De vloer als finishing touch

Nu er aan onze verbouwing een einde is gekomen, kunnen we eíndelijk een mooie vloer gaan uitzoeken. Een prachtige vloer is toch wel de absolute finishing touch voor een goede basis in het interieur. Een vloer bepaalt voor een groot deel de sfeer in een ruimte. En als je dan tóch kunt kiezen, kies dan goed.

Er is nogal wat keuze op vloerengebied. Wij hebben ons in de afgelopen maanden al ruimschoots verdiept in alle mogelijkheden van vloerbedekkingen. Onze keuze is gevallen op een mooie PVC vloer, en dan heel specifiek op een prachtige PVC visgraat vloer.

Ik heb visgraat vloeren altijd al mooi gevonden. De sfeer, de speelsheid, de uitstraling en het nét even anders dan het standaard van rechte planken, dat spreekt mij heel erg aan. Een visgraat vloer past in zó veel verschillende woonstijlen. Hierdoor weet ik wel zeker dat deze vloer in ons landelijk en industrieel interieur past. Ik hou van de mooie uitstraling van een “houten” visgraat vloer. De PVC visgraat vloer die wij hebben uitgezocht heeft een hele authentieke uitstraling. Het is níet van een warm houten vloer te onderscheiden, terwijl het wél alle voordelen van een PVC vloer heeft (zie verderop in dit artikel). Dit gaat onze woonkamer zoveel sfeer geven.

Trendy vloer

Hoewel je visgraat vloeren een paar jaar geleden wat minder zag, is de visgraat vloer nu weer hélemaal terug en daarbij tegelijk ook nog eens super trendy. En dat is ook geheel terecht vind ik. Een visgraat motief laat iedere ruimte een stukje ruimtelijker lijken. Dit vind ik echt een heel groot voordeel. Onze woonkamer is niet zo heel breed, maar met een PVC visgraat vloer gaat ‘ie ongetwijfeld wat ruimtelijker ogen. Ik heb al heel veel vloeren in dit motief zien liggen en iedere keer is het dat ruimtelijke effect wat mij weer opvalt. Dit geldt ook voor onze hal. Deze is lang en smal, maar door het PVC laminaat in een visgraat motief te leggen, gaat de hal wat ruimtelijker lijken.

Vakmensen

We wilden de vloer eerst zelf leggen. Een PVC visgraat vloer leggen ziet er in de eerste instantie wat ingewikkeld uit, maar dat is het niet echt (lijkt het… ). Als je eenmaal het begin maar hebt (nu is dit natuurlijk met de meeste dingen zo… ), leg je zo strook voor strook weg.

Maar toch hebben we besloten om het door vakmensen van Groot in Vloeren te laten doen. Zij hebben hier vele malen meer handigheid, snelheid, kennis en ervaring in dan wij. Waar wij zelf aan het tobben gaan, leggen zij zó een vloer weg. Dit is dan tegelijk ook mijn advies: besteed het leggen van je mooie PVC visgraat vloer uit aan vakmensen, zéker als je de vloer laat verlijmen!

Voordelen van een PVC vloer

Voordelen van een PVC vloer

PVC vloeren hebben nogal wat voordelen ten opzichte van houten vloeren of tegelvloeren:

 • Veel gemakkelijker in onderhoud. Stofzuigen en dweilen is alles. De vloer hoeft niet geschuurd en geolied te worden. Iedereen met een houten vloer weet wát een gedoe of dat dít geeft (alle meubels uit je woonkamer en waar laat je ze vervolgens? Daarna olie of lak er over, maar dan kun je een paar dagen niet op je vloer lopen… enz)
 • Sterk geluiddempend.
 • Is bestand tegen vocht.
 • Bestand tegen slijtage. Hierdoor ook ideaal voor in winkels, kantoren enz.
 • Ideaal voor in vochtige ruimtes zoals toilet, keuken en zelfs badkamers!
 • PVC vloeren hebben een hele lange levensduur.
 • PVC is duurzaam.
 • Het is betaalbaar.
 • Ideaal bij vloerverwarming. Vooral het plak-laminaat omdat dat heel dun is, én er niet persé een ondervloer nodig is (als je vloer tenminste goed geëgaliseerd is).
 • Vlekken trekken niet echt in en zijn dus heel makkelijk te verwijderen.
 • Slipvast. Dus je glijdt niet zo snel uit.
 • Krasvast. Ideaal met huisdieren of met kinderen.
 • Vrij eenvoudig zelf te leggen.

Klik- en plaklaminaat

In onze zoektocht in de wereld van PVC vloeren zagen we 2 soorten PVC vloeren. Het kliklaminaat en het plaklaminaat. Het kliklaminaat kenden wij al van lang geleden. Dit principe is nog niet echt veranderd. De stroken laminaat klik je in elkaar door middel van het messing en groef principe (ideaal als je bijvoorbeeld met een verhuizing of een verbouwing je vloer er uit wilt halen en opnieuw wil gebruiken). Het plaklaminaat daarentegen vonden wij uiteindelijk de meest ideale.

Lees ook: Een nieuwe zitbank kopen zónder maanden levertijd

De stroken laminaat worden zó op de vloer gelijmd. Onze woonkamervloer is heel strak geëgaliseerd, en in dat geval hoeft er geen ondervloer onder. Hierdoor levert onze vloerverwarming nóg meer rendement op dan met een ondervloer. De stroken PVC worden zó op de gladde ondervloer in visgraat motief gelegd en verlijmd. Dit geeft voor een visgraat motief het mooiste resultaat. 

Gerdie van Wingerden - Treur
Gerdie van Wingerden - Treur

Hoi, ik ben Gerdie. Woonblogger, content creator en interieur-stylist. Mijn hart gaat sneller kloppen van schrijven over alles wat met wonen te maken heeft. Dankzij mijn jarenlange ervaring als interieur stylist kan ik putten uit een schat aan persoonlijke ervaringen. Naast mijn passie voor schrijven, omarm ik kunst in al haar vormen en ben ik een fervent liefhebber van klassieke muziek. Mijn wereld draait om het creëren van een harmonieus en inspirerend thuis, en ik deel graag mijn ontdekkingen en tips met jou op Huislijn.nl.

Artikelen: 24