De levensduur van je wasmachine verlengen

Een wasmachine is een onmisbaar apparaat in jouw huishouden. Het verlengen van de levensduur van je wasmachine is niet alleen goed voor je portemonnee, maar het draagt ook bij aan de duurzaamheid door het verminderen van elektronisch afval. In dit blog delen we een aantal tips om de levensduur van je wasmachine te verlengen

Regelmatig onderhoud

Een van de beste manieren om de levensduur van je wasmachine te verlengen, is door regelmatig onderhoud uit te voeren. Denk hierbij aan het schoonmaken van de wasmachine zelf, het controleren en reinigen van de filter en het schoonmaken van de afvoerpomp. Vuil en stof kunnen zich in de loop van de tijd ophopen, wat de prestaties van je machine kan verminderen en leidt tot verstoppingen. Door deze onderdelen schoon te houden, voorkom je problemen en verleng je de levensduur van je wasmachine.

Voorkom overbelasting

Het is verleidelijk om zoveel mogelijk wasgoed in één keer te wassen om tijd te besparen. Maar het overbelasten van je wasmachine kan leiden tot overmatige slijtage en schade. Te veel kleding in de trommel kan ervoor zorgen dat de machine uit balans raakt. Dit kan onnodige stress op de motor veroorzaken. Houd je aan de aanbevolen ladingen en verdeel grote hoeveelheden wasgoed indien nodig over meerdere wasbeurten.

Tip! Wasmachine kast. Opgeruimd staat netjes

Wasmiddel: de juiste hoeveelheid

Het gebruik van te veel wasmiddel kan schadelijk zijn voor zowel je wasmachine als je kleding. Overmatig schuim kan zich ophopen en leiden tot verstoppingen in de leidingen en afvoerkanalen. Volg de instructies op de verpakking van je wasmiddel om de juiste hoeveelheid poeder, vloeistof of pods te gebruiken. Overweeg daarnaast om vloeibaar wasmiddel te gebruiken, omdat dit minder snel resten achterlaat dan een poedervormig wasmiddel.

Wasmiddel: de juiste hoeveelheid

Een droog deurtje en zeepbakje

Na elke wasbeurt is het belangrijk om de deur van de wasmachine en het zeepbakje open te laten zodat ze volledig kunnen drogen. Dit voorkomt de groei van schimmel en nare geurtjes in de machine. Heeft jouw wasmachine een reinigingscyclus? Gebruik deze dan regelmatig om achtergebleven vuil en schimmel uit het apparaat te verwijderen.

Lees ook: Hoe heb jij het onderhoud van jouw cv geregeld? 

Door regelmatig onderhoud uit te voeren, de wasmachine niet te overbelasten, de juiste hoeveelheid wasmiddel te gebruiken en de deur en het zeepbakje te laten drogen, kun je de levensduur van je wasmachine aanzienlijk verlengen. Het is de moeite waard om deze eenvoudige stappen te volgen om ervoor te zorgen dat je wasmachine efficiënt blijft werken en je kleding keer op keer schoon en fris blijft. Het investeren in de levensduur van je wasmachine bespaart niet alleen kosten, maar draagt ook bij aan een duurzamere levensstijl.

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 123