Iedere klus z’n eigen schroef

Om te kunnen klussen in huis heb je nogal wat spullen nodig… Sowieso veel (elektrisch) gereedschap, maar ook heel veel klusmateriaal zoals bakken vol spijkers, schroeven en pluggen en nog heel, héél veel meer. Iedere klus vraagt immers om z’n eigen gereedschap en materiaal. Wij hebben vorig jaar een heerlijk oud klushuis gekocht. Iedere vrije avond en ieder vrij weekend werd er geklust. Inmiddels zijn we bijna klaar. De muren zijn mooi strak gestuct en de gietvloer ligt er ook al in. Van het weekend zijn een paar slechte kozijnen vervangen. Grote voordeel van een klushuis is dat de prijs voor de aankoop (relatief) laag is, maar bovenal dat je een huis hélemaal naar je eigen zin en stijl kunt maken.

Nieuwe kozijnen

kozijn schilderen - klusjes in huis

Dit weekend hebben we beneden een paar nieuwe houten kozijnen geplaatst (het houtwerk was zó verrot dat ze niet eens meer open konden…). Wát een verbetering! De kozijnen hebben we laten maken. Zelf maken was geen optie. Maar het plaatsen daarentegen ging prima. We hebben goed gereedschap en dat scheelt alles! Nadat ze de kozijnen geplaatst hadden, hebben wij de scharnieren bevestigd. Dit hebben we met speciale scharnierschroeven gedaan. De scharnierschroef heeft een zelfborende punt. Dit is een soort scherpe snijpunt. Hierdoor hoefden we niet alle gaten eerst voor te boren. Dit scheelde veel werk (en dus tijd). Een ander voordeel van een scharnierschroef is dat door die zelfborende punt je houtwerk niet splijt. De kop van de scharnierschroef verzinkt perfect in die scharnierplaat waardoor het er heel netjes uitziet. En doordat die schroef helemaal in het scharnier verzinkt, kun je het raam heel makkelijk open en dicht doen zonder dat je tegen de schroef aan komt. Zo’n zelfborende schroef, die zichzelf stevig in het hout draait, die zorgt er voor dat het scharnier heel stevig vast zit. Dit is natuurlijk super belangrijk omdat er nogal wat gewicht aan zo’n scharnier komt te hangen. Ook om deuren goed af te hangen gebruikten we deze scharnierschroeven. Zowel voor het hang- als ook voor het sluitwerk. 

Iedere klus z’n eigen schroef

Nu hebben we nogal wat schroeven gebruikt in de loop van de afgelopen maanden. En daarbij hebben we wel geleerd dat je goed moet kijken naar welke schroef je in welk hout gebruikt maar ook welke schroef je bij welke klus gebruikt. Het voordeel van de scharnierschroef is wel dat je die bij heel veel schroefklussen kunt gebruiken. Het zijn ideale houtschroeven. Alleen in zacht hout, zoals vuren hout, is het wél aan te raden om eerst even voor te boren omdat dit hout makkelijker splijt zodra je er een schroef in probeert te draaien. TIP: Als je gaat voorboren, doe dit dan met een dunner boortje dan de schroef dik is. En boor dan tot max. tweederde van de schroef. Zelf heb ik de schroeflengte met gekleurd tape op het boortje geplakt. Zodoende wist is tot hoever ik kon boren. Maar scharnierschroeven of zelfborende schroeven zijn ook perfect om hout op metaal te schroeven of zelfs metaal op metaal. Heel veel toepassingen dus. En doordat je dus niet hoeft voor te boren (behalve dus bij zacht vuren hout) scheelt dat veel tijd.

Wooden Wall & Werkwijze

Wooden Wall

Terwijl de mannen bezig waren met kozijnen plaatsen heb ik in de woonkamer een Wooden Wall gemaakt! Gewéldig!! Het is sowieso superleuk om te maken maar daarnaast heeft het ook nog serieus een goeie functie, namelijk het verminderd de akoestiek in huis. Doordat we het vrij strak in huis hebben (gestucte wanden, gietvloer), heb je al snel last van dat “holle” geluid. Ik heb alle houten latten op maat laten zagen bij de bouwmarkt. Daardoor kon ik thuis gelijk aan de slag.

Werkwijze:

Benodigdheden:

 • 4 Houten latten waar de verticale latten aan bevestigd worden (boven, 2 x midden, onder)
 • Houten latten van 3 cm breed (smaller of breder kan natuurlijk ook) (dit worden de verticale latten)
 • Zelfklevend vilt (3 cm) op een rol (zorgt dat het geluid gedempt/geabsorbeerd wordt)
 • Schroeven en pluggen voor bevestiging van de horizontale latten op de muur
 • Zwarte schroeven om de verticale latten vast te zetten (4 schroeven per lat)
 • Beits of verf

Werkwijze:

 1. De houten latten, die ik vooraf op maat heb laten zagen, heb ik eerst geschuurd (met name de scherpe hoeken moesten wat zachter/ronder)
 2. Daarna rondom zwart beitsen of verven
 3. Het zelfklevende vilt er op plakken (aan de achterkant)
 4. De houten bevestigings-latten op de muur schroeven met stevige schroeven en pluggen.
 5. Hierna met houtschroeven alle verticale latten vast gezet (boven, midden 2 x en onder). Omdat ik de houten latten zwart gebeitst had, wilde ik natuurlijk de schroeven ook zwart hebben. Gelukkig zijn er verschillende mooie zwarte schroeven te koop. Dat scheelt veel werk, anders had ik alle schroeven moeten mee-schilderen. Ik heb gekozen voor schroeven met een mooie ronde kop omdat het echt zichtwerk is.

TIP: neem een houten plankje/latje wat je als afstandsmal kunt gebruiken zodat iedere lat even ver uit elkaar zit. Uitmeten is veel te lastig en duurt te lang.

Gerdie van Wingerden - Treur
Gerdie van Wingerden - Treur

Hoi, ik ben Gerdie. Woonblogger, content creator en interieur-stylist. Mijn hart gaat sneller kloppen van schrijven over alles wat met wonen te maken heeft. Dankzij mijn jarenlange ervaring als interieur stylist kan ik putten uit een schat aan persoonlijke ervaringen. Naast mijn passie voor schrijven, omarm ik kunst in al haar vormen en ben ik een fervent liefhebber van klassieke muziek. Mijn wereld draait om het creëren van een harmonieus en inspirerend thuis, en ik deel graag mijn ontdekkingen en tips met jou op Huislijn.nl.

Artikelen: 24