Wooninspiratie, de laatste woontrends en tips over het kopen en verkopen van je huis!
Ontdek de warmte en voordelen van petroleumkachels
Als het buiten koud is en het kwik in de thermometer flirt met het vriespunt, dan weet je dat het in huis zeker een stuk killer zal zijn. Zelfs met goede isolatie, warme kleden, zware gordijnen en warme dekentjes merk je dat je een koude neus en koude voeten niet voor kan zijn. Via de cv-ketel verwarm je altijd het gehele huis, maar misschien wil je dit keer slechts de woonkamer verwarmen of je woonkeuken. Zonde als de andere kamers niet gebruikt worden om dan inderdaad de cv op te stoken. Petroleumkachels kunnen dan een krachtige en veelzijdige optie zijn om de ruimte te verwarmen. Via PetroleumKachel.nl zijn verschillende soorten verkrijgbaar, zoals de kouskachel, laserkachel en gevelkachel. Maar hoe gebruik je deze en waar moet je op letten bij de aanschaf ervan?
Wat is een petroleumkachel?
Het klinkt misschien wat ouderwets, maar dat is een petroleumkachel tegenwoordig helemaal niet meer. Een petroleumkachel is een verwarmingstoestel dat, zoals de naam al zegt, speciaal is ontworpen om warmte te genereren door het verbranden van petroleum. Dit staat ook bekend onder de namen lampolie of kachelvloeistof. Petroleumkachels zijn compact, draagbaar en bieden een efficiënte manier om ruimtes te verwarmen zonder afhankelijk te zijn van elektriciteit. Door het draagbare karakter zijn ze gemakkelijk mee te nemen. Daardoor kun je dus iedere ruimte verwarmen.
Soorten petroleumkachels
Er zijn verschillende type petroleumkachels te koop. Zo is er de kouskachel, laserkachel en gevelkachel. Iedere kachel werkt op petroleum, maar toch net eventjes anders.
1. Kouskachel
Kouskachels werken op batterijen om de ontsteking op gang te brengen. Het is een fijne kachel om in koude ruimtes te plaatsen, zoals een schuur, op de camping, in de garage of in een tuinhuis. Een nadeel aan dit type petroleumkachel is dat je de verbranding ruikt. Vooral wanneer de kouskachel een enkelbrander heeft, is de geur heel sterk. Bij een dubbelbrander heb je er iets minder last van. In huis worden kouskachels het minst gebruikt, vanwege dus de verbrandingsgeur. Daarnaast bevatten deze kachels meestal geen thermostaatknop; het geeft een constante, maar zeker fijne warmte af. Daarnaast bevat het geen ventilator om de warmte te verspreiden. Een groot voordeel is wel weer dat de kouskachel geen stroom nodig heeft.
2. Laserkachel
De laserkachel is zuinig in gebruik. Dankzij de thermostaat kun je de kachel instellen op een vaste temperatuur. Daarnaast hebben deze kachels vaak een timer, zodat de kachel zichzelf uitschakelt na de tijd die je hebt ingesteld. Dat is wel zo veilig. De laserkachel werkt op stroom, waardoor je dus wel altijd over een stroompunt moet beschikken voor het plaatsen van het laserkacheltje. Het biedt daarentegen wel weer een snelle verwarming van de ruimte en kan zelfs grotere ruimtes behaaglijk verwarmen. De laserkachel maakt gebruik van een gesloten verbranding, waardoor de geur van de verbranding veel minder merkbaar is. Om de laserkachel makkelijk te verplaatsen zou je een rijdend onderstel aan de kachel kunnen toevoegen.
3. Gevelkachel
Zoals de naam al zegt is de gevelkachel ontworpen om aan de muur te worden gemonteerd. Ze trekken lucht aan voor de verbranding van petroleum aan van buitenaf. Het is daarbij dus wel belangrijk dat er een afvoerpijp naar buiten gaat. Een groot voordeel hiervan is, is dat de gevelkachel nagenoeg geen verbrandingsgeur geeft; deze gaat namelijk weer naar buiten. Gevelkachels kunnen grote ruimtes gelijkmatig verwarmen. Ideaal voor de woonkamer, grote woonkeuken, tuinhuis, chalet of garage. De gevelkachel is zeer zuinig in verbruik en neemt weinig ruimte in, maar het is goed om van te voren na te denken waar je deze gaat plaatsen, omdat ze na installatie niet meer te verplaatsen zijn. Deze kachels laat je natuurlijk door een professional installeren. Je kan een gevelkachel overigens goed combineren met vloerverwarming, vooral als de kachel hoger hangt.
Tips voor het gebruiken van je petroleumkachel
Om alles uit je kacheltje te halen is het verstandig om de aanwijzingen van de gebruikershandleiding op te volgen. Plaats bijvoorbeeld de kachel op een stabiele ondergrond, uit de buurt van brandbare materialen. Zorg voor voldoende ventilatie in huis, zodat de verbrandingsgeur niet in huis blijft hangen. En volg de instructies om de kachel veilig te ontsteken. Vul de tank altijd met zuivere petroleum. Dit voorkomt problemen met de kachel en onaangename geuren. De meeste petroleumkachels hebben een instelbare temperatuurregeling. Pas deze aan naar wens om de gewenste warmte te bereiken. Andere warmtetips zijn het gebruik van een deken op de bank (niet bij de kachel), het dragen van sloffen en natuurlijk isoleren van de woning. Zorg dat de petroleumkachel regelmatig wordt onderhouden. Reinig de brander bijvoorbeeld volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Zo zal je lang plezier hebben van je petroleumkacheltje.
Het uitkiezen van een petroleumkachel doe je zorgvuldig. Kijk hierbij goed naar de grootte van de ruimte die je zou willen verwarmen en kies daar een kachel voor uit. Het is immers een veelzijdige verwarmingsoptie om een gezellige en warme omgeving te creëren in jouw huis.