Kunststof om duurzaam en praktisch te (ver)bouwen

Een paar jaar geleden hebben we een supergaaf klushuis gekocht! Een leuk huis waar nog heel veel aan moest gebeuren, zowel binnen als ook buiten. Grote voordeel was dat we op deze manier een betaalbaar huis in een hele leuke buurt konden kopen, én dat we het helemaal konden maken zoals wij het zelf wilden. Wéken van slopen hadden we achter de rug, voor we aan het opbouwen konden beginnen. We hebben ons huis met behulp van vrienden en familie vanaf de grond af aan weer opgebouwd, letterlijk. Doordat we bijna alles zelf hebben gedaan, konden we fors besparen op de bouwkosten. En waar het kon, hebben we zo duurzaam mogelijk gebouwd.

Daarnaast hebben we zo veel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande materialen. Het is toch zónde om hout weg te gooien om vervolgens weer nieuw hout te moeten kopen. Voor dingen die niet in het zicht zaten was gebruikt hout een prima alternatief. Hierdoor konden we fors besparen op bepaalde klussen in huis. Voor het houtwerk buiten hebben we gekozen om voor kunststof bouwmaterialen te gaan. Hier schrijf ik later meer over. Véél meer! Want dit is echt de beste investering die we onszelf konden doen! Géén onderhoud meer. Gewoon klaar!

Duurzaam en praktisch

We hadden ons van te voren al uitgebreid verdiept in duurzaam en praktisch bouwen. Dit kwam ons hierna natuurlijk goed van pas. Om te beginnen moesten alle kozijnen vervangen worden. In het huis zaten op veel plekken nog kozijnen met enkel glas. En daarbij waren de meeste kozijnen verrot of gedeeltelijk verrot. Dit bood ons de mogelijkheid om dit  gelijk goed aan te pakken. We hebben gekozen voor héle mooie kunststof kozijnen.

Deze kunststof kozijnen zijn tegenwoordig níet meer van hout te onderscheiden. Dit vind ik zó mooi! Ik had het al bij verschillende vrienden van ons gezien. Het was dat zij zeiden dat het kunststof was, anders had ik het niet eens gezien… De kunststof kozijnen hebben een mooie houtnerf waardoor het de uitstraling van hout heeft, maar dan dus wel alle grote voordelen van kunststof (al konden we ook kiezen voor gladde kozijnen, zónder houtstructuur)

kunststof kozijnen

Deze kozijnen, maar ook de gevelbekleding, gaat minstens 30 jaar mee. En wanneer je op internet kijkt, zie je dat het waarschijnlijk ook nog wel langer mee gaat. Dit betekent dus dat je gewoon niets meer aan het onderhoud hoeft te doen, behalve af en toe even een sopdoek er over. Maar nooit meer schuren en schilderen… dát vind ik zó fijn!

Het is altijd lastig om precíes op de juiste tijd vrij te zijn om kunnen te schilderen. Het is ieder jaar weer een kwestie van: óf het is te heet, of te nat, of je bent aan het werk. En als je al een keer vrij bent (weekend of vakantie) dan moet het ook maar nét goed schilderweer zijn.

Wooninfluencer Vincent Mossel:
Dit zijn de trends voor kunststof kozijnen van 2024

Profiel kiezen

Dit vond ik nog wel de meest lastige klus. Het kiezen van een profiel voor de kozijnen. We konden kiezen uit 4 profielen, die allemaal mooi waren. En wat kies je dan… We konden kiezen uit een:

  • Vlak profiel
  • Verdiept profiel
  • Hout verbindings look
  • Renovatieprofiel

Deze laatste viel voor ons af omdat die eigenlijk het beste paste bij oudere, karakteristieke gebouwen. Ons huis is veel moderner, en daar stond dit profiel het minst passend. Uiteindelijk hebben we voor het “verdiept profiel” gekozen. Geen idee meer wat nou de doorslag gaf, want de anderen waren ook allemaal mooi. Uiteindelijk heeft mijn man voor deze gekozen. En daar zijn we nog iedere dag blij mee. Mooie kozijnen bepalen voor een groot deel het aanzicht van je gevel en dus van je huis. We hebben daarbij ook nog gekozen voor een profiel mét aanslag. Hierdoor wordt het kozijn goed afgesloten voor water/vocht. Kost iets meer, maar dan heb je het gewoon góed voor elkaar. Zonde om hierop te besparen! In ons land valt er nogal wat water… Dan liever maar gelijk goed aanpakken.

Kozijnen inmeten & plaatsen

Onze timmerman heeft de kozijnen ingemeten. Dit luistert, logisch, heel erg precies! Achteraf gezien hadden wij het zelf ook wel kunnen doen (of laten doen door het kunststofkozijnen bedrijf).  Het is op zich niet zo moeilijk, maar het luistert gewoon heel nauw. En dit hadden we nog niet eerder gedaan. Dit in tegenstelling tot onze timmerman. Het was gewoon béter dat hij dit deed. De timmerman die ze heeft ingemeten heeft ze ook geplaatst. Iedere timmerman of klusbedrijf kan kunststof kozijnen plaatsten, dus deze klus kun je dan beter maar gewoon uitbesteden, tenzij je zelf weet hoe het moet. De kozijnen (met hoog rendement+++ glas) kwamen al kant en klaar aan en paste exact. Supergaaf!!

