Wordt jouw bank de eyecatcher van jouw woonkamer?

Wat is jouw favoriete tot rust kom-plekje in je huis? Het mijne is zonder twijfel mijn bankstel

Ik ruilde recent mijn oerdegelijk leren exemplaar voor een echt pareltje van Belgisch design, met een combinatie van minimalistische lijnen en organische vormgeving helemaal afgestemd op mijn woonstijl. De kracht en schoonheid van mijn hoekbank van betaalbaar design heeft de hoogste prioriteit aan uitstraling en comfort. Minimaal ontwerp gekoppeld aan maximaal genot zeg maar.

Ook op zoek naar jouw ideale bank? Deze tips kunnen je alvast helpen.

Waar koop je een mooie bank?

In een woonwinkel vind je een waaier aan banken en bankstellen. Loungebanken, hoekbanken, modulaire banken, relaxbanken, bankstellen uit leder of stof in diverse opstellingen, kleuren en materiaalsoorten. Ik ben grote voorstander van fysiek winkelen hiervoor, je moet de bank gezien, gevoeld en getest hebben. Online een bank kopen lijkt mij niet de beste match.

Bij het kiezen van de juiste bank zijn er tal van factoren waarmee je best rekening houdt, het is immers vaak de eyecatcher van je woonkamer waarop je best wat tijd doorbrengt wanneer je thuis bent en lekker wil relaxen.

Hoe herken je een goede bank?

Een must is degelijke stoffering, resistente bekleding en een stevig frame.

Wat is een lekker zittende bank?

Kies voor een zitting die niet te diep is en ga voor stevige kussens.

Waar moet je op letten bij het kopen van een bank?

  • Kijk naar en bepaal de beschikbare ruimte: bij een smalle woonruimte kies je best voor enkele losse fauteuils, in een grote kamer kan je een royale bank plaatsen. Kijk goed naar de afmetingen zoals de breedte van de leuningen en het lig- en zitgedeelte. Houd ook rekening met uitstekende vensterbanken en met de gordijnen erlangs.

Tip: neem een tekening op schaal mee van jouw woonkamer, vergeet ook niet om er de andere meubelen in te plaatsen

  • Welke bank past in jouw interieur? Hou rekening met de esthetiek! Past de bank in jouw woonstijl, durf je qua looks misschien zelfs uit je comfortzone te treden maar vooral… klopt het totaalplaatje?
  • Welke functie heeft jouw bankstel? Hoe ziet jouw huishouden eruit en hoe wordt er met de bank omgegaan? Bestaat jouw gezin uit kleine kinderen en/of huisdieren, kies dan voor een materiaal dat makkelijk schoon te houden is.
  • Hoe ga je de bank gebruiken? Hang je graag in de bank of zit je liever rechtop, welke rug- en armleuning verkies je, welke bekleding vind je aangenaam om in te zitten?
zithoek in je woonkamer

Wat is de levensduur van een bank?

Een degelijke en goed onderhouden stoffen bank heeft een levensduur van 7 tot 15 jaar. Een leren bank kan tot 20 jaar meegaan. Je bank is aan vervanging toe wanneer de stof versleten is, je erin wegzakt en ze krakende geluiden vertoont.

Welke kleur en welk materiaal kies je?

Wie durft kiest een felle kleur, speel je liever op safe kies je best voor een tijdloze kleurtint. Opleuken kan steeds met bonte kussens en plaids.

Er is keuzemogelijkheid uit tal van stoffen zoals leer, linnen of katoen (voor warmere look), fijn geweven stof (wanneer je huisdieren hebt), grof geweven (geeft wat extra power), velours (geeft een luxe glans). Maar ook wol en ribstof zijn mogelijkheden.

Voor elke stijl, elk budget, iedere grootte en ieders smaak is er een bankstel dat op jou wacht. Om lekker in te ploffen, te chillen of comfortabel zittend tv te kijken.

Ik ben alvast fan van mijn nieuwe aankoop, al moet ik eerlijk bekennen dat snoepen en eten erin niet meer gebeurt en hij netjes wordt afgedekt voor de kat met een mooie plaid want ik koos voor een witte, stoffen bank…

Conny van Eylen
Conny van Eylen

Gepassioneerd door schrijven en interieur maar ook door mensen en sociale media, tracht ik mijn weg te vinden.

In mijn wit en strak interieur voeg ik met veel liefde Scandinavische elementen en pastelkleuren toe.

Als interieurjunkie en alleenstaande mama is en blijft het een uitdaging deze te combineren door middel van designstuks & budgetkoopjes en interieurtrends & nostalgische erfstukken.

Op mijn instagrampagina schrijf ik vol liefde over mijn passies en droom ik van eventueel een bij job in de interieurwereld en als contentschrijver.

Artikelen: 12