Verhuizen zonder stress: hoe doe je dat?

Verhuizen: voor de meeste mensen iets om tegen op te zien. Verhuizen van de ene studentenkamer naar de andere kan nog prima zelf met een bestelbusje. Ben je echter al meer gesetteld dan realiseer je je pas bij een verhuizing hoeveel spullen je in de loop van de tijd verzameld hebt. Dat laatste was zeker bij mij het geval toen ik na bijna 30 jaar in hetzelfde huis gewoond te hebben, besloot te gaan verhuizen. Dat was niet meer een kwestie van zelf doen dus ik ging op zoek naar professionele verhuizers.

De datum van de verhuizing stond al vast dus ik besloot tijdig een afspraak te maken met verhuisbedrijf Leiden voor het opnemen van een offerte.

Begin op tijd

Dit zou ik als allereerste tip willen geven: wacht niet tot het laatste moment met het inschakelen van een verhuisbedrijf zodat je er zeker van kunt zijn dat de verhuizers tijd hebben op de gewenste datum.

Met de verhuisdatum nog een aantal weken in de toekomst, zijn er een aantal zaken die je zelf kunt doen om de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen.

begin op tijd met verhuizen

Ruim op

Een verhuizing is het uitgelezen moment om eens kritisch door alle opgeslagen spullen, kledingkasten, boekenkasten, lades etc. te gaan. Doe dat systematisch en neem er de tijd voor. Verdeel de taak in ‘hapklare brokken’ door bijvoorbeeld kamer voor kamer onder handen te nemen.

In mijn geval ben ik op zolder begonnen. Daar lagen achter de knieschotten naast de kerst- en kampeerspullen ook foto’s, oude schoolrapporten en andere sentimentele items. Waar begin je?

Opruim tips

Het helpt om, voordat je gaat opruimen, je goed te realiseren waarom je het doet: hoe minder je hebt, hoe minder je hoeft te verhuizen.

Kleding die je al jaren niet hebt gedragen en spullen die je nooit meer gebruikt (die oude koffiemachine of kapotte naaimachine) kunnen weg. Als het nog bruikbaar is, kan het naar de kringloop of anders naar de stort. Dat ruimt al heerlijk op en dat geeft een goed gevoel.

Sentimental journey

Moelijker wordt het met items met sentimentele waarde. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de allerbelangrijkste spulletjes in een speciale ‘memory box’ te bewaren, de allerleukste foto’s te digitaliseren en verder toch streng voor jezelf te zijn en de rest weg te doen. Herinneringen zitten in je hoofd en hoeven niet per se fysieke ruimte in te nemen.

Inpakken

Begin tijdig met het inpakken

Begin tijdig met het inpakken van spullen die je niet dagelijks nodig hebt, zoals boeken, serviesgoed (behalve het noodzakelijke) etc. Pak breekbare spullen goed in met speciaal inpakpapier of bubbeltjesplastic. Als je net als de meeste mensen inpakken niet echt een leuk werkje vindt, zul je merken dat je tijdens het inpakken opeens bedenkt dat bepaalde dingen alsnog toch wegkunnen.

Lees ook: Zonnepanelen op daken: een slimme investering voor je huis

Alles uit handen

Als je heel erg opziet tegen het inpakken of door bepaalde omstandigheden daar niet toe in staat bent, kun je ervoor kiezen deze taak ook aan de verhuizers Leiden over te laten. Toen ikzelf verhuisde heb ik voor deze optie gekozen. Het kost uiteraard meer geld maar het gemak dat daar tegenover staat, was het mij waard. Nadat ik mijn eigen opruimtips netjes had toegepast, bleef er toch nog zoveel over dat de mannen ruim 150 dozen hebben staan inpakken. Uiteindelijk is mijn verhuizing zonder enige vorm van stress verlopen en dat wens ik jou ook toe.

Anita van Delft
Anita van Delft

Ik heb lange tijd gewerkt als mode- en woonstyliste en daarna als makelaar, nu houd ik me fulltime bezig met het schrijven van blogs over interieur, tuin, planten DIY-projecten en vintage vondsten. Ik ben altijd bezig met het stylen van mijn huis & tuin en vind niets leuker dan die passie te delen. Op Huislijn.nl lees je dan ook mijn persoonlijke blogs, bijvoorbeeld over een trap voor kleine ruimtes of over een spa in je tuin.

Ik heb een styling- en makelaardij achtergrond en een enorme passie voor alles wat met wonen te maken heeft. Ik doe niets liever dan bezig zijn met mijn interieur en daarover schrijven. Laat je inspireren door mijn blogs over huis, tuin, DIY projecten en vintage vondsten.

Artikelen: 10