Rolluiken, waar moet u op letten?

Als u overweegt rolluiken aan te schaffen, is het verstandig dat u weet wat u koopt. Waar moet u precies op letten? Rolluiken bestaan in de basis uit lamellen die aan elkaar gekoppeld worden en als geheel worden opgerold in de rolluikkast, zodat ze uit het zicht verdwijnen. Als ze uitgerold worden dan sluiten ze normaliter de ene ruimte af van de andere ruimte. Het bedienen van de rolluiken kan manueel of motorisch worden ingericht.

 

Top 3 materiaalgebruik voor rolluiken

Staal, aluminium en kunststof (polycarbonaat) zijn de meest voorkomende materiaalsoorten. Elk type materiaal heeft bijzondere eigenschappen die ze geschikt maken voor diverse soorten toepassingen. Door hier goed naar te kijken en de keuzes hierop te baseren, kunt u een optimale keuze bereiken.

Staal

Staal staat bekend om de sterkte van het materiaal, maar is ook zwaar om te installeren, duur, er moet vrijwel altijd een bouwkundige ingreep plaatsvinden en het moet uitgevoerd worden door een specialist. Dit materiaal scoort hoog als het gaat om de (inbraak)veiligheid.

Aluminium

Aluminium is zwakker, minder zwaar, is eenvoudig te installeren en vrij sterk. Een handige klusser weet er raad mee. Qua (inbraak)veiligheid is het hiermee een stuk minder gunstig.

Kunststof

De goedkoopste variant in dit artikel is de kunststof variant. Deze is lichter dan aluminium, eenvoudig te installeren en kost minder. Het biedt weinig weerstand tegen serieuze inbraakpogingen.

 

Bediening

Voor de bediening zijn er twee belangrijk varianten: manueel en motorisch. Manueel betekent dat het met de hand gedaan moet worden, een veeras of een zwengelmachine. Motorisch houdt in dat het met een ketting-, opsteek- of buismotor automatisch bediend wordt.

 

Hoofddoel en subdoelen van rolluiken

Het vaststellen van passende rolluiken leidt ertoe dat vooraf in een eerder stadium bepaald moet worden wat het hoofddoel is van de rolluiken en welke subdoelen daaraan verbonden zijn. De mogelijke doelen die deels al her en der aangehaald zijn kunnen als volgt worden omschreven:

  • (Inbraak)veiligheid: De rolluiken moeten inbraakwerend zijn, zodat de kans op inbraak drastisch afneemt. Dit is de belangrijkste doel die sterk bepalend is voor het materiaalgebruik.
  • Zonwering: De rolluiken fungeren als zonwering en moeten op gezette tijden schaduw leveren.
  • Geluidsoverlast: De rolluiken houden het geluid tegen wanneer ze uitgerold worden.
  • Isolatie: De rolluiken brengen scheiding tussen het klimaat buiten en binnen. Het helpt dat het materiaal zelf ook de isolatiewaarde vermeerderd.
  • Ruimten afscheiden: De rolluiken splitsen een ruimten in tweeën. Alhoewel deze variant amper voorkomt, is het goed om het in deze lijst te noemen.

rolgordijnen in je nieuwe huis

Belangrijk in het keuzeproces

U kunt niet zomaar een rolluik kopen en installeren zonder eerst goed na te gaan wat volledig aansluit op dat wat voor uw omstandigheden nodig is. Bij rolluiken moet u het volgende nagaan:

  • Het is niet slechts een middel om een ruimte in een woning mee af te schermen van de buitenomgeving. Het komt zelden voor dat het alleen maar ruimten binnen een woning afschermt. Er is meer van toepassing dan alleen afscherming.
  • De toepassing van rolluiken hangt af van het centrale doel ervan: (inbraak)veiligheid, zonwering, geluidsoverlast, isolatie en ruimten afscheiden. Elk punt heeft raakvlakken met de andere punten. De vraag is wat is het hoofddoel en hoe verhoudt zich dat tot eventuele subdoelen.
  • De prijs moet in lijn staan met het budget en het doel waarvoor de rolluiken moeten komen.
Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99