Een warm welkom thuis: waarom elektrische vloerverwarming de perfecte duurzame keuze is

Heb jij overal in huis nog radiatoren hangen en vind je ook dat die dingen zo veel onnodige ruimte innemen? Is je vloer misschien ook wel aan vervanging toe en zou je echt af willen van de radiatoren? Dan zou je eens kunnen nadenken over de aanschaf van vloerverwarming. Wil je ook nog een beetje duurzaam te werk gaan, dan is elektrische vloerverwarming waarschijnlijk de beste optie voor in jouw huis.

Vloerverwarming is de laatste jaren steeds populairder geworden. Naast de woonkamer, is de badkamer ook een populaire ruimte om vloerverwarming toe te passen. Maar ook in alle andere ruimtes van je huis kun je in principe vloerverwarming toepassen. Zoals je waarschijnlijk weet stijgt warmte op. Met vloerverwarming heb je dus al snel warme voeten, hoe fijn is dat, bijvoorbeeld na het douchen? En heb je kleine kinderen die veel op de grond spelen, dan is het ook een fijn idee dat de vloer nooit echt heel koud is.

Welke soorten vloerverwarming bestaan er?

Welke soorten vloerverwarming bestaan er?

Er zijn twee soorten vloerverwarmingssystemen: watergedragen en elektrische systemen. In een watergedragen systeem wordt heet water door bijvoorbeeld een boiler of een warmtepomp door de leidingen gepompt. Het water wordt verwarmd tot een bepaalde temperatuur en vervolgens door de leidingen gepompt om de vloer te verwarmen. In een elektrisch systeem zijn elektrische verwarmingselementen in de vloer ingebouwd of in de vorm van een mat geïnstalleerd. Deze leidingen of warmte-elementen zorgen ervoor dat er heet water of elektriciteit naar het vloeroppervlak straalt om de vloer te verwarmen. De warmte straalt vervolgens dus vanaf de vloer omhoog en verwarmt op die manier de kamer.

Bij het kiezen van een vloerverwarmingsinstallatie is het goed om rekening te houden met de vloerbedekking die je wil toepassen in je huis. Tegels, steen, PVC en ook houten vloeren kun je goed combineren met een vloerverwarmingssysteem. Of je gaat voor een watergedragen of elektrisch systeem, is een afweging die je met al jouw wensen en eisen alleen zelf kunt maken.

Voordelen van vloerverwarming ten opzichte van radiatoren

Vloerverwarming zorgt voor gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte en die gelijkmatige warmteverdeling zorgt er weer voor dat er weinig warmte verloren gaat. In tegenstelling tot radiatoren of convectoren neemt elektrische vloerverwarming geen ruimte in beslag aan de muur of in de kamers. Daarnaast ligt het systeem volledig onder de vloer, waardoor je bij het indelen van de ruimte en het plaatsen van meubels veel meer mogelijkheden creëert. En zeg nu eerlijk: zonder radiatoren ziet een woonkamer er toch ook een stuk gezelliger uit?

Voordelen van vloerverwarming ten opzichte van radiatoren

Elektrische vloerverwarming als de perfecte duurzame optie

Vloerverwarming is over het algemeen energiezuiniger in vergelijking met andere verwarmingssystemen, omdat de temperatuur niet zo hoog hoeft worden opgestookt om het toch lekker behaaglijk te maken in huis. Het kan niemand ontgaan zijn dat de gasprijzen nog steeds de pan uit rijzen en dat gas nog steeds veel duurder is dan elektriciteit. Wellicht heb jij om die reden de afgelopen winter ook weleens zitten rillen onder een dekentje op de bank om zo te proberen wat geld te besparen.

De zuinige en duurzame optie is om te kiezen voor elektrische vloerverwarming. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vloerverwarmingsmogelijkheden van Thermo Lámina. Als je zonnepanelen op het dak hebt liggen, is het helemaal aan te raden gebruikmaken van elektrische vloerverwarming. De energie die je met je zonnepanelen opwekt, kun je namelijk weer inzetten om je huis te verwarmen via de elektrische vloerverwarming. Zo ben je waarschijnlijk voor een deel zelfvoorzienend. Als dat geen win-winsituatie is!

Het installeren van vloerverwarming kan overigens wel relatief duur zijn in vergelijking met andere verwarmingssystemen, vooral in situaties waarbij veel aanpassingen nodig zijn. Zit een verbouwing toch al in de planning of ga je binnenkort verhuizen naar een ander huis, dan is het wel de overweging waard om direct vloerverwarming te laten installeren voordat je gaat verhuizen.

Elektrische vloerverwarming zorgt al met al voor duurzaam comfort in huis en het is een hele goede, duurzame investering voor je woning. En wie wordt er nu niet blij van warme voeten op koude dagen, waarmee je ook nog een steentje kunt bijdragen aan een duurzamere wereld?

Lisanne,
Lisanne,

Hi! Mijn naam is Lisanne, ook wel bekend als interiorbylisan! Ik hou me al een aantal jaar bezig met interieurstyling, naast mijn werk als ambtenaar.

Artikelen: 4