De kat is onze meest populaire viervoeter

Voor veel mensen is een huis niet compleet zonder huisdier. Niet zo vreemd natuurlijk, want uit allerlei onderzoeken blijkt dat het houden van een huisdier een positief effect heeft op ons welzijn. Huisdieren geven ons een gevoel van verantwoordelijkheid en geluk. Ze behoeden ons voor eenzaamheid en ze zorgen ervoor dat we onze emoties beter kunnen kanaliseren. Bovendien bieden ze ons troost en geven ze ons onvoorwaardelijke liefde. Met afstand het meest populairste huisdier in Nederland is de kat. Daarvan lopen er meer dan 2,5 miljoen rond. Weliswaar zijn er nog veel meer vissen en vogels, maar dat komt omdat die vaak in grotere groepen worden gehouden.

 

Voeding

Om je kat gezond en fit te houden, is het van belang om het dier de juiste voeding voor te schotelen. Laat je niet afleiden door wat de kat zelf lekker lijkt te vinden, want lekker is geen synoniem voor gezond. Zelf zou je wellicht ook sneller geneigd zijn om te kiezen voor lekker, maar minder gezond eten. Als een kat van iets smult, wil dat zeker niet zeggen dat het ook goed is voor de gezondheid van het dier. Je kunt het beste al vanaf het prille begin gezonde voeding toedienen. Veel dierenartsen adviseren daarom om Royal Canin Kitten in huis te halen om dat schattige pluizenbolletje mee te voeden. Bovendien heeft deze fabrikant verschillende soorten voer ontwikkeld, specifiek gericht op de kattenrassen die er bestaan. Elk ras heeft zijn specifieke kenmerken en daarbij hoort ook een specifieke soort voer, die goed aansluit bij de behoeften.

Woontips...? Laat je hier informeren en inspireren

 

Beweging

Als je kat altijd binnen verblijft, is er weinig ruimte voor beweging. Katten die regelmatig buiten komen, kunnen daar naar hartenlust rennen en klauteren. Dat houdt ze in conditie, terwijl katten die alleen binnenshuis leven, die beweging moeten ontberen. Een kat uitlaten op dezelfde manier als je dat wellicht gewend bent bij een hond, lukt meestal niet. Dat komt omdat een kat de wereld op een heel andere manier verkent dan een hond. Maar er zijn zeker katten die het leuk vinden om uitgelaten te worden. Met een halsband kat kun je experimenteren of jouw kat in is voor een gezamenlijke wandeling. Laat het dier eerst rustig aan het tuigje wennen en probeer eerst op een zo rustig mogelijk moment van de dag uit hoe de kat reageert op de situatie buiten. Probeer nooit iets te forceren.

 

Ga je verhuizen zorg dan extra goed voor je kat. Een verhuizing is vaak een stressvol moment voor een huisdier. Bereid je dus goed voor zodat je kat zo min mogelijk stress ondervindt. 

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 122