Wat zijn de beste vloersoorten voor huisdieren?

Onze vloer is nodig toe aan vervanging en ik was op internet research aan het doen welke vloer het best geschikt is voor mijn katten. Toen stuitte ik op een website met PVC Vloeren. Wow, ik werd direct enthousiast! Nu denk je misschien, waarom zou je bij het uitzoeken van een nieuwe vloer als eerste aan de voorkeur van je huisdier denken? Je huisdier maakt het immers niks uit op welke vloer het loopt. Maar ik kan je vertellen, voor jou kan het een enorm verschil maken en dit is waarom.

De beste vloersoorten voor huisdieren

De tijd dat we standaard wollige vloerbedekking in onze huizen hadden ligt ver achter ons. Met een huisdier (zeker in het rui-seizoen), was het kiezen voor tapijt misschien niet het beste idee. De haren bleven heerlijk in het materiaal plakken en je moest van goede huize komen (of je stofzuiger) om dit goed schoon te krijgen. Om over eventuele modder-, kwijl-, kots- en andere vlekken maar te zwijgen. Heb je een kat of hond wel eens zien ‘buttsurfen’? Nee? De details zal ik je besparen, maar dit kan zorgen voor leuke ‘remsporen’ op je mooie tapijt. Kende je de term, dan zul je het met me eens zijn; dit wil je niet.

Gelukkig zijn er tegenwoordig vloersoorten die geschikt zijn voor huisdieren. Deze vloersoorten voor huisdieren zijn gemaakt met duurzame en gemakkelijk te reinigen materialen.

De jaren 80: vinyl of zeil

In de jaren 80 zag je steeds vaker vloerbedekking vervangen worden door vinyl of zeil. Dat was een stuk makkelijker in onderhoud bij ongelukjes van de hond of kat van dienst. Nadeel was wel dat de hooggehakte visite de stilettohakken beter bij de voordeur kon laten, wilde zij op het vinyl geen onuitwisbare indruk achterlaten in de vorm van ontelbare stilettohakputjes. Daarnaast waren er plavuizen of vloertegels. Die hadden een bar slecht imago. Mijn smaak was het ook niet, van die oubollige, donkerbruine, keramieken tegels. De houten vloer of parketvloer had wel een prachtige uitstraling, maar voor huisdierongelukjes, dames met hoge hakken of de portemonnee gold idem dito; een ‘no-go’.

Laminaat in opkomst

Zodra laminaat in opkomst kwam kregen we steeds meer keuze in vorm en uitstraling. De vloer werd super betaalbaar en steeds onderhoudsvriendelijker. Je tante mocht ineens haar hakken aanhouden en de huisdieren konden naar hartenlust hun bontjas verwisselen. Jij en je Swiffer werden beste vrienden. Maar knoeien met de waterbak of overal modderpootjes achterlaten was nog steeds een klein probleem, laminaat kan niet extreem goed tegen water.

PVC vloeren en haar oneindige mogelijkheden

Thuis hebben wij een natuurstenen vloer, heel mooi toen het net nieuw was. Inmiddels wordt het tijd om de vloer te vervangen. Ik was me dus aan het oriënteren en ontdekte een ideaal soort vloer. Het materiaal is 100% PVC waardoor het alleen maar pluspunten heeft.

Lees ook: 6 Tips voor een moderne look bij jouw thuis!

Door de embossinglaag met structuur is het niet van echt hout of natuursteen te onderscheiden. Maar, nu komt het… de vloerdelen zijn zelfs voorzien van een antibacteriële laag waardoor ze ook erg hygiënisch zijn. Zeer gunstig als je huisdieren èn kleine kinderen hebt. Maar het oog wil ook wat. Wil je een mooie visgraat? Of hou je van een industriële betonlook? Dat kan! Er zijn oneindige mogelijkheden met al die prachtige PVC vloeren.

PVC vloer schoonmaken

Wanneer wij onze vloer gaan vervangen heb ik mijn keuze al gemaakt. Zeker als je bedenkt dat ik in mijn wooncarrière met alle soorten vloeren ervaring heb opgedaan. Van hoogpolig tapijt (in combinatie met katten…geen daverend succes.) tot aan zeil, vinyl plaktegels, laminaat en nu natuursteen. Ik heb mijn oog laten vallen op een geweldig mooie visgraat. Het lijkt mij ideaal materiaal en een verademing met katten.

Nu nog mijn partner overtuigen dat we het huis ‘even’ moeten verbouwen.

Daisy Erades
Daisy Erades

Mijn naam is Daisy Erades, ik woon in Rotterdam samen met man Etiënne en 2 rode katers, Ginger en Rebel. Al ruim 22 jaar werk ik als grafisch ontwerper en illustrator onder de naam Kick ass studio. Ik ben gek op illustreren, katten en op het illustreren van katten.

Mijn motto is ‘Home is where the cat is’. Daarom blog ik voornamelijk over de inrichting van je huis als je samenwoont met huisdieren, in het bijzonder met katten. Ik geef de leukste interieurtips die niet alleen oogstrelend zijn, maar ook heel praktisch of gewoonweg het beste voor je huisdier. Hopelijk kan ik je met mijn blogs informeren maar zeker ook inspireren.

Artikelen: 1