Zonnepanelen: vijf vragen en antwoorden

Het nieuwe jaar is op komst. Misschien is één van jouw goede voornemens wel het verduurzamen van je huis. Het nemen van zonnepanelen is een gemakkelijke manier om jouw leefstijl te verduurzamen en tegelijkertijd ook nog eens wat geld te besparen. In dit artikel zetten we vijf veel gestelde vragen over zonnepanelen onder elkaar en geven we jou alle antwoorden die je nodig hebt.

Wat is het rendement?

Veel mensen vragen zich af hoe het zit met het rendement zonnepanelen. Het daadwerkelijke rendement van zonnepanelen valt helaas een beetje tegen. Veel leveranciers hebben het over zo’n 10 %, maar dat is wel erg gunstig berekend. Ga eerder uit van een rendement tussen de 4 en 6 % over de investering. Nog altijd meer dan op een spaarrekening, maar laat je niet misleiden.

Hoeveel gaat het kosten?

Zonnepanelen zijn helaas niet goedkoop en je hebt daarbij ook nog eens een installateur nodig die de boel voor je aansluit. Ga ervanuit dat je zo’n vijfduizend euro kwijt bent als je een gezin van vier personen met enkel zonnepanelen van stroom wilt voorzien. Niet goedkoop, maar je elektriciteitsrekening kost niks meer.

opbrengst van zonnepanelen

Hoeveel ga ik besparen?

Hoeveel je gaat besparen is ontzettend situatie-afhankelijk. Wanneer je energieverbruik goed afgestemd is op de opbrengst kun je het meest besparen. Ga er vanuit dat hetzelfde gezin van vier personen (uit de vorige vraag) tussen de 1400 en 2400 euro op jaarbasis kan besparen. Dat betekent dus dat jij binnen twee of drie jaar je zonnepanelen weer terugverdiend hebt. Opgewekte stroom die je niet gebruikt wordt teruggeleverd naar de leverancier, ook hiermee kun je extra geld besparen. Hoe meer teruggeleverde stroom, hoe lager je energierekenening wordt.

Kan ik subsidie krijgen of BTW terugvorderen?

Gelukkig wil de overheid ons graag bijstaan in het aannemen van een duurzamere levensstijl en zijn er subsidiemogelijkheden voor het verduurzamen van je huis. Voor het aanleggen van zonnepanelen bestaan verschillende subsidies. Vraag eens na bij je gemeente waar jij eventueel aanspraak op kan maken. BTW kon tot voor kort teruggevorderd worden, maar sinds 1 januari 2023 zit er geen BTW meer op zonnepanelen. Wel zo handig!


De slimme woning van de toekomst: hoe technologie helpt groener te leven. En het gaat niet alleen om energiebesparing. Slimme watermeters kunnen bijvoorbeeld helpen bij het beheren van je waterverbruik, terwijl slimme afvalsystemen kunnen helpen bij het sorteren en recyclen van afval. Kortom, de mogelijkheden in een slimme woning zijn eindeloos! Lees verder>>>

Heb ik een nieuwe energiemeter nodig?

In sommige gevallen heb je een nieuwe energiemeter nodig. Op internet of in de handleiding van je meter kun je vinden of jouw meter in staat is om terug te leveren of niet. Als jouw meter niet in staat is om terug te leveren zul je een nieuwe slimme meter moeten aanvragen bij de netbeheerder. De aanleg van zonnepanelen heeft dus wel het een en ander om het lijf, maar levert tegelijkertijd ook een hoop op. Je draagt een steentje bij aan het milieu en kan tot duizenden euro’s op jaarbasis besparen. Wij zeggen: doen.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 251