Lentekriebels in huis: Verfrissende interieurideeën voor de lente  

Stiekem snakken we er allemaal zo naar tegen het einde van de winter; het voorjaar! Wanneer de eerste, gele krokussen tevoorschijn komen en we met een warme trui aan buiten een kop koffie kunnen drinken schiet acuut het geluksgevoel omhoog. Van lammetjes in de wei tot paaseieren, lentekriebels zitten al in de kleinste dingen. Vaak kunnen mensen niet wachten om dan de tuin zomerklaar te maken, iets wat ook zeer aan te raden is en waar je ook niet te lang mee moet wachten. Want wie vroeg in het seizoen gaat zaaien, zal ook mooi op tijd kunnen oogsten. Maar ook binnenshuis ontstaan vaak al snel lentekriebels. We kunnen niet wachten om ons interieur een frisse touch up te geven. Dit kan van kleine aanpassingen tot rigoureuze veranderingen. Welke interieurideeën je mee kan nemen om de te halen? Lees snel verder! 

Lente in huis 

Diep in ons allemaal zit stiekem nog een oermens. We staan soms nog sterker in verbinding met onze innerlijke zelf dan dat we op het eerste gezicht vermoeden. Zo ook waar het gaat om de seizoenen en de beleving ervan. We zijn geneigd om in de winter lekker veel gezelligheid in huis te halen. Van genoeg lekker eten tot voldoende leuke en warme accessoires. Een extra plaid op de bank, een kussentje erbij op bed en wat extra kaarsen op tafel. In het voorjaar is dan ook het moment aangebroken om je te ontdoen van deze spullen. Maak letterlijk en figuurlijk ruimte in je leven.

Dit is de eerste stap om de lente in huis te halen. Ga even kritisch door je interieur en haal alles weg wat winter en warmte ademt. Van schapenvachten tot velours kussens, ga dat lekker wassen (zover mogelijk) en berg het fris op voor de volgende winter. Iets waar we voorlopig nog even niet aan denken. Haal ook donkere kleuren en robuuste objecten weg. Ga voor licht en luchtigheid. Beperk je hierbij niet tot alleen de woonkamer, ook slaap- en zelfs badkamers zijn hier perfect voor.  

Lente in huis

Lente interieur is groen

Dan de eerste kleine stapjes die je kunt zetten om binnen een dag de lente in huis te halen. Nummer één interieuridee hierbij is natuurlijk groen! Op groen doen zijn we de afgelopen jaren dol geworden, en ook in het lente interieur mag dit niet ontbreken. Van tulpen, narcissen tot felgekleurde rozen; je haalt met al deze heerlijke toevoegingen direct de lente in huis. Ga ook eens voor de minder bekende bloemen en planten. Om het helemaal voordelig te houden kun je zelfs zelf een veldboeket gaan samenstellen. Dit is helemaal hip en van nu. Het voordeel ervan is dat iedereen dit kan, ook wanneer je van nature niet enorm groene vingers hebt.

Lees ook: Dé woontrend van 2024: organische vormen! 

De trend van dit moment is om het allemaal niet te steriel en keurig te laten lijken. Combineer verschillende vaasjes met verschillende bloemen. Hetzelfde geldt voor planten. Kies verschillende potjes en vul ze met leuke, groene plantjes. Van hangpotten tot keramiek, eigenlijk mogen alle soorten en maten zolang het maar geen zware, zwarte potten zijn of fluorescerende exemplaren. In de opmaat naar Pasen zijn Paastakken natuurlijk ook ontzettend voorjaarproof. Versier ze met verschillende eitjes, veertjes en vogeltjes. Kinderen zijn hier sowieso groot fan van! 

Lente interieur is groen

Warme kleuren 

Daarnaast een leuke interieur hack om zonder al te veel geld uit te geven je interieur nieuw leven in te blazen. Wat één van deze interieurideeën is? Een muur verven! Ga voor één van de kleuren van het jaar 2024 en je doet weer helemaal mee met de laatste trends. Deze kleuren worden ieder jaar door de grote merken geselecteerd en zijn ieder jaar weer een verademing. De kleuren en tinten veranderen altijd mee met de grotere beweging die zichtbaar is in de samenleving.

Komend jaar zien we dat het vooral de warme kleuren zijn waarmee we de lente in huis halen. Van zacht en warm roze tot meer taupe kleuren, allemaal perfect aansluitend bij enerzijds het voorjaar gevoel en anderzijds volgens de laatste trends. De beweging die breder zichtbaar is op het gebied van interieur, is dat we het huis steeds meer als een veilig thuis gaan zien. Een oase van rust in een steeds drukker wordend leven en maatschappij. We willen thuis ontladen en ontprikkelen. Dus ga in het voorjaar niet acuut voor felgeel en groen als gras, maar kijk naar de optimistisch en warme tinten binnen het trendpalet en verf eens een muur in die kleur. Durf kleur te bekennen en pak de kwast zelf op, je zult zien dat je met een middagje doorverven een compleet andere look kunt creëren.  

Interieurideeën

Japandi stijl - organische vormen

Mocht je dan nog budget over hebben om een fris lente tintje aan je interieur te geven, dan is het een goed idee eens te kijken wat de nieuwe interieurideeën jou hierin te bieden hebben. Een mooi voorbeeld hiervan is de Japandi stijl. Een mooie, ronde en zachte trend vol met prachtige warme kleuren en materialen. Een trend die ruimte, rust en lichtheid uitstraalt. Iets waar je heerlijk ruimte in je leven mee creëert en wat perfect aansluit bij het gevoel van nieuw leven waar je in de lente vaak naar zoekt.

