Renoveer meubels bij lichte beschadigingen 

Kleine beschadigingen aan de houten meubels in huis hoeven niet direct een reden te zijn, om deze te vervangen. De afgelopen jaren werd er veel geschreven over de Nederlanders die bijdragen aan een consumptiemaatschappij; beschadigde apparaten of producten worden vrijwel direct vervangen. Daarnaast kopen huishoudens steeds meer producten, het liefst zo goed mogelijk. Een professionele interieurspuiterij helpt je de licht beschadigde meubels weer als nieuw te lijken. Zo heb je er nog jaren plezier van! Het opknappen van meubels door deze te spuiten is niet alleen interessant om beschadigingen weg te werken. Kies er ook voor, wanneer meubels qua kleurstelling niet langer aansluiten op de rest van het interieur in huis. 

Ambachtelijke meubelmakers

Mogelijk stap je van een landelijk interieur over op een interieur met een industriële touch. In dat geval kan het interessant zijn om een dressoir of bijvoorbeeld grote boekenkast in huis een zwarte kleur te geven. Het past goed bij bijvoorbeeld een eettafel met een eikenhouten blad, rustend op een zwart metalen voet. In een modern interieur komt een in het wit afgewerkte kast goed tot z’n recht. Daar waar je bij een landelijke woning misschien kiest voor pasteltinten als lichtgroen en zalmroze. 

Keuze uit verschillende afwerkingen bij het spuiten van meubels 

Keuze uit verschillende afwerkingen bij het spuiten van meubels

Wanneer je een dressoir of bijvoorbeeld antieke buffetkast opnieuw laat spuiten, heb je de keuze uit tal van verschillende kleuren lak. Daarnaast kun je kiezen tussen een matte- en bijvoorbeeld glanzende lak. Denk vooraf na over de afwerking die het beste aansluit bij jouw interieur. 

Tip: op de website van een interieurspuiterij lees je vaak meer over de afwerkingen die hier worden aangeboden. Kies altijd voor een partij waar men uitsluitend met kwalitatief hoogwaardige lak werkt. Het voorkomt dat een meubel al snel opnieuw beschadigd raakt. 

Lees ook: De slimme woning van de toekomst

Gebruik oud hout om nieuwe meubels te maken

Op het moment dat het opnieuw laten spuiten van beschadigde meubels geen uitkomst biedt, kun je naar de mogelijkheden kijken om het hout van zo’n meubel te gebruiken voor een nieuw meubelstuk. Onder meer oud steigerhout werd de laatste jaren veelvuldig gebruikt door huishoudens. Zij creëerden hier een bijzettafel van, of bijvoorbeeld een uniek nachtkastje voor naast het bed. Op het internet vind je complete bouwtekeningen voor dergelijke meubels. Pas de tekeningen naar eigen smaak aan, zodat het meubel straks past in je bestaande interieur. Ook vind je op een platform als Pinterest tal van voorbeelden van projecten die je zelf op kunt pakken. 

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 123