Goed gevonden, goed verzonden. 

Je kent het wel, je besteld iets leuks via internet en dan na een dag of wat komt er een pakketje voor je. Hoewel je natuurlijk al weet wat er in zit (je hebt het immers een dag of een paar dagen geleden besteld), is het tóch leuk om zo’n kartonnen doosje open te maken. Het blijft een soort van cadeautjes-gevoel. Wat ik zelf nóg leuker vindt, zijn van die onverwachtse pakketjes. Bijvoorbeeld als verrassing met je verjaardag. Óf gewoon zomaar. Het doosje zélf is dan al een feestje. Kartonnen verpakkingen heb je in alle soorten en maten. Van grote dozen tot brievenbuspost. Dus als je een leuk pakketje voor iemand wil maken is er áltijd wel een geschikt doosje te vinden. En wil je een zakelijk pakket versturen? Ook daar is áltijd een passende doos voor te vinden.

Kartonnen verpakkingsmateriaal

Karton is één van de meest duurzame en milieuvriendelijke verpakkingen. Het is gemaakt uit de zogenaamde hernieuwde hulpbronnen, namelijk houtvezels die afkomstig zijn van bomen. Bosbeheerpraktijken zorgen ervoor dat voor elke gekapte boom er nieuwe bomen worden geplant, waardoor karton een hernieuwbare grondstof is. Bovendien wordt karton vaak gerecycled, waardoor het karton lang mee gaat en de impact op het milieu wordt verminderd. Hierdoor is karton een populair verpakkingsmiddel.

Het gebruik van kartonnen verpakkingsmateriaal helpt ook bij het verminderen van de afvalberg, omdat karton biologisch afbreekbaar is. Het breekt relatief snel af in vergelijk met andere verpakkingsmaterialen zoals plastic.

Ook het productieproces is een stuk milieuvriendelijker dan bij plastic omdat er veel minder energie nodig is. En omdat karton veel makkelijker hergebruikt wordt, is er veel minder noodzaak om nieuwe grondstoffen te ontginnen.

Swap cadeau

Swap cadeau

Ik maak al jaren deel uit van een hele leuke club meiden. We hebben elkaar ooit leren kennen op een woonforum. Met deze club doen we jaarlijks een SWAP. Het werkt een beetje zoals bij lootjes trekken. Iedereen maakt iets leuks voor degene die je getrokken hebt. En het moet dan iets leuks zijn voor in huis (in ons geval dan). Als dit klaar is, komt de finishing-touch: DE VERPAKKING. Het swap-cadeautje verstuur je in een mooie, kartonnen doos(je). De doos versier je zoals je wil. Dit kan zijn met mooie teksten, stempels, verf, stickers enz. Dit is het leuke van kartonnen verpakkingsmateriaal, dat je het helemaal naar eigen inzicht kunt versieren en personaliseren. Een swap-cadeau krijgen is dan ook iedere keer weer een léuk feestje!

TIP: Heb je óók een leuke vriendinnen-club? Ga dan óók eens swappen. Leuk met een Kerst-thema of een seizoens-thema bijvoorbeeld!

Kies de juiste doos

Als je iets wil verzenden in een passende doos, let dan op de volgende dingen:

  • Meet eerst het formaat van het artikel wat je wil verzenden (lengte, breedte en hoogte).
  • Kies een doos liever wat groter dan nét wat te krap. Vervoerders gaan niet echt behoedzaam om met postpakketten, dus zorg voor extra ruimte zodat je er wat beschermingsmaterialen in kunt doen, zoals noppenfolie. Een nét iets té krappe doos zorgt sneller voor beschadigingen.
  • Kijk naar het gewicht van het artikel wat je wil verzenden. Wanneer je een licht artikel hebt, kun je prima volstaan met een “enkelgolf” doosje. Is het product zwaarder, kies dan voor een “dubbelgolf” doos. Het zou zónde zijn als je product beschadigd aankomt.
  • En als je vaker pakketjes verstuurd, kun je béter wat meer verpakkingen tegelijk kopen. Dit scheelt je best veel geld (zéker op jaarbasis).
  • Grote voordeel van kartonnen verpakkingen vind ik zélf dat je het persoonlijk kunt maken. Dus je eigen stempel, letterlijk, er op kunt drukken. Dit maakt het ook voor de klant/de ontvanger leuker. Iets persoonlijks is toch áltijd leuker dan iets standaards?
  • Heb je voor je bedrijf heel onregelmatig verpakkingsmateriaal nodig (bijvoorbeeld in een webshop)? Bestel dan bij een bedrijf waar ze dit altijd op voorraad hebben. Soms heb je namelijk drukke tijden waarin je veel dozen nodig hebt, maar soms ook weer wat minder. Dit scheelt jou weer wat ruimte in je magazijn of werkplek.

Brievenbusdozen

Ik verzend vaak brievenbuspost. Dit is zó leuk om te doen maar ook om te ontvangen. Ik verzend dat dan in brievenbusdozen. Deze doosjes zijn ideaal! Ze zijn licht van gewicht (scheelt in portokosten!) en passen door iedere (standaard) brievenbus.

Waar ik het hierboven over het swappen had, kun je dat dus ook met brievenbuspost doen. De zogenoemde brievenbus-swap. Ook hierbij kun je de doos versieren en personaliseren. Maar ook een doosje versturen naar iemand die verhuisd is, met bijvoorbeeld een tijdschrift, geurzakje en een leuk kaartje erin is áltijd leuk. Of naar iemand die wel een oppeppertje kan gebruiken. Zelf krijg ik ook regelmatig brievenbuspost en dat is echt iedere keer weer even een geluksmomentje. Wíe vindt het nou niet leuk om een kleinigheidje te krijgen? En per post is het extra leuk! Het hoeft allemaal niet veel te kosten, maar het gebaar is al leuk.

En heb je een zus of een vriendin in het buitenland wonen? Dán zijn cadeautjes in brievenbusdozen helemáál leuk! Gevuld met een tijdschrift, een kaart en wat lekkers, of met wat leuks uit Holland, maak je een ander écht heel blij! Versier je brievenbusdoos met leuke teksten en oer-Hollandse tekeningetjes en je hebt écht een heel leuk cadeau!

Gerdie van Wingerden - Treur
Gerdie van Wingerden - Treur

Hoi, ik ben Gerdie. Woonblogger, content creator en interieur-stylist. Mijn hart gaat sneller kloppen van schrijven over alles wat met wonen te maken heeft. Dankzij mijn jarenlange ervaring als interieur stylist kan ik putten uit een schat aan persoonlijke ervaringen. Naast mijn passie voor schrijven, omarm ik kunst in al haar vormen en ben ik een fervent liefhebber van klassieke muziek. Mijn wereld draait om het creëren van een harmonieus en inspirerend thuis, en ik deel graag mijn ontdekkingen en tips met jou op Huislijn.nl.

Artikelen: 24