Van stopcontact tot schakelaar: elektra tips voor woningverbetering

Heb je een verbouwing op de planning staan? Zorg dan voor de juiste voorbereiding. Toch blijft elektriciteit iets dat veel mensen over het hoofd zien. Woon je in een wat ouder huis? Dan kan het zijn dat het elektrische systeem zelfs nog nooit is vervangen… Wees niet bang, we hebben wat tips over hoe je zelf het elektrisch systeem in huis kunt verbeteren! En nee, je hoeft hier geen tech expert voor te zijn. 

1. Check je draden

Controleer jij weleens de bedrading van jouw huis? Zo niet, dan is het hoog tijd om dat te doen. Zie je draden die oud of beschadigd lijken? Dan moet je ze vervangen; je kunt snel een kabel bestellen bij Vekto.nl. Als je dit niet doet, kan dit tot gevaarlijke situaties leiden, en dat wil niemand! 

2. Vervang stopcontacten met USB

Hoe vervelend is het als je iets wilt opladen, maar er geen plek meer is door al die adapters. Overweeg dan om juist USB-stopcontacten te nemen. Zo ziet het er minder rommelig uit en is het gewoon handiger. 

3. Schakel over naar dubbelpolige schakelaars 

We kunnen niet zonder stopcontacten in de badkamer

We kunnen niet zonder stopcontacten in de badkamer, want hoe moet je anders je haar föhnen? Alleen omdat het een vochtige ruimte is, verhoogt dit het risico van elektrische schokken. Een dubbelpolige schakelaar is daarom een veiligere optie, omdat ze beide draden onderbreken. 

4. Overweeg een installatiesysteem 

Wordt er veel stroom gebruikt in huis? Dan kan al die elektriciteit nog weleens overbelast raken. Maar de automatische zekeringen van een installatieautomaat kunnen dit helpen te beschermen. En hoe zit het met kortsluiting? Het is eng, maar kan iedereen overkomen. Zo’n installatieautomaat kan snel ingrijpen wanneer dit gebeurt en een grote ravage voorkomen. 

5. Meer sfeer met dimlichten 

Lijkt het je niet prachtig om de verlichting in je huis aan te passen naar jouw mood? Dimmers aan lichtschakelaars kunnen dat voor je regelen. Dus wanneer je een romantische avond gepland hebt, dan wil je natuurlijk gedimd licht! Overigens bespaart dit ook nog eens energie. 

6. Flexibel met draadloze schakelaars 

Als je gek wordt van al die bedrading, kun je ook overstappen naar draadloze schakelaars. Naast dat ze jouw mooie muur niet verpesten, zijn ze makkelijk te installeren.

Hou je van een stijlvol huis? Probeer deze elektrische verbetering eens uit voor een veilig huis. Wees altijd voorzichtig als je met elektriciteit werkt, en bel een professional als je dit lastig vindt! 

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 119