Last van de zon? Welke soort zonwering kies je?

Ligt je tuin op het zuiden, dan kan het zijn dat de zon flink naar binnen kan schijnen door de ramen aan de achterkant van je huis. Dat kan soms behoorlijk hinderlijk zijn en het wordt snel te warm in je huis. Gelukkig zijn er een aantal dingen – zoals een zonwering – die je kunt doen om de zon buiten de deur te houden. 

Welke soorten zonwering zijn er?

Er zijn een hoop verschillende soorten zonwering, ieder met hun unieke eigenschappen. Zo zijn er zonneschermen, rolluiken, screens en gordijnen, maar ook pergola zonwering wordt steeds populairder.

Zonneschermen

De meest bekende vorm van zonwering is wellicht het zonnescherm. Dit zijn horizontale doeken die aan de buitenkant van je ramen worden bevestigd en die de zon blokkeren voordat deze het glas bereikt. Ze zijn beschikbaar in verschillende stijlen en kunnen handmatig of elektrisch worden bediend.

Rolluiken

rolluik

Rolluiken houden niet alleen de zon buiten de deur, maar iedere vorm van daglicht. Rolluiken zijn metalen of kunststof lamellen die voor je ramen kunnen worden opgerold om de zon buiten te houden en je privacy te vergroten. Rolluiken zijn ook inbraakwerend en geluidsisolerend en worden tegenwoordig meestal elektrisch bediend.

Screens

Dit zijn verticale doeken die voor je ramen worden geplaatst en die de zon blokkeren, terwijl ze toch voldoende licht doorlaten. Ook screens kunnen handmatig of elektrisch worden bediend en zijn beschikbaar in verschillende kleuren. 

Gordijnen

Ook gordijnen doen vaak goed hun werk om de zon buiten te houden. Gordijnen zijn een veelzijdige vorm van zonwering die je van binnen plaatst. Gordijnen zijn niet alleen geschikt als zonwering, ze hebben ook een isolerende werking in de winter. Met gordijnen verlaat minder warmte je huis via de ramen.  

Pergola

pergola in de tuin

Een pergola is een constructie van houten of metalen palen die verbonden zijn met dwarsbalken en open dakbedekking. Een pergola wordt vaak gebruikt om een overdekt terras of zitgedeelte in de tuin te creëren. Een pergola kan vrijstaand zijn, maar kan ook aan een gebouw worden bevestigd om een verlenging van een buitenruimte te maken. Pergola’s kunnen ook prima worden gebruikt als zonwering.

Kies het juiste type zonwering

Welk type zonwering voor jou het meest geschikt is ligt aan je wensen en behoeften en natuurlijk je budget. Wil je de zon buiten de deur houden, maar wel daglicht in je huis dan zijn screens of zonneschermen het meest geschikt. Gordijnen en rolluiken nemen vaak veel daglicht weg, waardoor het erg donker kan worden in huis. Wil je het wat grootser aanpakken, dan kun je ook een veranda kopen met een pergola erboven. Zo maak je eenvoudig natuurlijke zonwering, waardoor je ook heerlijk in de schaduw buiten kunt zitten.

Het juiste onderhoud

Welk type zonwering je ook kiest, zorg ervoor dat je het goed onderhoudt. Om ervoor te zorgen dat je zonwering lang meegaat, is het belangrijk om deze regelmatig te onderhouden. Reinig je zonwering met een zachte borstel en water om stof en vuil te verwijderen. Controleer ook regelmatig of er geen scheuren of beschadigingen zijn die gerepareerd moeten worden. 

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255