Kijk mee in de bijzondere wereld van stopcontacten en schakelaars

Een aantal jaar geleden werden wij de trotse en intens blije eigenaren van een nieuwbouw woning. Wát een heerlijkheid: alles nieuw, comfortabel en volgens de laatste bouwkundige inzichten gebouwd. Dit in tegenstelling tot onze vorige woning. Dat was zo’n typische jaren ’60 doorzonwoning. En hoewel wij daar ook iedere vierkante centimeter hebben opgeknapt en verbouwd, is tóch zo’n woning na ruim 20 jaar wat aan het dateren. Het sanitair, de keuken maar ook het elektra met z’n eenvoudige schakelaars, stopcontacten enzo.

Toentertijd deed je het met wat je had. Het schakelmateriaal zag er nog netjes uit en functioneerde prima. Maar toen wij deze nieuwe woning kochten, kregen we de kans om héle andere keuzes te maken. We bepaalden voorafgaand aan het bouwproces al waar wát in welke ruimte zou komen. Er moesten in ieder geval voldoende stopcontacten geplaatst worden. Níets zo irritant als een stopcontact nodig hebben, maar dat die er niet zit óf niet op de juiste plek zit.

Toen we dat helemaal voor elkaar hadden, konden we ons gaan verdiepen welke stopcontacten en schakelmateriaal we wilden aanschaffen. Deze keer mochten het mooie blikvangers zijn. Er zijn tegenwoordig zóveel mogelijkheden. Er is op elektra gebied in 30 jaar tijd ontzettend veel veranderd! Maar de tijd van uitsluitend het saaie wit (wat met de tijd vergeelde…) is gelukkig wel voorbij.

Zwarte stopcontacten

Stopcontacten zwart

Wat ikzelf zo mooi vindt, zijn van die strakke zwarte of antraciet kleurige exemplaren. Eigenlijk heel eenvoudig, maar doordoor juist zó mooi en tijdloos. Deze zouden hier perfect passen! Ik vind ze zó mooi vorm gegeven, dat ik ze ook zó in ieder landelijk en industrieel interieur zou plaatsen. Een stopcontact hoeft tegenwoordig niet meer alleen een functioneel ding te zijn, het mag óók gewoon een eye-catcher zijn, vind ik!

Doordat de stopcontacten hier allemaal in het zicht zitten, vind ik het extra belangrijk dat ze er fraai uitzien. Ik vind de matzwarte stopcontacten het mooiste! Heel eenvoudig, maar daardoor ook strak. En wat ik dan extra mooi vind, is dat de stopcontacten en schakelaars gemaakt zijn van gerecycled oceaanplastic. Nu ben ik niet de grootste hardloper op het gebied van milieu vriendelijke en -reddende acties, maar nu het aangename met het zéér nuttige verenigd wordt, en ik op déze manier mijn steentje kan bijdragen, dan kies ik absoluut voor deze stopcontacten en schakelmateriaal uit de M-Pure serie.

We konden voor onze keuken en werkkamer kiezen uit schakelmateriaal waar een dubbele USB-poort in zit. Dit vind ik écht ideaal voor ons gezin, omdat er hier de nodige telefoons, smartwatches, draadloze koptelefoons en computers opgeladen worden. Geen gedoe meer dat er niet meer dan 2 stekkers in het stopcontact kunnen, en de ander dus ergens anders z’n apparaat mag gaan opladen. Of dat je niet meer de stofzuiger in het stopcontact kunt doen, omdat er belangrijke apparaten aan het opladen zijn. Deze USB-stopcontacten hebben een hoge oplaad-snelheid. Dit vind ik écht heel praktisch! Ik zou ze níet meer kunnen missen. Je went nu eenmaal heel snel aan gemak.

Wat ik óók zo’n geweldige uitvinding vindt,  zijn de stopcontacten waar verlichting in zit. Heel subtiel verwerkt, maar ídeaal voor in de hal en de overloop. Dan heb je tóch net het kleine beetje licht om te zien waar je loopt. Nú hoeven we geen nachtlampje meer te gebruiken want deze stopcontacten geven genoeg schijnsel.

