Drie (goede) redenen om gasvrij te gaan wonen

In 2025 moeten alle woningen in Nederland aardgasvrij zijn. Voor veel mensen is dat echter nog een ver-van-hun-bed-show: ze weten niet waar ze moeten beginnen en zien er tegenop om hun huidige woning aan te passen. Heel begrijpelijk! Toch is gasloos gaan wonen niet alleen maar ‘lastig’. Sterker nog: er zijn vooral veel voordelen aan wonen zonder aardgas! Wij zetten de drie beste redenen voor gasvrij wonen voor je op een rij.

1. Je bespaart kosten

Je bestaande cv-ketel vervangen door een verwarmingssysteem op elektriciteit (zoals infraroodverwarming of een warmtepomp) vergt uiteraard een investering. Net als het installeren van oplossingen voor warm water zonder gas, zoals een warmtepompboiler of doorstroomverwarmer, of het vervangen van je gasfornuis door een elektrische kookplaat. In eerste instantie kost gasvrij wonen je dus geld. Op de lange termijn ga je met elektrische oplossingen in je woning echter significant besparen. De prijs voor elektriciteit ligt lager dan die van gas, en met hoge-rendementssystemen zoals HR-infraroodverwarming heb je je investering dus snel terugverdiend! De terugverdientijd verschilt uiteraard per oplossing, maar de meeste gasloze oplossingen heb je binnen 2 tot 7 jaar terugverdiend. En wist je dat je, door één infraroodpaneel boven je bank te hangen, zelfs direct 20 tot 25% kunt besparen op je gasrekening? Dat komt doordat de thermostaat in de rest van je woning dan direct een paar graden lager kan. En dat merk je!

Wij zetten de drie beste redenen voor gasvrij wonen voor je op een rij.

2. Je bent niet afhankelijk van gasleveringen

In Nederland is het gebruik van gas in je woning al decennialang de gewoonste zaak van de wereld. Maar sinds de oorlog in Oekraïne is duidelijk dat de leveringen van gas wereldwijd niet (meer) vanzelfsprekend zijn. Door all-electric te gaan wonen, ben je niet meer afhankelijk van gasleveringen. Als je behalve voor aardgasvrij wonen óók kiest voor zonnepanelen, kun je vaak zelf een significant deel van je energiebehoefte invullen. En dat is in de huidige markt voor veel mensen een prettig idee!

3. Je draagt je steentje bij aan een betere wereld

Gasvrij wonen is beter voor mens, milieu en maatschappij!

Gasvrij wonen is beter voor mens, milieu en maatschappij! Willen we onze planeet bewaren voor volgende generaties, dan moeten we het gebruik van fossiele brandstoffen gaan minimaliseren en kiezen voor andere oplossingen. In combinatie met zonnepanelen vormen elektrische oplossingen een nóg duurzamere keuze. Je kunt dan zelfs volledig energieneutraal gaan wonen. Maar ook als het gaat om mens en maatschappij, is het goed om ons gasverbruik te verminderen. De geopolitieke situatie in de wereld vraagt dat we anders kijken naar de herkomst van ons gas en onze olie. Door gasvrij te gaan wonen, draag je je steentje bij aan een betere wereld!

Ben je overtuigd geraakt en benieuwd naar de mogelijkheden? Laat je dan deskundig en persoonlijk adviseren door een onafhankelijke partij die je op weg kan helpen bij je eerste stap naar wonen zonder aardgas. Enirgy uit Schijndel (Noord-Brabant) is zo’n partij. Zij vormen een full-service partij als het gaat om duurzaam wonen en werken. Kijk voor inspiratie en informatie op www.enirgy.nl.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 223