Dit is waarom je huis isoleren warm wordt aanbevolen

Vloerisolatie, dakisolatie en muurisolatie zorgt ervoor dat warme lucht minder snel vervliegt en kou buiten de deur blijft. Maar welk isolatiemateriaal is geschikt voor welk deel van je huis? Er is nogal wat keuze in bijvoorbeeld knauf glaswol en steenwol. Lengte, breedte en dikte. Met of zonder dampwerende laag? Platen of rollen? Hoe dan ook; steenwol en glaswol zijn heel geschikt voor de isolatie van kruipruimtes, tussenwanden en schuine (zolder)daken. Maar wat zijn nou precies de eigenschappen van het materiaal en hoe breng je het aan? In dit artikel leggen we uit hoe je isoleert met steen- en glaswol.

Dit heb je nodig

Zoals bij elke klus is het juiste gereedschap essentieel. Glaswol en steenwol kun je heel makkelijk op maat te snijden met een speciaal daarvoor gemaakt isolatie-mes. Een oud broodmes werkt overigens ook prima. Het is belangrijk om een gekarteld mes te gebruiken zodat je de steenwol of glaswol op maat kunt zagen. Een glad lemmet scheurt het materiaal. Ook een duimstok en rolmaat om op te meten en een lange rechte plank om lange stukken recht af te snijden zijn handige hulpmiddelen. Zowel glaswol als steenwol bevatten kleine vezels die je longen, huid en ogen kunnen irriteren. Gebruik daarom altijd handschoenen, stofmasker en veiligheidsbril. Als je wol met dampwerende folie aanbrengt heb je aluminiumtape nodig om de naden af te plakken. 

Eigenschappen glaswol

Glaswol wordt vaak toegepast als isolatiemateriaal voor muren, vloeren en daken. Glaswol is brandwerend en isoleert uitstekend. Groot voordeel van glaswol is dat het relatief goedkoop is. Het materiaal is verkrijgbaar in platen en in dekens. Dekens zijn geschikt om grote stukken van schuine zolderdaken snel mee te bekleden, terwijl platen meer voor kruipruimtes zijn omdat rollen daar minder goed handelbaar zijn. Glaswol is verkrijgbaar in verschillende maten en diktes. 

Eigenschappen steenwol

Ook steenwol is een isolatiemateriaal gebaseerd op mineralen, in dit geval steen. Het isoleert meer dan goed en is iets compacter dan glaswol waardoor het minder ruimte in beslag neemt. Die compactheid maakt ook dat het materiaal stugger is en minder makkelijk in alle hoeken en gaten gedrukt kan worden. Steenwol is uitermate geschikt als geluidsisolatie. Ook steenwol is er in allerlei verschillende maten en diktes. 

Warmteverlies in huis

Wol bevestigen

Zeker als het gaat om grote oppervlaktes zul je rachels moet monteren om de wol op zijn plaats te houden. Het is ook mogelijk om spijkers op de ondergrond te verlijmen en de wol om de zoveel centimeter vast te zetten met spijkerflenzen. Of andersom, je schroeft de wol vast in het hout of gips met een flens die ervoor zorgt dat het materiaal blijft zitten.

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 122