Zo bepaal je het ideale formaat voor je eettafel

De eettafel vormt de basis voor iedere eetkamer. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de afmetingen. Het formaat van de tafel bepaalt niet alleen de look, maar heeft ook invloed op het comfort en de functionaliteit. In het onderstaande artikel nemen we je mee door een handig stappenplan om de ideale maat te vinden.

Stap 1: Kies de vorm van de tafel

De vorm van de eettafel is de eerste en direct een belangrijke keuze in het stappenplan. Er zijn tegenwoordig veel verschillende eettafels verkrijgbaar. Van een standaard rechthoekige variant tot een stijlvolle tafel met een rond of ovaal tafelblad. Elke vorm heeft zijn eigen uitstraling en functionaliteit. Het zal invloed hebben op de plaatsing van de tafel, het aantal zitplaatsen en de flexibiliteit. Wanneer je kiest voor een ronde eettafel spreek je daarnaast van diameters in plaats van lengte en breedte afmetingen. Het is dus handig om hier meteen een keuze in te maken.

Kies de vorm van de tafel

Stap 2: Meet de eetkamer op

Nadat je de vorm hebt gekozen, is het tijd om de beschikbare ruimte te bepalen. Waar komt de nieuwe tafel te staan? En hoe groot is de eetkamer of het eetgedeelte in je keuken precies? Meet de ruimte zorgvuldig op en houd direct rekening met de loopruimte. Er moet voldoende ruimte overblijven zodat je om de tafel heen kunt lopen en gemakkelijk met de stoelen kunt schuiven.

Stap 3: Bepaal het aantal zitplaatsen

Bepaal hoeveel zitplaatsen je ongeveer nodig hebt aan de eettafel. Heb je een groot gezin of komen er vaak vrienden over de vloer? Dan is het handig om voldoende ruimte te hebben voor veel eetkamerstoelen. Onthoud dat je aan een ronde tafel vaak meer stoelen kwijt kunt en bovendien meer flexibiliteit hebt wat betreft de opstelling.

eettafel

Stap 4: Houd rekening met de stoelen

Weet je al welke stoelen er aan de eettafel komen te staan? Houd dan rekening met zowel de hoogte als de breedte van deze eetkamerstoelen. Er moet bijvoorbeeld voldoende ruimte blijven tussen de zitting van de stoel en de onderkant van het tafelblad.

Lees ook: Hip en sfeervol wonen begint met een verhuisplan

Stap 5: Kies de juiste afmetingen

Met de vorm, beschikbare ruimte, het aantal zitplekken en de gewenste eetkamerstoelen in overweging genomen, kun je uiteindelijk een passende maat uitkiezen. Noteer de ideale afmetingen en ga op zoek naar de perfecte match. Kun je geen tafel vinden die eraan voldoet? Laat de eettafel dan op maat maken, zodat het naadloos aansluit op al jouw woonwensen.

Veel succes met het uitzoeken van jouw perfecte eettafel!

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 96