In de schuur

In de schuur hebben we opbouw-stopcontacten geplaatst. Er was geen mogelijkheid om het stopcontact in te bouwen, dus is dit een hele handige oplossing. We konden nog kiezen of we met een klapdeksel wilde maar dat hebben wij niet gedaan. Hoewel ik inbouwstopcontacten mooier en strakker vindt dan opbouw, ben ik dolblij dat deze mogelijkheid bestaat! En in een schuur vind ik het totaal niet storend. We hebben een stel stopcontacten boven de werkbank geplaatst. Liever te veel stopcontacten dan te weinig.  

In de tuin hebben we ook opbouw-stopcontacten geplaatst. Eentje heb ik naast onze loungebank geplaatst (kuch… láten plaatsen). Nu kan ik zomers relaxt in de loungebank liggen en ondertussen een filmpje kijken op de laptop. Onze ouwe trouwe laptop kan een kwartiertje zonder stroom, daarna móet ie aan z’n infuus 😉. Hier hebben wel wél stopcontacten met klapdeksel gebruikt. Hóe ideaal wanneer je met de tuinslang tijdens het tuinieren of met zwembadjes van de zomer, niet bang hoeft te zijn voor water in je stopcontacten…  Deze stopcontacten kunnen ook wel tegen een stootje. En daarnaast zijn deze schakelaars geschikt voor het instellen van de tuinverlichting. Dá’s heel handig! Zo brandt de tuinverlichting alleen wanneer wij het nodig vinden. Vind het niet nodig om de tuinverlichting een hele avond of nacht te laten branden terwijl er niemand in de tuin zit. En met een schakelklok is dat zelf goed te regelen.

Op zoek naar mooie en bijpassende lichtschakelaars

Mijn partner is ooit, in een ver verleden opgeleid als elektromonteur, op de MTS.  En dan zie je dat de interesse in alles wat met elektrotechniek te maken tóch blijft hangen. In die 30 jaar na de MTS is er bizar veel veranderd. Waar je vroeger van die lelijke stopcontacten had die helemaal vergeelde, is het  tegenwoordig wel een heel ander verhaal. En da’s ook wel logisch omdat ze van een heel ander materiaal gemaakt zijn. Én tegenwoordig zie je ook veel meer woonprogramma’s waarin mooi schakelmateriaal gebruikt wordt. Dit wil je dan zelf.

Voor ieder doel is er wel een schakelaar te vinden. Wij doen de gordijnen nog gewoon zelf dicht, maar wie weet gaan we ooit over op elektrisch. Lijkt me wel relaxt wanneer je gordijnen gewoon om 8 uur vanzelf dicht gaan en ’s morgens vroeg weer open. Een beetje zoals in de film van Annie… En dit kán dus allemaal met een schakelaar. Vroeger zag je zoiets alleen in films, maar nu is het ook gewoon voor de gewone man binnen handbereik.

De stopcontacten en het schakelmateriaal hebben een enorme vogelvlucht genomen. Waar je vroeger maar een paar soorten schakelaars had, heb je daar nu een veelvoud van. Zelf vind ik het mooi wanneer de stopcontacten en de lichtschakelaars van een zelfde serie zijn. Anders krijg je al snel een rommeltje.

Best gelezen:
Zo pak je het opfleuren van je woning aan met Abraham Art

Gerdie van Wingerden - Treur
Gerdie van Wingerden - Treur

Hoi, ik ben Gerdie. Woonblogger, content creator en interieur-stylist. Mijn hart gaat sneller kloppen van schrijven over alles wat met wonen te maken heeft. Dankzij mijn jarenlange ervaring als interieur stylist kan ik putten uit een schat aan persoonlijke ervaringen. Naast mijn passie voor schrijven, omarm ik kunst in al haar vormen en ben ik een fervent liefhebber van klassieke muziek. Mijn wereld draait om het creëren van een harmonieus en inspirerend thuis, en ik deel graag mijn ontdekkingen en tips met jou op Huislijn.nl.

Artikelen: 24