Energielasten terugdringen door isolatie te verbeteren

Huishoudens hebben baat bij het verbeteren van de isolatie van hun woning. Dit kan op verschillende manieren. Denk aan de investering in spouwmuurisolatie, wanneer deze ruimte tussen de binnen- en buitenmuur niet eerder van een isolerend materiaal voorzien is. Spouwmuurisolatie helpt je te voorkomen dat de warme lucht vanuit je woning naar buiten toe stroomt. Naast spouwmuurisolatie kan ook het verbeteren van de vloerisolatie een interessante optie zijn. Bij een investering in vloerisolatie wordt er een isolerende laag onder de vloer aangebracht. Deze isolerende laag voorkomt dat er kou vanuit de grond de woning in kan trekken. Iets wat het energieverbruik van je huishouden zou laten toenemen. Welke opties heb je nog meer? In dit artikel vind je er meer informatie over. 

Verschillende vormen van isolatie in woningen

In de inleiding van dit artikel werden al twee vormen van isolatie genoemd; spouwmuur- en vloerisolatie. Kijk eens op een website als Isolatie.com, om een beter beeld te krijgen van de opties die je hebt bij het verbeteren van de isolatiewaarde van je woning. Naast de genoemde vormen van isolatie kan bijvoorbeeld ook een investering in de isolatie onder het dak interessant zijn. Warme lucht heeft de neiging om op te stijgen, waarbij een deel van de warmte de woning via het dak verlaat. Dat geldt met name voor oudere woningen, die nog niet over betonnen vloeren op een eerste en eventueel tweede etage beschikken; tussen de verschillende woonlagen wordt gebruik gemaakt van hout. Het houdt weinig warmte tegen, wat leidt tot hogere energielasten. 

Verschillende vormen van isolatie in woningen

Voordelen van een verbeterde isolatie

Niet alleen een lager energieverbruik is een goede reden om te investeren in de isolatie binnen je woning. Denk ook aan het feit dat een hogere isolatiewaarde het op termijn makkelijker zal maken om de woning te verkopen. Een verbetering van de isolatiewaarde maakt dat je woning mogelijk in aanmerking komt voor een groen energielabel. Dit maakt het voor woningzoekenden interessanter om op jouw woning te bieden. Een derde belangrijk voordeel: een verbetering van het wooncomfort. Niets is vervelender dan op te moeten staan met een ijskoude vloer. 

Investering in zonnepanelen op het dak

Het huis verduurzamen met zonnepanelen

Naast de mogelijkheid om te investeren in een verbetering van de isolatie binnen je woning, kan een investering in zonnepanelen slim zijn. Zonnepanelen helpen je in de zomer nagenoeg geen grijze stroom te verbruiken.

Lees ook: Beste merk zonnepanelen: welke kiezen in 2023?

Afhankelijk van het aantal zonnepanelen wat je aanschaft, kan je netto verbruik van grijze stroom jaarlijks op nul uitkomen; je bent in zekere zin energieneutraal. Officieel ben je dit niet, omdat in de winter grijze stroom gebruikt wordt. Dit compenseer je met de teruggeleverde groene stroom in de zomermaanden. Naast de mogelijkheid om zonnepanelen te kopen kun je deze tegenwoordig ook huren bij verschillende partijen.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 252