Tips om meer ruimte te creëren in de tuin

De achtertuin biedt vaak veel meer ruimte dan je op het eerste gezicht vermoedt. Want bijvoorbeeld een aanwezige schuur en struiken kunnen een tuin zelfs veel kleiner doen ogen dan hij daadwerkelijk is. Zodra je achtertuin volledig leeggehaald is, zie je meestal pas wat een ruimte hij eigenlijk biedt! Het voelt natuurlijk bijzonder rigoureus om de achtertuin leeg te halen, maar om meer ruimte te creëren is dit soms echt nodig; zelfs het verwijderen van struiken kan de nodige ruimte opleveren. Lees onze tips om jouw achtertuin zo ruimtelijk mogelijk te maken.

Meer ruimte in de achtertuin: wát een verademing!

Ballast. Overtollige tuinspullen. Spullen die je gewoon niet mist als je ze eenmaal hebt weggehaald. Wedden dat jouw achtertuin ook de nodige ballast kent? Om meer ruimte te creëren is het noodzakelijk om echt eens heel kritisch door de tuin te lopen: zo kun je een grote of kleine tuin schoonmaak plannen om nu echt eens de boel flink onder handen te nemen.

Tuin leeghalen

Mijmer niet bij ieder tuinelement, maar doe spullen weg als zij eigenlijk de sfeer van de tuin niet meer ten goede komen. Wees dus kritisch en zorg ervoor dat je een afvalcontainer huurt, of een aanhangwagen voor het afvoeren van tuinafval. Natuurlijk zijn vrienden, tuingereedschap en goede handschoenen soms ook broodnodig om een hoop werk verzet te krijgen. Let op overigens: niet alle tuinafval mag naar een milieustraat afgevoerd worden, informeer hiernaar bij je gemeente.

Lees ook: De beste aanhangernetten voor jouw klus

Zodra struiken, oud tuinmeubilair, tuindecoratie en een eventueel oude schuur verwijderd zijn, zul je zien wat een zee van ruimte er vaak tevoorschijn komt. Nu kun je de tuin eindelijk moderniseren en wellicht eindelijk ook een glazen overkapping nemen; die de tuin vaak nóg net even wat ruimtelijker maakt.

Ruimtelijk effect van een glazen overkapping

een overkapping een aanvulling op je woning

Glazen overkappingen vormen als het ware een glaswand om je terras. Zo ontstaat er een heuse tuinkamer, zonder dat de tuin minder ruimtelijk oogt. Het grote voordeel van een glazen overkapping is dat je daadwerkelijk zomer en winter van de tuin kunt genieten en op het terras kunt zitten. Het makkelijk van de glazen overkapping is dat deze gewoon op het terras wordt geplaatst; er hoeft dus geen grootschalige verbouwing plaats te vinden. Zomer én winter kun je voortaan van het terras genieten, waarbij de tuin volledig in zicht is, doordat de grote glazen schuifpuien geen enkele belemmering vormen voor de buitenbeleving.

Nog meer inspiratie nodig om je tuin te verruimen? Lees dan dit artikel van wooninfluencer Margriet Nijboer: De serre, ruimte voor rust en reflectie

Natuurlijke elementen laten terugkeren

De mooiste tuintrends wat ons betreft zijn die van de integratie van natuurlijke elementen, zoals grijsnatuursteen, hardhout of composiet hout, en mooie natuurlijke bodembedekkers. Maar ook mooie tuinplanten in grote verrijdbare potten geven je tuin die natuurlijke uitstraling. Daarnaast is het vaak uitermate mooi om één plek uit te zoeken waar een grote vaste plant geplaatst kan worden, zo ontstaat er een levendige tuin, met een natuurlijke uitstraling, die toch nog genoeg ruimte biedt om de wensen van de bewoners te realiseren!

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 251