BENG berekening: wat is het en waarom is het nodig?

In 2022 werden ruim 74.000 nieuwbouwwoningen in Nederland opgeleverd. Dat blijkt uit recent onderzoek van het CBS. Dat is het hoogste aantal in het afgelopen decennium. In Amsterdam werden de meeste nieuwbouwhuizen gebouwd, namelijk 6.800.

Voor al die nieuwe woningen is er voor de bouw ervan een zogeheten BENG berekening uitgevoerd. Deze berekening is verplicht en heeft te maken met het verbeteren van de energetische kwaliteit van de gebouwen in ons land. In dit artikel lees je er meer over.

Wat is een BENG berekening voor nieuwbouw precies?

Voordat een huis of gebouw wordt gebouwd, moet er een omgevingsvergunning aan worden gevraagd. Dit kan via de website van de gemeente waarin je woont en is in alle gevallen verplicht. Bij het aanvragen hiervan is een BENG berekening nodig; ook dat is sinds 1 januari 2021 verplicht. BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw. De berekening hiervan moet laten zien of een gebouw voldoet aan de BENG normen. De eisen die hierbij gesteld worden, zijn afhankelijk van de verhouding van het gebouw (zoals een nieuwbouwwoning).

De BENG berekening kan alleen worden uitgevoerd door een gecertificeerde adviseur. Zij zijn opgeleid met de detailmethode: EP-W/D adviseur woningbouw detailmethode. De controle op BENG gebeurt door de gemeente waarin het gebouw wordt gebouwd. Zij zijn uiteindelijk ook verantwoordelijk voor het afgeven van de vergunning. De berekening is de vervanging van de EPC berekening van vroeger. Het doel is nog deels hetzelfde: een nieuwbouwwoning of gebouw moet voldoen aan bepaalde normen om zo te passen binnen het moderne (groene) beeld van energieprestatie.

Eisen voor BENG berekening: drie factoren

Eisen voor BENG berekening: drie factoren

Hierbij wordt gekeken naar hoe energieneutraal nieuwbouw is en daarmee past in de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs dat Nederland getekend heeft. Bij nieuwbouw staat duurzaamheid vandaag de dag sowieso hoog in het vaandel. Om de BENG berekening te kunnen voldoen, wordt de energieprestatie van een gebouw vastgelegd aan de hand van drie factoren: 

  1. BENG 1: de maximale behoefte van energie in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar voor de buitenkant van het gebouw, ook wel de schil genoemd;
  2. BENG 2: het maximale primair fossiel energiegebruik in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar;
  3. BENG 3: het minimale aandeel hernieuwbare energie uitgedrukt in procenten, waarbij de energievraag van een gebouw het liefst zoveel mogelijk moet bestaan uit hernieuwbare energie.

Hierbij is BENG gebaseerd op de Trias Energetica. Dat is een driestappenstrategie om een energiezuinig ontwerp te maken. Er kunnen uitzonderingen worden gemaakt voor nieuwbouw waar door locatiegebonden omstandigheden de minimale eis voor het aandeel voor hernieuwbare energie (BENG 3) niet kan worden gehaald. Eigenlijk zijn er vier factoren in totaal. Naast de BENG factoren bestaat namelijk nog de TOjuli. Deze factor richt zich op het risico van temperatuuroverschrijding. Des te hoger deze waarde is, des te groter het risico op overschrijding. De grenswaarde hierbij is 1.0; als deze wordt overschreden moet er gekoeld worden om deze factor te halen.

Tips om door de BENG berekening te komen

Kort samengevat is een BENG berekening dus nodig om te laten zien dat een nieuwe woning of gebouw wordt gebouwd volgens de groene basisregels om zo te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs. Deze berekening wordt al gemaakt voordat de vergunning is aangevraagd. Wanneer je een nieuwbouwwoning laat bouwen, is er een aantal zaken waar je op kunt letten om door die BENG berekening te komen. Een goede voorbereiding hierbij is het halve werk. Op die manier kunnen de gegevens uit de BENG berekening zonder correcties gemakkelijk en snel worden overgeschreven naar de eindopname (waar het energielabel uit komt). Om door de BENG berekening te komen, kun je op de volgende onderdelen letten:

  • Gebruik in plaats van gewone lampen LED-verlichting voor het hele huis. Daarmee bespaar je aanzienlijk op energie en energiekosten; tot wel 50%.
  • Leg daarbij uit hoe je van plan bent om de woning te gaan ventileren. Is dit natuurlijk of gebeurt dat (balans)mechanisch?
  • Schaf zonnepanelen aan om op die manier je eigen groene energie op te wekken en zo fossiel energieverbruik terug te dringen. Zijn zonnepanelen niet nodig? Kijk dan naar andere vormen van het opwekken van hernieuwbare energie.
  • Geef zoveel mogelijk gedetailleerde informatie van het huis. Vertel bijvoorbeeld uit welke lagen de gevel bestaat en hoe de schil van de woning gaat zijn.
  • Ga voor goede isolatie waarmee het hele pand wordt aangepakt en op de juiste manier wordt geïsoleerd.
  • Vermijd elektrische verwarmers zoals een elektrische boiler of een Quooker. Dit zijn echte energieslurpers en zullen de BENG berekening niet per se goed doen.
Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 252