Je tuin verlichten, zo doe je dat

Verlichting in je tuin is niet alleen handig, het geeft ook enorm veel sfeer. Met de juiste verlichting kun je ‘s avonds nog tot laat genieten van je tuin. Tuinverlichting is ook handig, vooral als je een grote tuin hebt en ‘s nachts niet van het pad af wil raken. Daarnaast houdt het ook dieven buiten de deur. Toch doe je je tuin verlichten niet zomaar. Een goed plan is belangrijk. In dit artikel lees je hoe je dat aanpakt.

Maak een plan

Koop niet te snel verlichting, maar maak eerst een plan. Bedankt waar je verlichting nodig hebt en welke delen van je tuin je wilt accentueren. Hierbij kun je denken aan de looppaden in je tuin, bepaalde planten, je terras of bomen. Heb je een vijver, dan kan dit ook een plek zijn die je wil verlichten. Zorg er ook voor dat je verlichting in dezelfde stijl koopt zodat alle verlichting in de tuin een geheel vormt. Heb je de verlichting gekocht, test deze dan eerst voordat je alles installeert om ervoor te zorgen dat je het gewenste effect bereikt. Maak indien nodig aanpassingen. 

buitenverlichting

Verschillende soorten verlichting

Er zijn verschillende soorten verlichting. Functionele verlichting zorgt voor licht op belangrijke plaatsen, zoals bij ingangen, looppaden en trappen. Sfeerverlichting zorgt voor warmte en een gezellige sfeer. Hierbij kun je denken aan hangende lantaarns, lichtsnoeren en tuinlantaarns.

Specifieke elementen accentueren

Opvallende elementen in je tuin zoals beelden, mooie planten of bomen kun je extra in de schijnwerpers zetten met spots. Waterpartijen zoals een vijver kunnen met onderwaterverlichting een prachtig effect opleveren. 

Duurzame verlichting

solar tuinverlichting

Ben je op zoek naar een duurzame manier om je tuin te verlichten, gebruik dan LED-verlichting om de kosten voor elektriciteit laag te houden. Ook verlichting op zonne-energie is een goede optie. Overdag slaan de zonnecellen energie op waardoor je ‘s avonds kunt genieten van de verlichting.

Verlichting langs paden

De paden in je tuin kun je goed verlichten met grondspots of lage lantaarns. Niet alleen geeft dit een sfeervol effect, op deze manier markeer je ook het tuinpad zodat je nooit van het pad afraakt.

Je terras verlichten

Een sfeervol terras creëer je met tuinlantaarns en lichtsnoeren. Wil je een lichtsnoer van professionele kwaliteit, kies dan voor een lichtsnoerbuiten.com lichtsnoer. Deze lichtsnoeren zijn gemaakt van stevig rubber en zijn weersbestendig. Daarnaast hebben ze een handig koppelbaar systeem waardoor je het lichtsnoer zo lang kunt maken als je zelf wilt. Tuinlantaarns kun je makkelijk verplaatsen, hierdoor kun je ze op iedere plek op je terras zetten waar je licht nodig hebt.

Je vijver verlichten

vijver in de tuin

Voor het verlichten van een vijver heb je onderwaterverlichting nodig. Deze wordt aangesloten op een externe stroombron. De stroomkabels zijn voorzien van een extra waterdichte laag en hebben een speciale afdichting bij de aansluitpunten om te voorkomen dat er kortsluiting ontstaat.

Bomen in je tuin verlichten

Bomen in je tuin kun je het beste verlichten met spots. Plaats bijvoorbeeld grondspots aan de voet van de boom om het licht omhoog te laten schijnen en de stam en de takken te accentueren. Bij grotere bomen kun je ook inbouwspots in de grond rond de stam plaatsen en deze op verschillende niveaus van de boom richten. 

Dimmers en timers

Ook timers en bewegingssensoren kunnen handig zijn. Zo wordt de verlichting alleen ingeschakeld wanneer het nodig is.

Met een dimmer kun je de verlichting aanpassen aan iedere gelegenheid. Voor sommige gelegenheden, zoals een gezellig avondje in de tuin met vrienden, heb je niet veel licht nodig. Voor andere momenten, zoals bij het spelen van een spel aan de tuintafel, wil je waarschijnlijk meer licht. Ook timers en bewegingssensoren kunnen handig zijn. Zo wordt de verlichting alleen ingeschakeld wanneer het nodig is.

Super interessant:
Met extra hypotheek en subsidies financier
jij het verduurzamen van je woning

Lichtkleuren

Kies lichtkleuren die passen bij de sfeer die je wilt creëren. Warm wit licht zorgt voor een gezellige sfeer, koel wit licht is functioneel van aard en zorgt ervoor dat je beter kunt zien in het donker. Onderhoud van je verlichting is belangrijk. Reinig lampen en vervang kapotte lampen op tijd.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 162