Waar je op moet letten bij het verhuren van een woning

Het verhuren van een woning is ideaal: het zorgt voor extra inkomen en je zorgt ervoor dat er meer woningaanbod is voor woningzoekenden. Het is dan ook begrijpelijk dat het aantrekkelijk is om een huis op te kopen, met het doel om deze te gaan verhuren. Of het nu een studentenhuis is of een gezinswoning, er zijn veel mogelijkheden bij het verhuren van woningen.

Hoe aantrekkelijk het verhuren van een woning ook is, er zijn wel veel ‘’kleine lettertjes’’ waar je als verhuurder rekening mee moet houden. Veel aspirant verhuurders weten hier nagenoeg niets over, waardoor ze vaak achteraf in de problemen komen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. In dit artikel zal ik ingaan op enkele zaken waar je als verhuurder op moet letten.

Huurprijs

Een van de belangrijkste zaken bij het verhuren van een woning is de huurprijs. Wanneer je te veel geld vraagt, kun je namelijk in de problemen komen. Huurders kunnen dan achteraf eventueel om restitutie vragen, wat kan zorgen voor onvoorziene omstandigheden. Het is dan ook verstandig om van tevoren vast te stellen hoeveel geld jij kan vragen. Dit kun je doen door de woning te vergelijken met andere, vergelijkbare woningen in de buurt. Ook is het gebruik maken van een huurprijscheck handig om de huurprijs te berekenen. Hier kan je met een puntensysteem de huur berekenen.

Huurcontract

verhuren van een woning

Het is uiterst belangrijk dat het huurcontract alle nodige gegevens bevat. Denk hierbij aan de huurprijs, de huurperiode, de betalingsvoorwaarden, eventuele opzegtermijn en verantwoordelijkheden van beide partijen. Het is slim om zo volledig mogelijk te zijn in het huurcontract, zodat je later niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Onderhoud en reparaties

Als verhuurder ben je verantwoordelijk voor groot onderhoud. Klein onderhoud komt voor rekening van de huurders. Maak hier duidelijke afspraken over met de huurders, om onenigheden te voorkomen. Zo weten beide partijen waar ze aan toe zijn.

Borg

Om wat extra zekerheid te hebben als verhuurder, kan het slim zijn om de huurder een borgsom te laten betalen voor eventuele schade aan de betreffende woning of onbetaalde huur. Door een borgsom zullen huurders voorzichtiger omgaan met de woning en ervoor zorgen dat ze de huurprijs op tijd overmaken.

Kortom, er zijn meerdere zaken waarmee je rekening moet houden als verhuurder. Het is belangrijk dat je de juiste huurprijs vaststelt, een correct contract opstelt, afspraken maakt over onderhoud en reparaties en de huurders een borgsom laat betalen.

Lees ook: Essentiële gereedschappen voor elke klus

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 251