Checken of jij teveel huur betaalt

Helaas zijn niet alle huisbazen even aardig. Veel huisbazen hebben een groot winstoogmerk, waardoor het mogelijk is dat zij niet altijd een eerlijke huurprijs vragen van hun huurders. Dit is natuurlijk enorm vervelend, maar helaas gebeurt het wel vaak. Veel mensen hebben last van enorm hoge rekeningen, waarvan zij eigenlijk niet weten of deze wel eerlijk tot stand zijn gekomen.

Wanneer je in een huurwoning woont, is het belangrijk om te weten wat de maximale huurprijs is die jouw huisbaas mag vragen. Jammer genoeg hebben de meeste mensen hier helemaal geen verstand van. Hierdoor is het dan ook mogelijk voor huisbazen om zulke hoge huurprijzen te vragen. Dit wil je uiteraard tegengaan. In dit artikel zal ik ingaan op het checken van jouw huurprijs.

Huurprijscheck

Om na te gaan of jij teveel huur betaalt, is het slim om gebruik te maken van de huurprijscheck. De huurprijscheck geeft aan hoeveel punten jouw woning of kamer heeft. Op basis hiervan kun je nakijken of de gevraagde huurprijs ook daadwerkelijk klopt. In Nederland kun je aan de hand van een puntensysteem huur checken. Als er uit de huurprijscheck volgt dat je te veel huur betaalt, kun je je huisbaas hierop aanspreken. De huisbaas moet er dan voor zorgen dat de huurprijs wordt verlaagd.

Puntentelling

Veel mensen weten niet dat dit puntensysteem bestaat en hoe het werkt. De puntentelling is eigenlijk simpelweg de waardering van een woning volgens een landelijk geldend rekenmodel. Er wordt dan bijvoorbeeld gekeken naar de oppervlakte, aanwezigheid en omvang van een buitenruimte, het energielabel en de WOZ-waarde. Hoe meer punten, hoe hoger de huurprijs mag zijn. De huurprijs wordt uiteindelijk berekend via de landelijke huurprijzen tabel. Sinds 1 mei 2021 is overigens het aandeel van de WOZ-waarde in de puntentelling gemaximeerd op 33% van het totaal aantal punten. Wil jij een puntentelling voor een huurwoning? Specialisten hiervoor zijn makkelijk online te vinden. Ook kan je goedkoop een energielabel aanvragen als particulier.

Veel mensen weten niet dat dit puntensysteem bestaat en hoe het werkt bij huurwoningen

Waarom het handig is

Nu zul je je misschien afvragen waarom je zoveel moeite zou steken in het checken van je huurprijs door middel van een puntentelling. Enkele redenen hiervoor zijn dat je veel nieuwe informatie ontvangt over je huurwoning, waardoor je snel na kan denken over eventuele oplossingen. Ook is de meetapparatuur van een puntentelling heel nauwkeurig en wordt de meting gedaan door professionals. Je kunt er dus van uit gaan dat de huurprijscheck zeker de moeite waard zijn.

Lees ook: Een gezellig huis creëer je zo!

Kortom, om te checken of je teveel huur betaalt, is het verstandig om gebruik te maken van de huurprijscheck. Hierbij wordt door middel van een puntentelling vastgesteld wat de maximale huurprijs voor jouw huurwoning bedraagt. Vraag jij je af of je teveel huur betaalt? Vraag dan snel een huurprijscheck aan!

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255