Lenteklaar: tips voor een bloeiende tuin vol kleur!

Wie kent het alom bekende gezegde ‘eerst zaaien, dan oogsten’ niet? Een bekend gezegde en misschien een cliché, maar in veel gevallen wel waar. Ook in de letterlijke zin waar het gaat om een bloeiende tuin is het zaaien/oogsten principe absoluut waar! Daarom is het aan te raden al vroeg in het voorjaar te starten met het lenteklaar én zomerklaar maken van je tuin. Hoe je dit tuinonderhoud doet en waar je moet starten? Lees snel verder. 

Eerst de basis 

Wanneer je bij de eerste zonnestralen direct een heerlijk voorjaar gevoel krijgt is het aan te raden dit direct aan te grijpen om het tuinonderhoud te doen. Start met het grote onderhoud om later in het jaar in een zonnige tuin te kunnen zitten. In de winter heeft je tuin ongetwijfeld behoorlijk wat te verduren gekregen met alle wind, regen en vorst. Kijk dan ook goed naar wat nog een jaar mee kan, en wat toch echt weg moet uit de tuin. Heb je hier zelf weinig kennis over?

Vraag dan eens een hovenier om een middagje mee te helpen. Doe het vooral samen, zo leer je ervan en kun je het de volgende keer zelf. Ook internet kan uitkomst bieden hiervoor, op YouTube staan veel filmpjes en tutorials hierover. Wees niet te bang om flink de (snoei)schaar te zetten in jouw groen. Ook is het goed om de grond en aarde van wat extra vitamines te voorzien. Hiervoor hoef je niet naar chemische goedjes te grijpen, maar hier kun je ook natuurlijke producten -zoals compost- voor gebruiken. Daarmee maak je de grond weer goed voedzaam en dus lenteklaar, zodat jouw groen goed kan bloeien.  

tuin lenteklaar maken

Zaaien 

Daarna is het leukste aangebroken, en dat is een bezoekje aan het tuincentrum. Ga je voor planten in de aarde, ga je echt bloemen planten of ga je potten vullen? Het liefste natuurlijk allemaal. Let er wel op dat je de soorten pakt die goed samengaan. Bepaalde planten hebben zoveel vocht nodig, dat anderen daar onder lijden. Denk ook in hoogte en ga voor leuke hangplanten aan de veranda en de schuttingen. Daarmee haal je écht kleur in je tuin.  

Want een moestuin; wat is er nu leuker én kleurrijker dan dat?

Wanneer je de tuin weer gevuld hebt met allerlei (potentieel) groens is het tuinonderhoud niet klaar. Let er goed op wat het weer doet. Hebben we een droog voorjaar? Dan is wat extra water geven zeker geen overbodige luxe bij jonge plantjes. Om onnodig waterverbruik te voorkomen, kun je dit doen door middel van regenwater wat je op hebt gevangen in een regenton.

Helemaal duurzaam en verantwoord en ook nog eens een besparing! Heb je de smaak helemaal te pakken? Ga dan ook eens voor gekleurde tomaten en komkommers in plaats van alleen maar bloemen. Want een moestuin; wat is er nu leuker én kleurrijker dan dat? Ga vooral lekker bezig, en voor je het weet heb je zelf je tuin lenteklaar gemaakt!

Vincent Mossel
Vincent Mossel

Vincent is een veelzijdige schrijver met een passie voor creativiteit. Of het nu gaat om het schrijven van een geweldige speech, het bedenken van pakkende reclameslogans, of het schrijven van boeiende artikelen over wonen, hij voelt zich in zijn element als hij zijn creativiteit kan uiten. Op Huislijn deelt hij diverse interessante artikelen, variërend van de nieuwste woontrends tot designlampen en de ideale vloer. Veel lees plezier!

Artikelen: 35