Alles wat je moet weten over schimmel in huis

Schimmel in huis is een veel voorkomend probleem, vooral in vochtige en donkere ruimtes zoals de badkamer, keuken en kelder. Schimmelgroei is niet alleen een vies gezicht, maar kan ook leiden tot gezondheidsproblemen en structurele schade aan het huis. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om schimmel te voorkomen en waar nodig te behandelen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het voorkomen en behandelen van schimmel in huis.

Oorzaken van schimmelgroei

Schimmel groeit in vochtige omstandigheden en voedt zich met organisch materiaal zoals hout, karton, papier en textiel. Het kan ontstaan door lekkages in het dak of de leidingen, overstromingen, hoge luchtvochtigheid of gebrek aan ventilatie. Condensatie kan leiden tot schimmelgroei, vooral in kamers waar vochtige lucht wordt geproduceerd, zoals de badkamer en keuken. Zelfs als de luchtvochtigheid niet hoog is, kan een hoeveelheid vocht op het oppervlak van organisch materiaal de ideale omstandigheden creëren voor schimmelgroei.

Doorslaand vocht

Gevolgen van schimmel in huis

Schimmelgroei in huis kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral voor mensen met allergieën of astma. Schimmelsporen kunnen worden ingeademd en leiden tot ademhalingsproblemen, hoesten, niezen, geïrriteerde ogen en keelpijn. Langdurige blootstelling aan schimmel kan zelfs een oorzaak zijn voor chronische ziekten en de ontwikkeling van allergieën voor andere stoffen. Ook zorgt schimmelgroei voor structurele schade aan het huis, zoals rotting van hout, loslatende tegels en beschadigd pleisterwerk.

Preventie van schimmelgroei

Het voorkomen van schimmelgroei begint met het verminderen van de luchtvochtigheid in huis. Dit kun je bereiken door de ventilatie in huis te verbeteren. Open bijvoorbeeld ramen en deuren en investeer in afzuigventilatoren voor vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken. Als je vochtige ruimtes gebruikt hebt, moet je deze zo snel mogelijk drogen na gebruik, zoals de douchewanden en -gordijnen.  Regelmatig schoonmaken en inspecteren op tekenen van schimmelgroei is ook verstandig. Focus hierbij uiteraard op vochtige en donkere plekken. Als er kleine plekken met schimmel worden gevonden, kunnen deze onmiddellijk worden behandeld om te voorkomen dat de schimmelgroei zich verspreidt. Gebruik hiervoor een speciale schimmel verwijderaar en volg de instructies zorgvuldig op. Als de schimmelgroei ernstig is, is het raadzaam op professionele hulp in te roepen.

Behandeling van schimmel in huis

Als je je best gedaan hebt om schimmel te voorkomen, maar het zich toch verspreid heeft over een groter gebied. Dan moet je de schimmel gaan behandelen. Dit kun je het beste doen met een middel dat speciaal gemaakt is voor het verwijderen van schimmel. Op het moment dat je de schimmel niet zelf kunt behandelen, dan is het verstandig om een professional in te schakelen. Zij hebben de expertise en apparatuur om de schimmel veilig en effectief te verwijderen en om de oorzaak van de schimmelgroei aan te pakken. Onthoud wel dat het niet voldoende is om alleen de schimmel te verwijderen. De oorzaak van de schimmelgroei moet ook worden aangepakt om te voorkomen dat het probleem terugkeert.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255