Maak nu je huis al klaar voor de winter én de toekomst

De zomer moet nog beginnen, maar toch is het goed om al over de winter na te denken. Het is namelijk belangrijk om je huis niet alleen voor te bereiden op koude temperaturen en extreme weersomstandigheden, maar ook op een duurzame toekomst en een duurzaam huis. De aarde warmt op en daardoor krijgen we steeds vaker te maken met weersextremen. Door je huis duurzaam te maken, draag je bij aan een betere wereld en zorg je tegelijkertijd voor meer comfort in huis. In dit artikel geven we zes aandachtspunten om je huis klaar te maken voor zowel het komende winterseizoen en extreme weersomstandigheden als voor een duurzame toekomst.

1. Isolatie

Een goed geïsoleerd huis is essentieel voor het behoud van warmte in de winter en koelte in de zomer. Door je woning goed te isoleren, bespaar je niet alleen energie en geld op lange termijn, maar verhoog je ook het comfort in huis. Een goede isolatie bestaat uit dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en HR++ beglazing. Verder kun je ook denken aan isolatie van de zoldervloer en de kelder. Natuurlijk is het erg belangrijk dat je voor deze klussen een goed en erkend bedrijf in de hand neemt, zodat je er zeker van bent dat het goed gebeurd. Lammertink Isolatie is daar een goed voorbeeld van; het is een gevestigde naam in de woningisolatie met een rijke geschiedenis die neerkomt op 85 jaar vakmanschap.

2. Groenere tuin

heerlijke tuin om in te tuinieren

Een groenere tuin; dat bedoelen we letterlijk en figuurlijk. Meer groen in de tuin – in plaats van tegels en beton- kan helpen om overstromingen tijdens hevige regenval tegen te gaan en daarnaast bijdragen aan schonere lucht doordat planten CO2 omzetten naar zuurstof. Plant bijvoorbeeld bomen die schaduw bieden in de zomermaanden zodat je heerlijk in je tuin kunt zitten.

Daarnaast kun je ook je steentje bijdragen door je tuin groener, duurzamer te maken. Plaats een regenton om bij hevige neerslag het water op te vangen, zodat je tijdens droge periodes je tuin kan besproeien. Maak je tuin niet té netjes, zodat egels en andere diertjes er een veilig onderkomen hebben. Ook een of meerdere bijenhotels zijn zeer goed voor het milieu , omdat het slecht gaat met de bijen en deze zo belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Verder kun je zelf een composthoop maken, zodat je je planten op een milieuvriendelijke manier kunt bemesten. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn uiteraard uit den boze.

3. Groendak en verticale tuin

Groendak en verticale tuin

Een groendak kan helpen bij het verminderen van de opwarming van het dak en daarnaast bijdragen aan een betere luchtkwaliteit. Bovendien vangt het meer water op, waardoor je minder kans hebt op wateroverlast bij hevige regenval. Een verticale tuin kan helpen bij het verminderen van fijnstof in de lucht en zorgen voor een betere isolatie. Het groen is een natuurlijke vorm van isolatie, zowel voor wat betreft de temperatuur als het geluid.

4. Duurzaam huis door zonnepanelen

zonnepanelen op je huis

Zonnepanelen zijn een duurzame manier om energie op te wekken en kunnen je helpen om je energierekening te verlagen. Daarnaast dragen ze bij aan de vermindering van CO2-uitstoot en ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

5. Van het gas af

In Nederland wordt er steeds meer gesproken over het verminderen van het gebruik van gas in huishoudens. Door over te stappen op duurzame alternatieven zoals een warmtepomp, elektrisch koken of gebruik te maken van groengas, draag je bij aan een duurzamere toekomst. Wil je als woningeigenaar de stap zetten om van het gas af te gaan, dan kun je daarvoor subsidie ontvangen. Het is dus slim om verder te informeren naar wat de mogelijkheden zijn.

6. Maak je huis en omgeving windproof

We worden steeds vaker geconfronteerd met flinke stormen. Het is belangrijk om daarop voorbereid te zijn. Laat een bliksemafleider installeren, zorg dat je ramen en deuren goed kunt sluiten en check grote bomen in je tuin en omgeving op hun gezondheid (of laat de gemeente dat doen). Check ook de staat van je dak en laat eventueel reparaties uitvoeren. 

Kortom, door aandacht te besteden aan bovengenoemde punten, maak jij jouw huis klaar voor zowel het komende winterseizoen als voor een duurzame toekomst. Daarmee bespaar je bovendien op energiekosten en kosten voor schade die je kunt voorkomen. Het is belangrijk om bewust bezig te zijn met onze aarde en ons steentje bij te dragen waar dit mogelijk is.

De zes aandachtspunten die we hebben benoemd, zijn een goed begin om te zorgen voor meer comfort en veiligheid in huis en een betere toekomst voor onze planeet.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255