Waarom kiezen voor een gas- of elektrische haard in plaats van houtgestookt?

Terwijl de thermometer buiten de 30 graden aantikt, is een haardvuur waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt. Maar voor je het weet wordt het weer herfst en ook op een druilerige, sombere zomeravond kan een brandend haardvuur zorgen voor een letterlijk en figuurlijk warme sfeer.

Lekker vuurtje stoken in de open haard: sommigen vinden het een ‘gedoe’, bij anderen (vooral mannen) roept het een soort oergevoel op maar het is eigenlijk niet meer van deze tijd. Met het stoken van hout worden er behalve rook ook allerlei andere schadelijke stoffen uitgestoten wat slecht is voor de luchtkwaliteit. Nu het stoken met hout steeds meer ter discussie staat, zijn er gelukkig heel goede alternatieven in de vorm van een gas- of elektrische haard. Laten we beginnen met gashaarden.

Stijl en sfeer

Ik weet uit eigen ervaring hoeveel een haardvuur bijdraagt aan een gezellige sfeer en ook hoe een haard een stylish element in je interieur kan zijn. Gashaarden zijn er in allerlei uitvoeringen, afhankelijk van je woonstijl. In mijn eigen interieur past een vrijstaande haard van stoer plaatstaal maar houd je van een minimalistische look dan zijn er ook mooie, strakke inbouwhaarden. De haard kan op verschillende manieren iets bijzonders toevoegen aan je interieur, bijvoorbeeld als roomdivider of als doorkijk haard. Een gashaard is supermakkelijk in gebruik: één druk op de knop en hij brandt. Je ziet echte vlammen die je naar eigen wens kunt instellen en zeker bij natuurgetrouwe ‘houtblokken’ geeft dit een zeer realistisch effect. Er is (uiteraard) een gasaansluiting nodig en een rookgasafvoer.

haard in de woonkamer

Verschil tussen open en gesloten verbrandingssysteem

Bij een gashaard met een open verbrandingssysteem wordt de verbrandingslucht uit de kamer gehaald. Ze zijn minder efficiënt dan haarden met een gesloten verbrandingssysteem en ze kunnen veiligheidsrisico’s met zich meebrengen omdat onvoldoende ventilatie kan leiden tot een gebrek aan zuurstof en de opbouw van koolmonoxide.

Een gashaard met een gesloten verbrandingssysteem, waarbij de verbrandingslucht wordt aangevoerd van buitenaf, is veiliger, geeft meer rendement (lagere energierekening) en minder CO2 uitstoot. In ieder geval een stuk minder dan houtgestookte kachels.

Hybride gashaard

Nog een stapje verder in eco-vriendelijkheid is de hybride gaskachel. Daarbij worden de gasvlammen gedeeltelijk vervangen door energiezuinig LED licht. Op die manier wordt de CO2 uitstoot nog meer verminderd alsook het gasverbruik (tot wel 50 %).

Elektrische haard

Wil je helemaal makkelijk en milieubewust aan de gang dan zijn elektrische haarden iets voor jou, zeker nu steeds meer huizen ‘van het gas gaan’. Een elektrische haard geeft weinig of geen warmte af waardoor deze energiezuinig is en er komen geen verbrandingsgassen vrij dus een rookgasafvoer is niet nodig.

Dit is een geweldige optie als je bijvoorbeeld in een nieuwbouwhuis woont zonder rookkanaal. Boren in de dikke betonnen vloeren waarin allerlei leidingen kunnen lopen, wordt over het algemeen sterk afgeraden. Iets waar ik door schade en schande achter kwam toen ik in mijn nieuwbouwhuis een rookkanaal liet aanleggen (het is uiteindelijk goed afgelopen).

Hoe werkt een elektrische haard?

Een elektrische haard werkt met elektrische verwarmingselementen en LED-verlichting om een visueel effect van vlammen en warmte te creëren. Een nog realistischer effect wordt bereikt door middel van omhoogstijgende, koude waterdamp. Dit geeft een heel levendig ‘vlammenspel’. In dat geval heb je naast een stopcontact ook een (flexibele, dunne) watertoevoer nodig.

Lees ook: Tover de extra ruimte van je huis om in een prachtige wijnkamer

Evenals bij de gashaard, kun je ook bij een elektrische haard kiezen uit allerlei uitvoeringen zoals bijvoorbeeld één-, twee- of driezijdig of zelfs een langwerpige, ondiepe cinewall uitvoering.

Ook zijn er verschillende extra opties zoals een verwarmingselement zodat de haard warmte afgeeft (tot max. 2kW) welke geregeld kan worden met een afstandsbediening of app.

Afhankelijk van je persoonlijke situatie en smaak is er altijd een haard te vinden die bij je past of je nu kiest voor een gas-of elektrische haard.

Anita van Delft
Anita van Delft

Ik heb lange tijd gewerkt als mode- en woonstyliste en daarna als makelaar, nu houd ik me fulltime bezig met het schrijven van blogs over interieur, tuin, planten DIY-projecten en vintage vondsten. Ik ben altijd bezig met het stylen van mijn huis & tuin en vind niets leuker dan die passie te delen. Op Huislijn.nl lees je dan ook mijn persoonlijke blogs, bijvoorbeeld over een trap voor kleine ruimtes of over een spa in je tuin.

Ik heb een styling- en makelaardij achtergrond en een enorme passie voor alles wat met wonen te maken heeft. Ik doe niets liever dan bezig zijn met mijn interieur en daarover schrijven. Laat je inspireren door mijn blogs over huis, tuin, DIY projecten en vintage vondsten.

Artikelen: 15