Welke vloer past er bij de vorm van jouw huis?

Of je nu een smalle en lange woonruimte hebt, of juist een hele brede en open ruimte, het soort vloer en de manier waarop je deze legt kan enorm veel invloed hebben op de sfeer van je inrichting. De vloer is namelijk een ontzettend belangrijk onderdeel van je huis. De legging van de vloer, in combinatie met de vorm van je huis, bepalen grotendeels de uitstraling van je interieur en optimaliseren het ruimtelijke gevoel. Maar welke vloer past er bij de vorm van jouw huis? Hieronder lees je alle informatie: van huisvormen en vloersoorten tot legmethodes!

Smalle langwerpige woning

Heb je een kleine woning of een smalle langwerpige ruimte? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de ruimte optisch groter lijkt. Dit doe je door de planken van de vloer in de lengte of verticaal te leggen, als het ware met de lengte van je huis mee. De legrichting bepaalt namelijk de sfeer en laat de woning ruimtelijker aanvoelen. Maar ook het soort vloer is belangrijk om te overwegen. Je wilt niet voor té brede planken gaan en flexibiliteit in kleur en stijl is een pre. Je kunt in dit geval het beste laminaat kopen, dat is een goede en veelzijdige vloerkeuze die perfect past in iedere woonruimte.

De legrichting bepaalt namelijk de sfeer

Brede en ruime woning

In een grote woning ben je al snel geneigd om meer variatie aan te brengen, omdat je simpelweg de ruimte hebt. Maar kies, indien mogelijk, juist voor dezelfde soort vloer in het hele huis. Dit creëert namelijk eenheid en rust in je interieur.
Houd je niet zo van rechttoe rechtaan? Dan kun je natuurlijk altijd kiezen voor een aparte legging of mooi dessin. Denk hierbij bijvoorbeeld aan visgraat laminaat. Een mooie vloer die zowel in een modern als in een klassiek interieur goed tot zijn recht komt. Maar ook een houten vloer met brede planken in een horizontale legging kan een sfeervolle keuze zijn voor een brede woning.

Lees ook: Renoveer meubels bij lichte beschadigingen 

Vierkante of hoekige woning

Bij een vierkante woning kan het vaak een goed idee zijn om voor vloertegels te gaan. Je kunt kiezen voor een strakke moderne look, of een wat zachtere natuurlijke uitstraling, wat nu natuurlijk een hele populaire woontrend is. De tegels accentueren de vierkante of hoekige ruimte en dat maakt het de perfecte optie voor je woning.

strakke moderne look

Naast de vorm van je huis, is het type woning ook nog belangrijk om mee te nemen in je vloerkeuze. Woon je bijvoorbeeld in een appartement of bovenwoning, dan wil je een vloer die geluiddempend is en goed geïsoleerd. Dit kun je doen door een passende ondervloer te kiezen. Een houten vloer is in dit geval meestal niet de beste keuze. Althans, niet als je je onderburen te vriend wilt houden.

Tip! “Beschouw je huis als een persoonlijke schatkamer”: Le Corbusier

Kortom, het kiezen van de juiste vloer is dus niet zo simpel als het lijkt. Er zijn veel verschillende soorten vloeren en het is belangrijk om de juiste te kiezen als je de sfeer van je interieur wilt bepalen. Het is echter wel belangrijk dat de vloer past bij de vorm van je huis, zodat je optimaal gebruik kunt maken van de ruimte. Succes met het kiezen van de perfecte vloer!

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 96