5 aandachtspunten bij vensterbanken vervangen

Als je de vensterbanken in je woning niet meer mooi vindt, wordt het tijd om ze te vervangen. Heb je hier geen ervaring mee? Dan weet je misschien niet precies hoe je moet beginnen. Daarom helpen wij je graag op weg. In deze tekst hebben we 5 aandachtspunten bij vensterbanken vervangen op een rijtje gezet. Hierdoor weet jij straks precies hoe je deze klus klaart.

1. Afmetingen

Je hebt misschien de neiging om oude vensterbanken direct te verwijderen als je deze niet meer mooi vindt, maar dit is niet verstandig. Begin hier pas mee als je nieuwe vensterbanken hebt. Je kunt deze pas bestellen als je de juiste lengte en diepte weet. Meet deze afmetingen nauwkeurig op, want anders passen de nieuwe vensterbanken straks misschien niet.

2. Materiaal

composiet vensterbanken

Wie denkt dat alle vensterbanken van hetzelfde materiaal gemaakt worden, heeft het mis. Je kunt namelijk kiezen voor natuurstenen, composieten, houten en kunststof. Kies niet lukraak voor één van de genoemde materialen, want ieder materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo is een vensterbank van natuursteen vaak een stuk duurder dan een van hout. Hier staat tegenover dat hout meer onderhoud nodig heeft dan natuursteen. Reden genoeg om je eerst in de verschillende materialen te verdiepen voordat je de knoop doorhakt. 

3. Kleur en afwerking

Heb je een materiaal gekozen? Dan ben je er nog niet. Je moet namelijk ook nog bepalen wat de kleur van jouw nieuwe vensterbank wordt en hoe deze wordt afgewerkt. De meeste materialen waarvan vensterbanken gemaakt worden, zijn verkrijgbaar in een groot aantal kleuren. Stem de kleur af op je muren en kozijnen, zodat er straks een samenhangend geheel ontstaat. Wil je een kunststof vensterbank, maar twijfel je nog tussen meerdere kleuren? Vraag dan gratis kleurmonsters aan op Heering.eu. Je ziet zo niet alleen hoe de kleur er in het echt uitziet, maar ervaart direct ook of jouw nieuwe vensterbanken een gladde of ruwe afwerking hebben.

4. Montage

Voordat je nieuwe vensterbanken koopt, is het ook verstandig om rekening te houden met de montage. Niet iedere vensterbank wordt namelijk op dezelfde manier gemonteerd. Zo zijn er vensterbanken die op de muur gelijmd worden, maar je kunt ook voor een overzetvensterbank kiezen. Het voordeel van deze laatste optie is dat je de oude niet weg hoeft te halen. Je plaatst de nieuwe vensterbanken hier namelijk gewoon overheen.

Lees ook: Tips voor een milieuvriendelijke inrichting van je huis

5. Onderhoud

Een laatste aandachtspunt bij het vervangen van vensterbanken is de mate van onderhoud. Veel mensen kijken niet op of om zodra deze gemonteerd zijn, maar dit is wel verstandig. Houten vensterbanken kunnen bijvoorbeeld verkleuren door de zon, waardoor je deze mogelijk na een paar jaar moet verven. Bij natuurstenen of kunststof vensterbanken hoef je hier niet bang voor te zijn. Een vensterbank van dergelijke materialen is namelijk onderhoudsarm.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255