Verduurzaam je woning met een houten vloer met vloerverwarming

Gelukkig zien steeds meer mensen de noodzaak in van het verduurzamen van hun woning. Niet alleen om het milieu minder te belasten, maar ook om te besparen op de hoge energiekosten.

Naast isoleren en het installeren van zonnepanelen is het laten leggen van een houten vloer met vloerverwarming een uitstekende manier om je woning te verduurzamen. In dit blog vertellen we je waarom dat zo is.

Waarom is een houten vloer met vloerverwarming een verduurzaming van je woning?

  • Hout is een hernieuwbare grondstof. In andere vloersoorten, zoals PVC vloeren en laminaat, is kunststof verwerkt. Kunststof is een stuk minder goed voor het milieu dan hout. Bovendien kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen als je vloerverwarming toepast onder een vloer waarin kunststof is verwerkt. Geen prettige gedachte.
  • Een houten vloer heeft een relatief lage warmteweerstand. Hierdoor kan de warmte van de vloerverwarming eenvoudig door de vloer komen en hoef je minder hard te stoken.
  • Een houten vloer kan bij goed onderhoud een leven lang meegaan. Bovendien kun je beschadigingen en slijtageplekken in de meeste gevallen met onderhoudsolie herstellen. En mocht dat niet het gewenste resultaat opleveren, dan kun je vloer laten schuren en opnieuw met olie afwerken. Je vloer ziet er daarna weer als nieuw uit.
vloerverwarming

Eén houten vloer kan dus net zo lang meegaan als meerdere PVC en laminaatvloeren. Dit soort vloeren hebben namelijk een levensduur van ongeveer 10 jaar (afhankelijk van hoe intensief de vloer belopen wordt).

Samengevat is de investering in een houten vloer met vloerverwarming een verduurzaming van je woning waar je jarenlang plezier van hebt, het milieu mee ontlast en waarmee het wooncomfort toeneemt.

Let op: kies voor een duurzame houten vloer

Helaas zijn niet alle houten vloeren even duurzaam. Zo zijn er houten vloeren die van spinthout zijn gemaakt. Spinthout is het hout dat tussen de kern en de bast van de boom zit. Het hout is minder sterk dan kernhout. Daardoor kan een vloer van spinthout snel beschadigen.

Daarnaast worden er vloeren gemaakt van hout dat niet afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen met als gevolg dat er onnodig bossen verloren gaan.

Kortom, wil je een houten vloer kopen, kies dan altijd voor een duurzame houten vloer. Oftewel, een vloer die van kernhout is gemaakt dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

slaapkamer inspiratie

Kan een houten vloer echt op vloerverwarming?

Ja, een houten vloer in de vorm van lamelparket kan zonder problemen op vloerverwarming worden gelegd. Lamelparket is een gelaagde houten vloer met een onderlaag van kruislings verlijmd berkenmultiplex. Hierop zit een toplaag van massief hout.

De onderlaag zorgt ervoor dat schommelingen in de temperatuur en/of luchtvochtigheid nauwelijks effect hebben op de vloer. Het krimpen en uitzetten is daardoor zo beperkt dat je de houten vloer zelfs zonder plinten tegen de muur kunt leggen.

Houten vloer met vloerverwarming en warmtepomp, kan dat?

Ja, voor vloerverwarming hoeft de watertemperatuur slechts 30 graden te zijn. Voor verwarmen met traditionele radiatoren is een watertemperatuur van 60 tot 75 graden nodig. Met vloerverwarming bespaar je dus flink op de stookkosten.

Door de lage watertemperatuur en de lage warmteweerstand van een houten vloer kan een warmtepomp zonder problemen met vloerverwarming gecombineerd worden.

Zijn nieuwbouwwoningen bij oplevering niet te vochtig voor een houten vloer?

nieuwbouwwoning en een houten vloer

Nee, in de praktijk blijkt dat er nauwelijks nog nieuwbouwwoningen worden opgeleverd waar de ondervloer te vochtig is om de houten vloer te kunnen leggen.

Lees ook: Stijlvolle, slimme trap voor kleine ruimtes

Bovendien hoort een goede houten vloeren specialist de ondervloer te inspecteren voordat de vloer daadwerkelijk wordt gelegd. Dit gebeurt meestal enkele weken voordat het leggen is ingepland.

Mocht dan blijken dat de ondervloer te vochtig is, dan kan het droogproces met behulp van bouwdrogers worden versneld. Kortom, houten vloeren kunnen altijd zonder problemen in nieuwbouwwoningen worden gelegd.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 204