Een tuinhuis bouwen? Hier moet je op letten

Een tuinhuis bouwen kan een mooie toevoeging zijn aan de tuin. Het kan dienen als opslagruimte voor tuinmeubelen en -gereedschap, maar ook als een plek om te ontspannen of te werken. Het bouwen van een tuinhuis kan echter een grote onderneming zijn en er zijn een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aandachtspunten wanneer je een tuinhuis gaat bouwen.

Het doel van het tuinhuis bepalen

Het is belangrijk om van tevoren te bepalen waarvoor het tuinhuis gebruikt gaat worden. Als je het bijvoorbeeld wilt gebruiken als opslagruimte, dan heb je waarschijnlijk behoefte aan een groter formaat. Als je het wilt gebruiken als een extra zitruimte in de tuin, dan is een kleiner formaat mogelijk voldoende. Door het doel van het tuinhuis te bepalen, kan ook de locatie en het ontwerp beter afgestemd worden op je behoeften.

Het formaat en ontwerp van het tuinhuis kiezen

Het formaat van het tuinhuis is afhankelijk van het doel dat je ermee hebt en de beschikbare ruimte in de tuin. Het ontwerp van het tuinhuis kan variëren van een klassiek houten huisje tot een modern strak ontwerp met glazen wanden. Het is belangrijk om het ontwerp van het tuinhuis af te stemmen op de stijl van de tuin en woning. Een tuinhuis kan namelijk een echte blikvanger worden in de tuin. Houdt ook rekening met wat er verder allemaal in de tuin gebeurt. Als je kinderen hebt die nog wel eens wat kapot maken, kan je hier rekening mee houden als je bijvoorbeeld voor de ramen moet kiezen tussen glas op maat of plexiglas op maat. Plexiglas is aanzienlijk minder breekbaar in verhouding met glas, dus dit kan je dan meenemen in de overwegingen. 

Lees ook: Berg je Fatbike gemakkelijk op in een opslagschuur

Het materiaal en de afwerking van het tuinhuis kiezen

composiet vlonderplanken

Het materiaal waarvan het tuinhuis wordt gebouwd is ook van belang. Hout is een veelgebruikt materiaal voor tuinhuizen vanwege de natuurlijke uitstraling. Het is echter wel belangrijk om het hout te behandelen tegen het weer en insecten. Ook zijn er tegenwoordig tuinhuizen van kunststof of metaal verkrijgbaar. De afwerking van het tuinhuis is ook belangrijk. Denk hierbij aan de kleur van het tuinhuis, de ramen, deuren en het dak. Je kan bij het dak bijvoorbeeld kiezen tussen golfplaten of kanaalplaten. Een kanaalplaat is een soort kunststof die erg sterk is en, afhankelijk van de gekozen soort, een bepaalde hoeveelheid zonlicht kan doorlaten. 

Lees ook: Het upgraden van het interieur aan de hand van accessoires

De juiste locatie voor het tuinhuis bepalen

De locatie van het tuinhuis is ook van groot belang. Het is belangrijk om rekening te houden met de ligging van de zon, windrichting en privacy. Daarnaast moet er ook gecontroleerd worden of voor het bouwen van het tuinhuis een vergunning nodig is. Dit kan verschillen per gemeente en per grootte van het tuinhuis. Het is verstandig om dit van tevoren goed te checken.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255