Zóveel plezier van kunststof kozijnen!

En nu hebben we al weer een paar jaar plezier van onze prachtige kunststof kozijnen! Waar ik onze buren (en heel veel anderen in de straat) eens in de zoveel tijd zie schuren en schilderen (om nog maar niet te spreken van dat geklooi met een steiger of gewiebel op een hoge ladder…) hebben wij geen omkijken meer naar onze kunststof kozijnen. Met ramen zemen neem ik het kozijn ook even af met een sopje en dát is het! En omdat wij een mooie donkergrijze kleur hebben gekozen (er zijn zó veel kleuren verkrijgbaar!) staat het altijd netjes en stijlvol.

Maar vooral dat onderhoudsvrije, dát vind ik zo fijn! Ik zie het ook in onze familie- en vriendenkring, dat degene met houten kozijnen, ieder jaar wel wat schilderwerk moeten doen, of reparatiewerk. En het ergste is het houtwerk op grote hoogte… (als ik hun was had ik allang die houten boeidelen vervangen voor kunststof! Wát een gemak heb je daarvan!). En degene met kunststof kozijnen kunnen lekker vakantie vieren en leuke dingen doen omdat we geen enkel schilderwerk hoeven te doen. Gewoon niks! Alleen al dáárom zou ik nóóit meer naar houten kozijnen terug willen, want dan ben je tóch wel iedere 4 á 5 jaar de klos…

Práchtige gepotdekselde kunststof gevelbekleding

Naast de kunststof kozijnen hebben we de houten borstwering (het stuk gevel tussen het slaapkamerraam boven en het woonkamerraam beneden) en het houtwerk naast de voordeur ook vervangen voor kunststof gevelbekleding. Dit is heel mooi geworden. Het kunststof bouwmateriaal is echt niet moeilijk om zelf te plaatsen. Hier zijn we dus ook weer voor het mooie en praktische gegaan. Geen onderhoud meer. Geen geschuur en geschilder meer. En de holle structuur van de “planken” zorgen voor een betere isolatie omdat die ruimtes zich vullen met lucht. Hierdoor gaat er minder warmte via de gevel verloren. Dit is dan gelijk weer een mooie besparing.

kunststof gevelbekleding

Toen wij de kunststof gevelbekleding wilden aanschaffen, konden we kiezen uit ‘planken’ met houtnerf-structuur maar ook met steenstructuur. Dit was ook heel gaaf, maar toch hebben wij voor mooie houten potdeksel/Zweeds rabat gevelbekleding gekozen. Je kunt níet zien dat dit kunststof is, zó mooi. Deze planken zijn UV bestendig, dus de kleur blijft mooi passend bij de kozijnen. Ook deze keer hebben we weer gekozen voor het gemak van onderhoudsvrije planken. Onze buren hebben voor dezelfde kunststof gevelbekleding gekozen. Hierdoor vormt onze gevel een mooie eenheid. Dit komt het aanzicht van het huis absoluut ten goede.

Gepotdekselde schutting van kunststof

schutting van kunststof

Deze zomer willen we heel graag een nieuwe schutting van kunststof bouwmateriaal. De houten planken die we nu hebben zijn ruw en geven snel splinters. Daarnaast loopt er steeds hars uit. Dit vind ik niet zo mooi. Daarbij moeten we het iedere 4-5 jaar weer opnieuw zwart maken (vervelende klus en goeie beits is een prijzig goedje…!). Wanneer we een schutting met zwarte, kunststof rabatdelen plaatsen (deze zijn UV licht bestendig!), zijn we voor altijd van dat vervelende onderhoud af. Plus dat het veel gebruiksgemak oplevert. Onze loungebank staat tegen de houten schutting aan, waardoor je heel snel tegen het houtwerk aankomt en dus splinters in je huid hebt…  Als we de schutting geplaatst hebben, dekken we deze af met een speciale afdek lat. Hierdoor is de schutting klaar voor de aankomende 30 of 40 jaar. Laat de zomer dus maar komen!

Lees ook:
Waarom een trampoline kopen een geweldige beslissing is

Kunststof gevelbekleding is trouwens ook ideaal voor chalets, stacaravans of bedrijfshallen. Als we onze droom gaan waarmaken… ooit… dan wordt onze stacaravan ook bekleed met kunststof bouwmateriaal. Iedereen snapt wel dat wij in onze vakantie of vrije weekenden natuurlijk níet gaan schuren en schilderen en al die andere rotklussen. Dan gaan we genieten van onze vrijheid :-)!

Gerdie van Wingerden - Treur
Gerdie van Wingerden - Treur

Hoi, ik ben Gerdie. Woonblogger, content creator en interieur-stylist. Mijn hart gaat sneller kloppen van schrijven over alles wat met wonen te maken heeft. Dankzij mijn jarenlange ervaring als interieur stylist kan ik putten uit een schat aan persoonlijke ervaringen. Naast mijn passie voor schrijven, omarm ik kunst in al haar vormen en ben ik een fervent liefhebber van klassieke muziek. Mijn wereld draait om het creëren van een harmonieus en inspirerend thuis, en ik deel graag mijn ontdekkingen en tips met jou op Huislijn.nl.

Artikelen: 24