Ook mintkleuren en frisse tinten mogen in meubels gewoon terugkomen. Combineer dit met natuurlijk hout, maar ook invloeden als rotan en bamboe. Materialen die volop gebruikt worden en heerlijk aansluiten bij alle eerder genoemde trends en ontwikkelingen. Vergeet ook niet de accessoires. In het lente interieur is ‘less is more’ een veelgehoord credo. Ga voor een grote vaas vol bloemen, een paar mooie eyecatchers aan de wand en een zacht en luchtig kleed op de vloer. Geen volle kasten, maar ruimte is hetgeen waar we behoefte aan hebben in deze periode van het jaar.  

Nog meer leuke tips van Vincent Mossel lees je in dit artikel:
De muurverf kleurentrends voor 2024

Vergroot je ruimte 

Wat ook een heerlijke tip is voor het lentehuis is om buiten letterlijk naar binnen te halen en eigenlijk ook andersom. Daarmee bedoelen we dat de kunst is om binnen te vergroten door dit meer te betrekken bij binnen. Zorg dat gordijnen, vitrages en alles zo open mogelijk zijn zodat natuurlijk licht de boventoon voert. Daarnaast is een overkapping of veranda ook enorm in opkomst. Deze kun je vaak al in een dag aan je huis laten plaatsen en het zorgt ervoor dat je huis in één klap veel groter lijkt. Sla de deuren open en loop zo naar buiten, ook wanneer het regent. Maak van de ruimte onder je overkapping ook echt een tweede woonkamer.

Je kan hier heel ver in gaan, van een simpele loungeset tot een complete buitenkeuken. Zorgt er in ieder geval ook voor dat er een warmtebron is waarmee je ook in het vroege voorjaar al buiten kunt zitten. Van een gezellige buitenhaard tot een duurzaam verantwoorde elektrische kachel. Allemaal aankopen die ervoor zorgen dat je lekker onder een zacht plaid -soms in maart al!- van het eerste zonnetje kunt genieten. Hiermee geniet je ten volste van het buitenleven na een hele winter binnenzitten. Begin maar met het laden van Vitamine D! Om ervoor te zorgen dat het allemaal één geheel wordt, is het leuk om de stijl van binnen door te trekken naar buiten en andersom. Ga voor dezelfde warme tinten, dezelfde stijl meubels en ook voor dezelfde opgeruimdheid. Zelfs buiten een vloerkleed neerleggen die óók binnen ligt kan enorm sfeerverhogend werken.  

Bij de lente hoort opruimen…

Bij de lente hoort opruimen...

Het lentegevoel zegt het eigenlijk zelf al, het is een gevoel. Een gevoel wat in jou en de omgeving zit en wat je met een paar simpele tips en tricks snel kunt verhogen. Maar om echt van een fijne opgeruimde start in het frisse en vroege voorjaar te kunnen genieten is het ook een heerlijk gevoel om al je kasten even goed op te ruimen. Niet het leukste klusje, maar wel de klus waar je uiteindelijk een goed gevoel aan over gaat houden.

Dat beloven we je! De eerste kast, die ook vaak de meeste aandacht vraagt, is de kledingkast. Investeer hier een dag in en je hebt er een hele lente plezier van. Berg alle winterkleding op, maar niet voordat je deze eerst grondig hebt uitgewassen. Hetzelfde geld voor alle mutsen, handschoenen en sjaals. Wees daarnaast ook niet te zuinig om zaken weg te gooien. Heb je kleding wat geen goed gevoel meer geeft? Dan moet je het lekker weg doen. Wanneer het nog in goede staat is kun je het heel goed nog verkopen, online tweedehands kleding verkopen wordt steeds normaler en sneller! 

Maar in de lente ga je natuurlijk ook buiten aan de slag…
Lees ook: De serre, ruimte voor rust en reflectie

Vrolijke accessoires in warme kleuren

Kortom; de lente in huis ruikt naar verse bloemen en nieuw leven. Een winter van binnen zitten en bankhangen zit er weer op. We gaan weer naar buiten, de wereld in en nieuwe avonturen beleven. Natuurlijk doen we dit allemaal vanuit een vaste basis, dus zorg er ook voor dat deze basis heerlijk en fris op orde is. Investeer in verse en vrolijke nieuwe accessoires in de laatste warme kleuren van dit moment. Steek de handen uit de mouwen en ga eerst flink opruimen om daarna lekker met wat durf een muur in een vers verflaagje te gieten. Het hoeft geen eens veel te kosten, om toch een groot resultaat te behalen! Succes met deze interieurideeën!

Vincent Mossel
Vincent Mossel

Vincent is een veelzijdige schrijver met een passie voor creativiteit. Of het nu gaat om het schrijven van een geweldige speech, het bedenken van pakkende reclameslogans, of het schrijven van boeiende artikelen over wonen, hij voelt zich in zijn element als hij zijn creativiteit kan uiten. Op Huislijn deelt hij diverse interessante artikelen, variërend van de nieuwste woontrends tot designlampen en de ideale vloer. Veel lees plezier!

Artikelen: 35