bijvoorbeeld meer tijd buiten doorgebracht, ook door de kinderen. Nu verblijven we veel binnen en werken we op kantoor. We zijn de inrichting daarom sneller beu en willen afwisseling ervaren door het herinrichten van bijvoorbeeld de woonkamer. Het kopen van meubilair of het verschuiven van de meubels, is een oplossing voor dit verlangen.

Verschil tussen mannen en vrouwen

woning inrichten met een dressoir

Naast de stoelen blijkt ook de dressoirkast een geliefd onderwerp van aanschaf te zijn. En het zal je misschien verbazen, het zijn vooral de heren die ernaar uitkijken om het huis opnieuw in te richten. Ook de tuin wordt in dit seizoen goed onder handen genomen. Bij de dames is er vooral sprake van veel zin om de kledingkast uit te ruimen en schoon schip te maken. Het huis wordt daarbij niet ontzien en ramen worden gelapt, vloeren geboend en de kastindeling gerangschikt.

Lees ook: Een slimme deurbel kiezen? Let hier op

Meer huizen te koop in het voorjaar

Het zal je niet zijn ontgaan dat er in het voorjaar altijd meer woningen te koop worden aangeboden dan in de periode ervoor. Zodra de krokusjes boven de grond uitkomen, de narcissen zich meer laten zien en het blad weer aan te bomen verschijnt, is het tijd om je huis verkoopklaar te maken. Die voorjaarskriebels zorgen ervoor dat de woningwebsites – zoals Huislijn.nl –  vaker bekeken worden. Mensen worden actiever, stappen sneller op de fiets en onderzoeken op welke plek ze zouden willen wonen. De stijgende lijn in verkopen, is dan ook geen onbekend fenomeen. Als je in het voorjaar een nieuw huis koopt, kan de zomervakantie worden besteed aan het opknappen van en verhuizen naar het nieuwe onderkomen. En dan kun je meteen op zoek naar die nieuwe stoelen of dressoirkast 😉

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207