De nieuwe kleurtrend voor je keuken in 2024: grijzen keukens

De keuken: het kloppende hart van het huis. Een centrale plek waar het gezin, familie en vrienden bij elkaar komen, waar de start van de dag wordt ingeluid met het eerste kopje koffie. En…waar de creatie van heerlijke maaltijden plaatsvindt. Bij het ontwerp van je ideale droomkeuken is een proces van veel vragen, analyses, afwegingen en prioriteiten stellen aan vooraf gegaan. Een keukenrenovatie is zonder twijfel één van de grootste en spannendste investeringen die je kunt maken voor je woning. In deze blogpost ga ik dieper in op twee belangrijke onderdelen die aan bod komen bij het ontwerpen van een keuken en grijze keukens. 

Geen grondige analyse vooraf zorgt voor spijt op lange termijn

Een keukenontwerp waar goed over is nagedacht gaat niet alleen om de kleuren van de keukenkastjes, de wanden en toegepaste materialen. Het draait om functionaliteit, efficiëntie en het creëren van een ruimte die naadloos aansluit op je levensstijl. Daar waar de keuze van materialen en kleuren een cruciale rol spelen in het creëren van de gewenste sfeer, zorgt een functionele indeling voor optimaal gebruiksgemak. Deze twee onderdelen gaan hand in hand met elkaar. 

Bij de start van een keukenontwerp leg ik de focus op de indeling van de ruimte en de gebruikers. Ook al is de verleiding erg groot om direct te duiken in kleurenpaletten en materiaalkeuzes. Maar dit kan de planningsfase enorm in de weg zitten, wat uiteindelijk kan resulteren in tijdnood en onnodige stress. Vooral bij een nieuwbouwproject wil je bij voorkeur de technische tekeningen zo snel mogelijk overhandigen aan de aannemer. Zodat je daarna je aandacht volledig kunt richten op de selectie van de kleuren en materialen. 

Trendkleuren in de keuken: grijze keukens

Stel jezelf de volgende vragen zoals: 

  • hoe zal de keuken gebruikt worden? (maaltijden bereiden, als een fijne ontmoetingsplek voor vrienden, samen eten, etc.)
  • wat is het beschikbare budget?
  • wat wil ik allemaal in en uit het zicht opbergen? 
  • wat vind ik een prettige werkhoogte?
  • hoeveel tijd zal er in de keuken gespendeerd worden?
  • waar en welke apparaten kunnen efficiënt worden geplaatst?

Trendkleuren in de keuken: grijze keukens

Nadat alle technische vraagstukken behandeld zijn breekt het leukste gedeelte aan van het ontwerpproces: de kleuren en materialen bepalen! Wat betreft het samenstellen van een kleurenpalet ben ik over het algemeen erg voorzichtig met de toepassing van trendkleuren bij een keukenontwerp. Een ander kleurtje op de wanden in bijvoorbeeld een slaapkamer is een simpel dagklusje. En kan al een enorm verschil maken in de sfeer. Maar een keuken daarentegen is een multifunctionele ruimte waar je de komende jaren van wilt genieten, zonder dat deze op termijn gaat vervelen of irriteren.

“Even snel” andere tegels plaatsen of de keukenkastjes verven of wrappen zijn arbeidsintensieve klusjes die niet altijd even vriendelijk zijn voor je portemonnee. Wil je toch heel graag een trendkleur toepassen? Ga dan voor een element dat je relatief eenvoudig en snel kunt aanpassen. Zoals een accentmuur of een opbergkast in een opvallende kleur. Maar ook met de styling en accessoires kun je op een subtiele manier een trendkleur toevoegen: een mooie kleurrijke fruitschaal, een opvallende retro koffiemachine of misschien wel een leuk wandmeubel in een aparte kleur? 

Grijze keukens zijn bijvoorbeeld zeer geliefd vanwege het tijdloze karakter en de veelzijdige toepasbaarheid in verschillende interieurstijlen. De kleur leent zich ook perfect uit voor het subtiel toevoegen van trendkleuren. Wissel de kleuren ook eens af met de wisselende seizoenen. Zo creëer je telkens nieuwe verrassende kleursamenstellingen en ik kan je garanderen dat dit nooit zal gaan vervelen.

Heb je een kleine keuken?
Lees dan dit artikel van Vincent Mossel:
Hoe richt je een kleine keuken in? 

Of je nu je huidige keuken wilt upgraden of op zoek bent naar een compleet nieuwe keuken, het begint allemaal met een goede voorbereiding en een doordacht plan. 

Noura Baltagi
Noura Baltagi

Na een carrière als corporate recruiter heb ik de creatieve sprong gewaagd met Desert Rose Interior Design. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een inspirerende online plek waar alles in het steken staat van vintage, eerlijke producten en slow living. Daarnaast vind ik her heerlijk om te schrijven. En dan natuurlijk vooral over vintage. Ik vind het leuk dat mij eerste artikelen op Huislijn.nl zijn geplaatst.

Artikelen: 6