Vloerkleden: onmisbaar in elk interieur

Op het moment dat ik het huis ging bezichtigen waar ik nu alweer een poosje woon, wist ik meteen dat ik een aantal zaken wilde veranderen. Van één ding was ik echter gelijk enthousiast en dat was de prachtige, donker stenen vloer op de begane grond. Wel wist ik dat hier een mooi vloerkleed moest komen. Niet vanwege eventuele koude voeten, want er ligt vloerverwarming, maar er zijn een aantal goede redenen waarom vloerkleden, zeker op een harde vloer, een must zijn.

Warmte

Laten we beginnen met de koude voeten. Daar heb ik dan geen last van maar heb jij een stenen vloer of een gietvloer zonder de luxe van vloerverwarming dan geeft een vloerkleed letterlijk warmte. Zeker als je ook in de slaapkamer een harde vloer hebt liggen, is een lekker warm kleedje heerlijk als je uit bed stapt. Behalve dat een vloerkleed letterlijk warmte geeft, geeft het ook een gevoel van warmte. Een mooie, wollige Berber of een klassiek, Perzisch tapijt geven instant sfeer en gezelligheid aan je kamer.

vloerkleed in woonkamer

Samenhang

Heb je een grote woonkamer of een huis met open indeling dan kunnen je meubels nogal ‘verloren’ in de ruimte staan. Door bijvoorbeeld een vloerkleed voor je bank te leggen, vormen die bank, de bijzettafels en de losse stoelen opeens één geheel. Je kunt het kleed zo groot kopen dat de meubels met hun voorpoten op het kleed staan of je kiest een kleiner kleed en groepeert de meubels daar omheen. Op het vloerkleed kun je dan wat losse bijzettafeltjes neerzetten.

Je kunt ook een vloerkleed onder de eettafel leggen om zo je eethoek wat meer body te geven. Bijkomend voordeel is dat je de vloer beschermt tegen krassen van heen en weer schuivende stoelen. Zorg er wel voor dat het kleed aan weerszijden ongeveer een halve meter oversteekt zodat je bij het naar achter schuiven van je stoel niet van het kleed ‘valt’.

Welk kleed?

vloerkleed in keuken

De keuze voor een bepaald type vloerkleed hangt natuurlijk voor een groot deel af van je persoonlijke smaak. Je kunt een vloerkleed kiezen dat naadloos aansluit bij de rest van de inrichting of je kunt juist kiezen voor contrast. Heb je een strak, modern interieur bijvoorbeeld met een harde vloer dan kan een hoogpolig vloerkleed voor de nodige textuur zorgen. Bij een inrichting van vooral rechthoekige meubels is het leuk om als contrast voor een rond kleed te kiezen. Die zijn er in allerlei maten zoals een rond 120 cm vloerkleed dat met zijn bescheiden afmeting een praktische keuze is voor bijvoorbeeld de hal of het al eerdergenoemde plekje voor je bed.

Ben je onzeker over de juiste afmeting van het vloerkleed dat je wilt aanschaffen dan kun je van tevoren al wat experimenteren. Om een goed idee te krijgen van de juiste grootte kun je met kranten een soort ‘kleed’ neer leggen en dit net zo lang vergroten en/of verkleinen tot je tevreden bent met het resultaat.

Lees ook: Zo bepaal je het ideale formaat voor je eettafel

Vloerkleden zijn onmisbaar in elk interieur omdat zij niet alleen functioneel zijn maar ook op een relatief makkelijk manier warmte, comfort en sfeer kunnen toevoegen.

Anita van Delft
Anita van Delft

Ik heb lange tijd gewerkt als mode- en woonstyliste en daarna als makelaar, nu houd ik me fulltime bezig met het schrijven van blogs over interieur, tuin, planten DIY-projecten en vintage vondsten. Ik ben altijd bezig met het stylen van mijn huis & tuin en vind niets leuker dan die passie te delen. Op Huislijn.nl lees je dan ook mijn persoonlijke blogs, bijvoorbeeld over een trap voor kleine ruimtes of over een spa in je tuin.

Ik heb een styling- en makelaardij achtergrond en een enorme passie voor alles wat met wonen te maken heeft. Ik doe niets liever dan bezig zijn met mijn interieur en daarover schrijven. Laat je inspireren door mijn blogs over huis, tuin, DIY projecten en vintage vondsten.

Artikelen: 12